Megmentették a pusztulástól Észak-Európa első katedrálisát

Vágólapra másolva!
Negyed évszázad után befejeződött az aacheni dóm felújítása, amely összesen 35 millió euróba került. Ezzel Észak-Európa első katedrálisának széthullását sikerült megakadályoznia Németországnak.
Vágólapra másolva!

Negyed évszázad után befejeződött a világörökségi címet viselő aacheni dóm felújítása, fenntartásához azonban további támogatásokra lesz szükség. A 35 millió eurót felemésztő munkálatok végeztével sikerült megállítani Észak-Európa első katedrálisának széthullását, a felújítás költségeinek harmadát magánadományokból fedezték.

A dóm egyre romló állapota az 1980-as évek közepén vált tarthatatlanná, azóta folyt restaurálása. Utolsóként a kupola mozaikja nyerte vissza szépségét.

Forrás: AFP

A dóm még a felújításból is igyekezett pénzt előteremteni, a lenyűgöző vallási témájú mozaikot 10 euróért lehetett megtekinteni, mialatt felújították. Négyezer látogató vásárolt jegyet, a pénzt a munkálatokra fordították.

A tűzoltó-munkák végeztével azonban az állagmegőrzés kérdésén kell törniük fejüket a szakembereknek, akik attól tartanak, elapad az adakozási kedv, ha a látogatók meglátják, milyen munkát végeztek.

Az aacheni dómot évente 1,5 millióan keresik fel, "Ha csak harmaduktól kapnánk egy eurót, jobb helyzetben lennénk" - mondta a restaurációt vezető építész. A dóm egyébként magyar zarándokok egyik kedvelt célpontja.