A próbák közepén hagyta ott a karmester a világhírű zenei fesztivált

Bayreuthi Ünnepi Játékok helyszín
Bayreuth, 2011. július 9. A Bayreuthi Fesztiválpalota (Bayreuth Festspielhaus), amelyet Richard Wagner alapított és ahol kizárólag az ő műveit játsszák. A Bayreuthi Ünnepi Játékok számtalan érdeklődőt vonzanak. Jegyet vásárolni rendkívül nehéz, mert a kereslet jelentősen meghaladja az elérhető 58 000 darabos jegyszámot. A várakozási idő általában öt-tíz év. MTI Fotó: Kollányi Péter
Vágólapra másolva!
Pár héttel a bemutató előtt, feloldhatatlan ellentétekre hivatkozva faképnél hagyta a Bayreuthi Ünnepi Játékokat Andris Nelsons lett karmester, aki a nyitóelőadást, a Parsifalt vezényelte volna.
Vágólapra másolva!

A Wagner-fesztivál szóvivője, Peter Emmerich csütörtökön jelentette be, hogy a lett karmester szerződése felbontását kérte, mert a fesztivál vezetésével több kérdésben is nézeteltérései támadtak. A szóvivő elmondta, hogy Katharina Wagner igazgató – a fesztivált alapító Richard Wagner dédunokája és Liszt Ferenc ükunokája - az elmúlt napokban hiába próbálta maradásra bírni a 37 éves Nelsonst. A fiatal lett karmester, aki a lipcsei Gewandhaus zenekarának és a Bostoni Szimfonikusoknak a művészeti vezetője, korábban az ünnepi játékokon nagy sikerrel dirigálta már a Lohengrint. A szóvivő szerint a mostani szakítás is csak erre a nyárra szól, és a jövőt illetően még van remény arra, hogy Nelsons visszatér.

A fesztivál menedzsmentje közleményében úgy fogalmazott, hogy

olyan légkör kialakulásához vezetett, amely egyik fél számára sem volt kellemes".

Wagner utolsó operáját,

a Parsifalt, július 25-én mutatnák be a fesztiválon újszerű előadásban,

melyet Uwe Eric Laufenberg, a wiesbadeni Hesseni Állami Színház intendánsa rendez. Laufenberg már hozzá lehet szokva a bayreuthi botrányokhoz: 2014 novemberében ő ugrott be a Parsifal rendezőjeként, amikor a fesztivál vezetése megvált Jonathan Meesétől, akinek elképzeléseit finanszírozhatatlannak tartották.

A Richard Wagner által 1876-ban alapított, évről-évre megrendezett Bayreuthi Ünnepi Játékok célja a zeneszerző operáinak bemutatása, ezért a Wagner-rajongók nagy találkozóhelye. Angela Merkel német kancellár, aki maga is operarajongó és Bayreuth törzslátogatója, kormányfői teendői miatt idén sem tud ott lenni a fesztiválon, három év alatt már másodszor.