Magyar zenész lett a világ legjobb ütőse 2016-ban

Horváth Kornél FOTÓ ÁLTALÁNOS koncert Közéleti személyiség foglalkozása művész MŰVÉSZET SZEMÉLY zenél zenész
Budapest, 2011. december 29. Horváth Kornél, Kossuth-díjas magyar ütőhangszeres hang drumon játszik Sztevanovity Zorán, Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas előadóművész, zeneszerző koncertjén a Papp László Budapest Sportarénában. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
A Kossuth-díjas Horváth Kornél lett 2016-ban a világ legjobb ütőhangszerese a brit Rhythm magazin internetes oldalának szavazásán. A 62 éves magyar zenész olyan világhírű neveket előzött meg a best percussionist kategóriában, mint Pete Lockett, Chris Fehn (Slipknot), a korábban sokáig Prince-szel együtt játszó Sheila E és Adele ütőhangszerese, Aaron Draper.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt években a tHUNder Duóval sokat szerepeltünk Nyugat-Európában és Amerikában, a kinti sajtó kedvező kritikákat írt rólunk. A jelölést is a projekt ütőseként kaptam, ebben a formációban hosszú évek óta együtt játszom Dörnyei Gábor dobossal, aki fantasztikus muzsikus és Londonban a Kortárs Zeneművészeti Akadémián tanít" - mondta Horváth Kornél.

Horváth Kornél hang drumon játszik Zorán koncertjén Forrás: MTI/Mohai Balázs

A zenei oldal a szakújságírók javaslatai alapján november közepén állította össze tízes listáját, ezután az olvasók szavazhattak a jelöltekre. A magazin úgy jellemezte játékát hogy a tHUNder Duóban a hagyományos ütőhangszerek ösztönös mestereként használja a modern stílusokat.

Horváth Kornélt idén jelölték először az elismerésre, és korábban más magyar sem volt jelölt. A legtöbb szavazatot valószínűleg Magyarországról kapta, de egyelőre nem tették közzé, kire hányan szavaztak, és a győztes utáni sorrend sem ismert még. A dobosok között Chad Smith, a Red Hot Chili Peppers tagja győzött.

"A győzelem azzal jár, hogy a Rhythm magazinban és másutt is cikk fog megjelenni rólam. A zenészek számára nagyon fontos a médiában való megjelenés, és

- mondta Horváth Kornél.

A Kossuth-díjas ütőhangszeres

több mint kétszáz lemezen működött már közre.

A Snétberger Ferenc gitárossal és Dés László szaxofonossal alkotott dzsessztriójával, a Trio Stendhallal lett ismert a nyolcvanas évek végén. Azóta külföldi sztárokkal, köztük Randy Breckerrel, Al Di Meolával, Tommy Campbellel és másokkal játszott együtt, a hazai poprock színtéren pedig állandó közreműködő Zorán és a Tátrai Band koncertjein.

Horváth Kornél és a különleges hang drum: