Több mint 360 fénykép a 35. Magyar Sajtófotó Kiállításon

35. Magyar Sajtófotó Pályázat
Budapest, 2017. január 30. Balázs Attilának, az MTI/MTVA fotóriporterének felvétele A maguk közé Down-szindrómás iskolásokat befogadó osztályközösség című sorozatából, amely a 35. Magyar Sajtófotó Pályázat MÚOSZ Nagydíját 2017. január 30-án. A sorozat Nyíregyházán készült 2016 januárjában. MTI Fotó: Mti Fotó: Sajtófotó Pályázat / Balázs Attila
Vágólapra másolva!
Több mint 360 fénykép látható a Capa Központban a hétfőn nyíló 35. Magyar Sajtófotó Kiállításon.
Vágólapra másolva!

Szigeti Tamás, a kiállítás kurátora a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szervezők az idei kiállítást a Magyar Sajtófotó Pályázat és Kiállítás nemrég meghalt alapítója, Szalay Zoltán emlékének ajánlják.

Az idei pályázatra mintegy 2300 nevezés érkezett.

Egy olyan korban élünk, amelyben a profi fotózás keresi a helyét a világban – mondta Szlukovényi Tamás, a szakmai zsűri elnöke. Arról is beszélt, hogy a fényképek özönvize miatt mindenki azt mondta egy-két éve, hogy a fotózás meg fog halni. Szlukovényi Tamás szerint, ha a látogatók körülnéznek a kiállításon, láthatják, hogy erről szó sincs, a profi sajtófotózás köszöni szépen, jól van.

Bánkuti András, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) Fotóriporterek Szakosztályának titkára kiemelte Balázs Attila (MTI/MTVA) teljesítményét is, aki

a maguk közé Down-szindrómás iskolásokat befogadó osztályközösségről szóló sorozatával elnyerte a pályázat idei nagydíját.

Fotó Balázs Attila MÚOSZ-nagydíjas sorozatából. A képre kattintva galéria nyílik a díjazott alkotásokból Forrás: MTI/Mti Fotó: Sajtófotó Pályázat / Balázs Attila

Az André Kertész Nagydíjat idén Szekeres Máté (MSZSZ/Verse) kapta Vesebeteg című sorozatáért, míg a legjobb hírképért odaítélt Escher Károly-díjat Markoszov Szergej (szabadúszó) kapta. A legjobb kollekcióért járó Munkácsi Márton-díjjal Móricz-Sabján Simont (Népszabadság/Világgazdaság) jutalmazták, a megyékben dolgozó legjobb teljesítményt nyújtó fotóriporter Mártonfai Dénes (Tolnai Népújság), a legjobb teljesítményt nyújtó 30 év alatti fotográfus pedig Sivák Zsófia lett.

A kiállítás május végéig látható. Szlukovényi Tamás mellett a zsűri tagja volt még Szergej Makszimisin orosz fotográfus, Stefano De Luigi Párizsban élő olasz fotós, valamint Kai Pfaffenbach, a Reuters fotósa és Hajdú D. András fotóriporter.