Törőcsik: A vidéki házamból disszidált Ljubimov

Törőcsik Mari;  Udvaros Dorottya; Ljubimov, Jurij SZEMÉLY KÖZÉLETI SZEMÉLYISÉG FOGLALKOZÁSA színész művész FOGLALKOZÁS rendező CSELEKVÉS KAPCSOLATOKHOZ  KÖTŐDŐ koccint SZEMÉLY KÖZÉLETI SZEMÉLYISÉG FOGLALKOZÁSA színész művész FOGLALKOZÁS rendező CSELEKVÉS
Budapest, 1999. augusztus 18. Magyar állampolgár lett Jurij Ljubimov (j) orosz színész-rendező. A 82 éves művész az állampolgári eskü letétele után Törőcsik Mari (b1) és Udvaros Dorottya (b2) színművészekkel ünnepel az Országház Munkácsy termében. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Törőcsik Mari és Udvaros Dorottya is jó szívvel emlékezik a Magyarországhoz erős szálakkal kötődő Jurij Ljubimov orosz rendezőre. A a világhírű színházi szakember vasárnap reggel, 97 évesen hunyt el. 
Vágólapra másolva!

Jurij Ljubimov több alkalommal is rendezett nálunk. Csendesek a hajnalok című darabját 1972-ben a Mikroszkóp Színpad, 1977-ben pedig a Szegedi Nemzeti Színház mutatta be. Egyik leghíresebb munkája a Koldusopera, amit 1981-ben vitt színre a Nemzeti Színházban Újlaki Dénes, Garas Dezső, Törőcsik Mari és Udvaros Dorottya főszereplésével.

A 82 éves művész az állampolgári eskü letétele után Törőcsik Mari és Udvaros Dorottya színművészekkel ünnepel Forrás: MTI/Kovács Attila

Ljubimovnak tapsolt az egész világ

„Minden rendezését láttam, Major Tamás vitt el a színházába. Soha olyan Hamlet a világon nem lesz, mint amilyet ő rendezett Viszockijjal, soha a földön senki olyan A Mester és Margaritát nem állít színpadra, mint ő” – mondta Törőcsik Mari Ljubimovra emlékezve.

Törőcsik Mari sosem felejti el, amikor az egyik Hamlet-előadás után először láthatta vendégül Ljubimovot a saját otthonában. „Mikor igent mondtak, hogy a Hamlet után feljönnek a lakásomra, hirtelen azt sem tudtam, mivel kínáljam őket. Mindenféle rövid itallal készültem, de amikor megkérdeztem tőlük, hogy mit isznak, mindannyian csak vizet kértek” – mesélte nevetve Törőcsik Mari. "Amúgy később az én vidéki házamból disszidált nyugatra. Úgy küldtem utána néhány cuccát, ami nálam maradt."

Ljubimov neves szovjet rendező instrukciókat ad Polgár László operaénekesnek Mozart: Don Giovanni című operájának első színpadi próbáján Forrás: MTI/Horvát Éva

Ljubimov erős koncepciójú rendező volt

Udvaros Dorottya kétszer is dolgozott Ljubimovval, akire pályája meghatározó rendezőjeként emlékezett vissza. „Szolnokon találkoztam vele először. Kétmondatos szerepem volt Trifonov Csere című darabjában, melyet Ljubimov rendezett. Egyszer csak behívattak az igazgatói irodába, és azt mondták, Ljubimov azt szeretné, ha én játszanám a női főszerepet. Korban nem illett hozzám, de valamiért onnan a színpad széléről kiszúrt engem. Máig sem tudom, miért” – idézte fel Udvaros Dorottya első közös munkájukat. „Ekkor éreztem először úgy, hogy az orosz színházművészet nagyon közel áll hozzám: szenvedély, intenzitás, maximalizmus jellemezte Ljubimovot, és azt látom, a jó orosz előadások általában ilyenek.”

A nagy mágus Forrás: RIA Novosti/Iliya Pitalev

„Örök hálával tartozom Ljubimovnak. Amikor a Nemzeti Színházhoz kerültem, abban a darabban játszottam először, amit ő rendezett. Ez Brecht Koldusoperája volt, amelyben Polly szerepét alakítottam. A vele való munka segített át a beilleszkedés nehéz időszakán. Amit színész rendezőtől megkaphat, azt mi akkor megkaptuk tőle” – emlékezett Udvaros Dorottya. Azért jelentett számára különleges élményt a Ljubimov-próbaidőszak, mert a rendező maga is színész volt, óriási játékerővel. „Ez nemcsak akkor mutatkozott meg, amikor előjátszott nekünk, hanem abból is kitűnt, hogy nagyon érezte, tudta, hogy mikor, mire van szükségünk."

Jurij Ljubimovtól október 8-án a moszkvai Vahtangov Színházban vesznek végső búcsút, majd aznap a Donszkoj kolostor temetőjében temetik el, ahol a szülei is nyugszanak.