Vidnyánszky Attila: Brüsszel már kommunikálni sem akar, a vita lehetőségét sem adják meg

Vágólapra másolva!
Nem hallgatta meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem vezetőségét az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottságának delegációja budapesti látogatása során, így nem is számolhattak be az intézmény működésével kapcsolatos pozitív fejleményekről. "Döbbenetes, hogy Brüsszelben mennyire nem akarnak szembesülni a valósággal, mennyire fájóan az egygondolatúság felé akarják tolni az egész európai kultúrát" - hangsúlyozta Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumának elnöke. Hozzátette: ez azt bizonyítja, hogy már kommunikálni sem akarnak, a vita lehetőségét sem adják meg. Bocskor Andrea, fideszes EP-képviselő úgy fogalmazott: az akadémiai szereplőkkel, művészekkel és civil szervezetekkel való találkozásra meghívták a FreeSZFE-t, de az SZFE vezetőségét nem. "Felveti a kérdést, ha meghallgatták az egyik felet a modellváltásról, miért nem voltak kíváncsiak a másik fél véleményére is"- mondta. Rátóti Zoltán, az SZFE rektora úgy fogalmazott: számára még fájóbb az a tény, hogy a szakmán belül senki nem tette fel a bizottságnak a kérdést, hogy helyes-e, ha nem hallgatják meg a másik oldalt. "Drámaian mély árok van a két oldal között a szakmán belül" - mondta. Szarka Gábor kancellár úgy fogalmazott: a bizottság eljárása nem az SZFE vezetőivel szemben kellemetlen, hanem a diákokkal, oktatókkal szemben, akik kiválóan végzik a munkájukat.
Vágólapra másolva!

Sajtótájékoztatót tartott az SZFE vezetősége, ahová meghívták Bocskor Andrea fideszes EP-képviselőt is, aki elmondta: az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága csaknem három napot töltött Budapesten.

Amikor a képviselő meglátta a bizottság programját, szembetűnő volt a kiegyensúlyozatlanság. Ezt szóvá is tette. A válasz az volt, hogy a delegáció tagjai találkoznak majd kormányzati szereplőkkel is, így létrejön az egyensúly.

Bocskor Andrea, fideszes EP-képviselő Fotó: Talán Csaba


Az EP-képviselő hangsúlyozta:

két panelbeszélgetés volt igazságtalan. Az egyik a délelőtti médiapanel, ahová kizárólag balliberális médiumokat hívtak meg. Konzervatív hírportál vagy újságíró nem kapott meghívást a beszélgetésre.


A délutáni akadémiai szereplőkkel, művészekkel és civil szervezetekkel való találkozóra meghívták például a FreeSZFE-t, de az SZFE vezetőségét nem.

Így az egyetem vezetői nem tudtak beszámolni a modellváltás pozitív fejleményeiről, vagyis a delegációnak csak prekoncepciói lehetnek.

- tette fel a kérdést Bocskor Andrea. Hozzátette:

Szarka Gábor kancellár; Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumi elnöke; Bocskor Andrea EP-képviselő; Rátóti Zoltán rektor Fotó: Talán Csaba

Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumának elnöke hangsúlyozta: rendkívüli módon sérelmezi a bizottság eljárását. "Bár, ha visszaemlékszem arra, amikor korábban a Libe Bizottság velem is találkozott és meghallgatott, az volt az egyértelmű érzésem, hogy miközben kipipálják, hogy beszélgettek a magyar kulturális élet egy elkötelezett konzervatív szereplőjével, egy már régen előkészített végeredményhez statisztáltam. Valójában nem tudom, mi a jobb: az, ha minket is meghallgattak volna, és ugyanúgy leadják a korábban megírt jelentést, amelyek csúsztatásokat, valótlanságokat tartalmaznak, vagy az, ami történt, hogy egyáltalán nem hívtak meg a beszélgetésre."

- hangsúlyozta az SZFE kuratóriumának elnöke.

Fotó: Talán Csaba


Kiemelte, hogy elég megnézni a fesztiválok felhozatalát. Elég megnézni azt, hogy milyen tematikájú filmek és színházi előadások szerepelnek, melyek kapnak díjakat - és egyre kevésbé álcázzák, hogy milyen egyoldalúak a döntések.

Kifogásolta, hogy a delegáció az alternatív színházi világból hívott meg szereplőket a találkozóra, amely a színházi szakma tizedét sem teszi ki, míg a magyar kőszínházi szakmából senki sem vehetett részt az eseményen.

- fogalmazott a kuratóriumi elnök. Hozzátette: "Nem túlzás, amit mondok: egy gittegyletszerűen működő intézményből tettünk egy nagy lépést az egyetemi működés felé, az intézményben a körülmények európai színvonalúak, nemzetközi világsztárok tartottak workshopokat az SZFE-n, amire korábban soha nem volt példa. Szabályszerűség, rendezettség szempontjából olyan előrelépés történt egy sor területen, amelyről nem tudtunk beszélni, és ez nagyon fájó"- mondta Vidnyánszky Attila.

Fotó: Talán Csaba


Rátóti Zoltán, az SZFE rektora úgy fogalmazott: kíváncsisággal nem vádolható az idelátogató bizottság. Hangsúlyozta, hogy valójában mégis képviselve volt az SZFE az Európai Parlament Kulturális Bizottságának beszélgetésén, mert meghívták Forgács Pétert is, aki még az előző hónap végén is az SZFE-től vette fel a fizetését, úgy, hogy a FreeSZFE-n tanított. "Vélelmezem, hogy feltették neki a kérdést, hogyan küzdött meg a lelkiismeretével, amikor itt vette fel a fizetését, és közben a FreeSZFE-n oktatott. Persze, miért ne tanítana egy civil szervezetnél is? Nincs ezzel természetesen gond, de azt nem lehet elfogadni, hogy valótlanságokat terjeszt az SZFE-ről."

Rátóti Zoltán hangsúlyozta, hogy egy ennél is fájóbb kérdés aggasztja: miért nem volt a hazai szakmában egyetlen higgadtan gondolkodó ember, aki megkérdezte volna a bizottságot, hogy ez az eljárás így valóban helyes-e?

- mondta.

Azt is hangsúlyozta, hogy megdöbbent, mert az a hír jutott el hozzájuk, hogy a felsőbb évesek kifogásolják, hogy az alsóbb éves hallgatóikat "elzárják" tőlük - vagyis más tantermekben tanulnak, és nem vagy ritkán találkoznak velük. Rátóti Zoltán úgy fogalmazott: új tantermeket, próbatermeket kellett kialakítani, soha nem állt még az egyetem rendelkezésére annyi tanterem, mint amennyi jelenleg az intézmény területén található. A felsőbb éveseket ugyanúgy támogatják, mint az első- és másodéves hallgatókat, ugyanúgy finanszírozzák az utazásaikat, mehetnek fesztiválokra, minden lehetőség adott nekik is. Emellett kitért arra, hogy átlagosan több mint 16-szoros volt a túljelentkezés az intézménybe. A rektor cáfolta, hogy kirekesztőek lennének bárkivel. Mint mondta, mindenkinek lehetőséget adnak, mindenki számára elérhető, európai szintű egyetemet szeretnének létrehozni.

Szarka Gábor kancellár Fotó: Talán Csaba


Szarka Gábor kancellár úgy fogalmazott: "A bizottság tevékenysége rávilágított arra, hogyan működik az általunk képviselt értékrenddel kapcsolatos hátrányos megkülönböztetés folyamatosan". Mint mondta, modellváltó egyetemként nem szorulnak a kormány védelmére, és a kormánynak nem is feladata, hogy megvédje az SZFE-t bármilyen fórumon.

- hangsúlyozta. A kancellár szerint ez a helyzet azoknak a hallgatóknak és oktatóknak kellemetlen, akik bizalmat fektettek az egyetembe, végzik a szakmai munkát, de nem tudják a hangjukat hallatni. Ez hátrányos megkülönböztetés – mondta.

Vidnyánszky Attila: Komoly elszántság van bennünk

Az Origo kérdésére, hogy milyen lépést lehet vagy kell tenni, egyáltalán szükséges-e reagálni, Vidnyánszky Attila azt mondta: a sajtótájékoztató volt az a lépés, amit meg tudtak tenni.

Vidnyánszky Attila Fotó: Talán Csaba


- hangsúlyozta.

Vidnyánszky Attila Fotó: Talán Csaba


Arra a kérdésre, hogy a szűnni nem akaró támadások akadályozhatják-e a munkát, úgy fogalmazott, hogy kívülről is, belülről is folyamatosan akadályozni akarják az SZFE vezetőségének munkáját.

- mondta.

Az Origo kérdésére, miszerint a felsőbb évesek elmennek-e az SZFE programjaira, rendezvényeire, ahol találkozhatnak az alsóbb évesekkel - tehát valóban kíváncsiak-e az első- és másodéves hallgatókra, Vidnyánszky Attila azt mondta: többnyire nem látogatják az SZFE programjait az idősebb hallgatók.

"Nagyon ritka esetben jönnek el, ha pedig ellátogatnak egy-egy rendezvényre, nem a szakmai munka vagy a fiatalabb hallgatók érdeklik őket, hanem tiltakoznak. De ezzel együtt kell élni. Én kuratóriumi elnökként mindig azt hangsúlyozom, hogy a szakmai munkára kell fektetni a hangsúlyt, az energiát. Lépjünk túl ezen a problémán, nem kell ezzel foglalkozni. Most is csak azért tartottuk ezt a sajtótájékoztatót, mert az emberből kikívánkozik a bizottság döbbenetes eljárása. Azt gondolom, hogy az Európai Parlament összes témája kapcsán ez a fajta korlátoltság dominál" - mondta Vidnyánszky Attila.