Újabb riasztó korallpusztulás Ausztráliában

korall
Az ausztrál Nagy Korallzátony a földkerekség leghatalmasabb biogén zátonyegyüttese
Vágólapra másolva!
Valószínűleg maradandó károkat szenvedett az egyik korallzátony Nyugat-Ausztrália partjai közelében - figyelmeztettek a kutatók.
Vágólapra másolva!

Az Ausztrál Tengertudományi Intézet (AIMS) tudósai szerint az állam északi partjainál elterülő Scott-zátony a történelem egyik legsúlyosabb korallfehéredésének áldozata lett idén nyáron.

Innen már nincs visszút

James Gilmour, az AIMS tengerkutatója kollégáival abban reménykedett, hogy a zátony képes lesz regenerálódni,

de most úgy tűnik, hogy visszafordíthatatlan károkat szenvedett.

"Megbizonyosodtunk arról, hogy a kifehéredett korallok többsége, melyeket láttunk, valójában elpusztult: a zátony óriási hányada odaveszett és immár alga borítja, ami hatalmas sokk volt számunkra" - húzta alá a szakember.

Az ausztrál Nagy Korallzátony a földkerekség leghatalmasabb biogén zátonyegyüttese Forrás: Elter Károly

A korallfehéredés a beteg korallzátonyok jellegzetes vonása. Amikor a tengervíz túlságosan felmelegszik - ennek hátterében a klímaváltozás és a Csendes-óceán trópusi vízfelszínének felmelegedését okozó El Nino légköri jelenség áll -, a korallokban élő, azok színét adó algák kilökődnek és csak a fehéres színű mészváz marad utánuk.

A Nagy-korallzátony közel negyede már elpusztult

Amennyiben a folyamat hosszan tart, a korallok elpusztulnak, ami súlyos csapást jelent az élőhelyként és táplálékként a korallokra támaszkodó halakra és rajtuk keresztül az emberekre nézve is. Egy-egy súlyosabb korallfehéredés után tíz évbe is telhet, mire a zátonyok képesek regenerálódni.

Az XL Catlin Seaview Survey elnevezésű, ausztrál tudományos expedíció által közradott, felvétel az ausztrál Nagy-korallzátony leginkább kifehéredett szakaszáról a Queensland szövetségi állambeli Cairnstól 250 kilométerre északra lévő Lizard-szigeten. A Forrás: MTI/EPA/XL Catlin Seaview Survey/Xl Catlin Seaview Survey

"Húsz éve tanulmányozzuk a területet, ezért nagyon is tisztában vagyunk a korallfehéredés, valamint a hőmérsékletemelkedés tényével; amire most szükség van, az az, hogy egyetértsünk abban, hogy létező és súlyos problémával van dolgunk, és hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk az óceánok melegedésének visszaszorításáért" - hangsúlyozta Gilmour.

A Nagy-korallzátony Északkelet-Ausztrália Queensland tartományának partjai előtt húzódó egyik szakasza Forrás: AFP/Mond'Image

A szakember szerint ugyanakkor jó hír, hogy a Scott-zátonytól keletre fekvő Ashmore-zátonynak szinte teljesen sikerült talpra állnia a korallfehéredés után. A világ legnagyobb koralltelepe, az ausztrál Nagy-korallzátony 22 százaléka pusztult el a területen megfigyelt eddigi legsúlyosabb korallfehéredésben az elmúlt nyáron.