Öngyilkos lett Kim Dzsong Hjun dél-koreai sztár

Kim Jong-hyun (Jonghyun) of Shinee South Korea South Korean Shinee Kim Jong-hyun Jonghyun star celeb celebrity
South Korean singer-songwriter Kim Jong-hyun, right, better known as Jonghyun, and other members of South Korean boy group SHINee attend a press conference for their concert in Seoul, South Korea, 17 May 2015.
Vágólapra másolva!
Világszerte sokkolta rajongóit az egyik legnagyobb dél-koreai popsztár, Kim Dzsong Hjun hétfői öngyilkossága.
Vágólapra másolva!

A SHINee fiúzenekar vezető énekesére eszméletlenül talált rá szöuli szállodai szobájában hétfőn a rendőrség, amelyet a nővére riasztott, miután búcsúüzenettel felérő sms-eket kapott testvérétől.
A 27 éves zenészt, polgári nevén Kim Dzsong Hjunt szívleállással kórházba vitték, de életét nem tudták megmenteni. A rendőrség megerősítette, hogy a Hjun öngyilkos lett. Hátrahagyott egy búcsúlevelet, amiben leírta, hogy reménytelenül küzdött a depresszióval:

Kim Dzsong Hjun Forrás: Imaginechina/Hu wencheng - Imaginechina/Hu Wencheng

A tűzhelyen megégett széndarabokat találtak egy serpenyőben, ami arra utal, hogy

a popsztár szén-monoxiddal megmérgezte magát,

ami egyébként egy bevett öngyilkossági módszer Dél-Koreában. Kim Dzsong Hjun halálának hírére rengeteg rajongói megemlékezés lepte el a közösségi médiát, több popsztár még a fellépését is lemondta a gyász miatt. A Facebookhoz hasonló kínai közösségi portálon, a Weibón az első számú téma volt hétfőn az öngyilkosság,

a hírt 140 millióan osztották meg.

Kim Dzsong Hjun 2008-ban a SHINee vezető énekeseként lett híres, de viszonylag hamar indította szólóprojektjét is, ami szintén sikeres volt. A K-pop, a koreai popzeneként ismert műfaj mintacsillaga volt tökéletes hangjával és kivételes tánctudásával. Soha nem hallatott magáról szerelmi kicsapongásokkal, drogozással vagy iszákossággal, ami viszont nem volt igaz több pályatársára, akiknél voltak komolyabb megcsúszások.

Zenekara egyik hajtómotorja volt az egész Ázsiát meghódító, de a világ többi részén is sok rajongót szerző újhullámos koreai popzenének, a K-popnak. A fiúbanda öt albumot adott ki, mindegyik nagy siker lett Dél-Koreában és külföldön, némelyik még az amerikai slágerlistákra is felkerült. A teljesítményelvű koreai társadalomban óriási nyomás nehezedik az emberekre, különösen a sztárokra. Nem véletlen, hogy itt az egyik legmagasabb az öngyilkossági ráta a világon.

Kim Dzsong Hjun ravatala Forrás: AFP/Choi Hyuk

A K-pop csillagai különösen kimerítő felkészítésen esnek át, ügynökeik magánéletük legapróbb részletei fölött is szoros ellenőrzést gyakorolnak. Egy színésznő 2009-ben publikált értekezése szerint

a dél-koreai színészek 40 százaléka életében legalább egyszer fontolóra vette az öngyilkosságot

a magánélet hiánya, az online zaklatás és a jövedelem szélsőséges ingadozása miatt.

Ha Ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!