Erre a szerepre vágyik Eperjes Károly

Eperjes Károly
Budapest, 2011. november 21. Eperjes Károly Jászai- és Kossuth-díjas színművész beszédet mond A magyar trikolór tizenkét hónapja 2012 fotópályázat díjátadó gálaestjén, a Duna Palotában. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Eperjes Károly szerint a Hyppolit, a lakáj mai problémákról beszél, ráadásul mulatságosan. A színész szereti újrajátszani a klasszikusokat, és ebből a darabból szívesen bújna Schneider úr bőrébe. 
Vágólapra másolva!

Többször is összehozta a sors Eperjes Károlyt a legendás magyar vígjátékkal, a Hyppolit, a lakájjal, de még egyszer sem sikerült eljátszania Schneider urat, Kabos Gyula egykori szerepét.

Szívesen eljátszaná, ha ráosztaná valaki, de amíg vár, addig is újra megrendezte

a darabot Sopronban. Az 1931-ben bemutatott egykori filmben Kabos Gyula és Csortos Gyula nyújtott felejthetetlen alakítást. „Játszanám újra szívesen Hyppolit szerepét is, ha valaki megrendezné. Megpróbáltam rábeszélni Verebes Pistát, de sajnos nem állt kötélnek.

és az sokkal jobban izgatna. Amikor a film készült, eredetileg Schneider úr szerepére kértek fel. Akkor lettem Hyppolit, amikor kiderült, hogy Darvas Iván Csortos után nem szeretné eljátszani a szerepet. A film rendezője beszélt rá, hogy akkor legyek én. Schneider úr hálásabb szerep, de nem bántam meg” - mondta a színész-rendező a Borsnak.

Eperjes Károly szerint a Hyppolit, a lakáj mai problémákról beszél, mulatságosan Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Eperjes Károly azt mondta, Schneider úr örök és mindenkinek ismerős. „Hány olyan házasság van, ahol a feleség rácsücsül a férjre, és az levegőt sem bír venni, nemhogy még azon gondolkodjon, milyen lehetne az élete egyáltalán?” - mondta.

Eperjes szerint a Hyppolit, a lakáj mai problémákról beszél, ráadásul mulatságosan.

A színész azt mondta, nem jó, ha például egy tanár a jobb megélhetésért pincéri állást kénytelen vállalni valahol külföldön. Hyppolit eredetileg tanár volt, és csak azért ment komornyiknak, hogy több pénzt kereshessen. „Hyppolit és Tartuffe rokonok.

csak azért, mert nincs a helyén. Hyppolit is ilyen ember. Kabay Barna filmjében Hyppolitot a végén megfürdetik az új polgárság pocsolyájában, a kerti úszómedencében. Megérdemli a sorsát az a tanárember, aki csak azért lesz komornyik, mert több pénzt akar keresni. A Tartuffe-ök előbb-utóbb mindig megbűnhődnek” - mondta Eperjes Károly.