Szakértőkkel vizsgáltatják meg a kétes eredetű festményeket

belgiumi Gent Szépművészeti Múzeum
Vágólapra másolva!
A belgiumi Gent Szépművészeti Múzeuma a jövőben nem állít ki olyan orosz avantgárd műveket, amelyeknek hitelességét művészettörténészek és műkereskedők kétségbe vonták – közölte kedden a múzeum.
Vágólapra másolva!

A múzeum termeiből a hétfői szünnapon 24 vitatott képet távolítottak el,

hogy szakértői vizsgálatnak vessék alá őket, a képeken Malevics, Kandinszkij és Vlagyimir Tatlin aláírása volt. Január 15-én a De Standaard flamand napilapban és a The Art Newspaper folyóiratban közzétett nyílt levélben művészettörténészek felhívták a figyelmet a genti múzeumban kiállított 24 orosz avantgárd alkotás „erősen kétséges” eredetére. A művészettörténészek ugyan

nem minősítették hamisítványoknak a képeket,

de azt mondták, hogy egyetlen katalógusban sem szerepelnek. Szakértők szerint az 1890-től 1930-ig tartó művészeti irányzatot, az orosz avantgárdot előszeretettel hamisítják.

A genti Szépművészeti Múzeum Forrás: Wikimedia Commons

A hírnevét érintő vita miatt a múzeum a múlt héten bejelentette, hogy

rövidesen szakértői bizottságot neveznek ki a művek hitelességének ellenőrzésére.

A múzeum akkor kizárta, hogy eltávolítsák ezeket a műveket a kiállítótermekből, mert nem támasztották alá megcáfolhatatlan bizonyítékokkal a vádakat. Az eredetvizsgálatot csak a megkérdőjelezett művek kis részén tervezték elvégezni. A múzeum azonban mostanra úgy döntött, hogy korlátlan hozzáférést biztosít a szakértőknek a raktáraiban tárolt valamennyi műhöz. A szakértői bizottságot a lehető leghamarabb kinevezik, és rögtön munkához láthat. A vitatott műveket a múzeumnak kölcsönző magángyűjtő, Igor Toporovszkij orosz-belga állampolgár azt mondta, hogy

igazságtalan és erőszakos támadás érte,

és a vádakat olyan műkereskedők terjesztik, akik az ügyfeleik között lévő gazdag oroszokkal kapcsolatos kereskedelmi érdekeiket féltik.