A magány pont olyan ragályos, mint az influenza

Vágólapra másolva!
A magány, akárcsak az influenza, ragályos - állapították meg amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A magány csoportok között terjed, és a nőket könnyebben "megfertőzi", mint a férfiakat - állítják tanulmányukban a Chicagói, a San Diegó-i és a bostoni Harvard Egyetem tudósai.

Kutatásuk szerint a magányos emberek környezetükre is ráragasztják érzelmeiket, aminek következtében megmaradt barátaikat szintén megfertőzik, akik hasonlóan hozzájuk ugyancsak elmagányosodnak, végül pedig mindannyian elszigetelődnek a társadalomtól.

"A periférián élő embereknek kevesebb barátjuk van, és magányuk miatt még élő kapcsolataikat is elvesztik" - magyarázta a médiának John Cacioppo, a Chicagói Egyetem pszichológusa.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a magánynak szerepe lehet szellemi és fizikai betegségek kialakulásában, és ezáltal rövidíti az életkilátásokat. Ezért fontos, hogy a hozzátartozók felismerjék szeretteiken a magányosság jeleit, és segítsenek az érintetteknek, mielőtt még teljesen kirekesztődnének a közösségből.

Ne kerülj ördögi körbe, inkább előzd meg!

A Journal of Personality and Social Psychology (Személyiség- és Szociálpszichológiai Szemle) című amerikai szaklap decemberi számában publikált tanulmányhoz a pszichológusok egy eredetileg szívbetegségekkel kapcsolatos kutatás adatait vették alapul. A Framingham Szívtanulmány 1948 óta vizsgálta több mint ötezer embernél a szív- és érrendszeri rendellenességek kialakulásának kockázatát. A tanulmány mintavételét időközben kiszélesítették, és a második generációs kutatás további 5124 személy bevonásával már a magányosság vizsgálatára is koncentrált.

Kiderült, hogy a magányossá vált emberek kevésbé bíznak másokban, és mivel így nehezebben kötnek új barátságokat, ördögi körbe kerülnek - és magukra maradnak.

A kutatás szerint a közösségekben létezik egyfajta természetes hajlam arra, hogy kivessék magukból a magányos embereket. Ilyesmit korábban a biológusok már a majmok viselkedésének megfigyelése közben is tapasztaltak. Így az elmagányosodás problémájának megoldásában, - csakúgy mint az influenzánál -, rendkívül fontos a megelőzés.