A tengerszint-emelkedés ellenére is növekedett a szárazföld

tenger
A világtenger átlagos sótartalma 35 súlyezrelék körüli
Vágólapra másolva!
A Földet borító vízfelület változását vizsgálták műholdas felvételek alapján holland tudósok.
Vágólapra másolva!

A NASA műholdas felvételeinek segítségével a Földet borító vízfelület változását vizsgálta meg egy holland kutatócsoport az elmúlt harminc év távlatában.

Tibet tóvidékké válik, az Aral-tó eltűnik

Megállapításuk szerint a három évtized alatt

115 ezer négyzetkilométernyi területen váltotta fel a szárazföldet vízfelület,

míg 173 ezer négyzetkilométeren az egykori vízfelület helyén szárazföld alakult ki – ismertette az adatokat pénteken a BBC News.

A kutatással vizsgált időszakban világtenger kisebb területet öntött el, mint amennyit a szárazföld hódított el a tengertől Forrás: Elter Tamás

A legnagyobb változáson a Tibeti-fennsík ment át:

a gleccserek olvadásának következtében sok száz tó alakult ki a régióban. A szárazföld térnyerése viszont a leglátványosabban az Aral-tónál tapasztalható, a tó már szinte teljesen kiszáradt, miután a vizét tápláló folyókat öntözésre fogták be.
A holland Deltares Kutatóintézet tudósai a Nature Climate Change folyóiratban közölték kutatási eredményeiket.

A gleccserolvadás miatt egyre inkább tóvidékké alakul a Tibeti-fennsík Forrás: Xin Jing, Peking University

A szakemberek a NASA Landsat műholdjainak felvételeit dolgozták fel és elemezték, amelyek évtizedek óta figyelik a Földet. A műholdas képek akár 30 méteres felbontásig is megmutatják a Föld felszínét, ezért jól érzékelhető rajtuk a szárazföld és a vízfelület változása.

Gátak is növelték a vízfelületet

A kutatók a műholdas adatok alapján azt is meg tudták állapítani, hogy

korábban nem ismert gátak is növelték a vízfelületet.

"Tudtuk, hogy Mianmarban számos gátat építettek, ám arról nem volt adat, hogy pontosan mennyit. Felfedeztük, hogy Észak-Koreában, rögtön a dél-koreai határtól északra is épülnek gátak" – számoltak be a tanulmány szerzői.

A kontinensek és a világtenger egy része a világűrből készített műholdfelvételen Forrás: NASA

A szárazföld térnyerését tapasztalták a kutatók a Las Vegas melletti Mead-tónál, amely 222 négyzetkilométert vesztett vízfelületéből, ez most már szárazföld.

Előrenyomuló szárazföldek

A tengerparti térségek változásait szintén elemezték a kutatók. Meglepetésükre a partvidék összességében nagyobb szárazföldi területtel – 33 700 négyzetkilométerrel – gazdagodott, mint amennyit a globális felmelegedés miatt a vízszint emelkedése elnyelt, az utóbbi ugyanis számításuk szerint 20 100 négyzetkilométer volt.

Az Aral-tó medencéjének legnagyobb része kiszáradt, napjainkra sós pusztasággá vált Forrás: RIA Novosti/Yuriy Kuydin

"Arra számítottunk, hogy a tengerszint emelkedése miatt a partvidék szárazföldi területe csökken, de a legmeglepőbb dolog az, hogy a tengerparti szárazföldek területe az egész világon nő. Több földet tudunk létrehozni, mint amennyit a vízszint növekedése elvesz" – mondta el Fedor Baart, a kutatóintézet tudósa.

Az Amazonas-medencében egyensúlyi állapot áll fenn

Dubajban például jelentősen nőtt a tengerparti szárazföld területe, mivel új szigeteket hoztak létre, amelyeken luxusházakat építettek. Baart hozzáfűzte, hogy

Kínában a Sárga-tengertől egészen Hongkongig átformálták a partvonalat.

Az Amazonas-medencében viszonylag stabil az egyensúly a vízfelület és a szárazföld kiterjedését illetőenForrás: AFP/Marie Hippenmeyermiddleoff645430

Akad néhány régió, többek között az Amazonas-vidéke, ahol a szárazföldet elborító víz és a vízfelületet kiszorító szárazföld változásának aránya szinte egyforma a folyó természetes mozgása révén – derül ki a tanulmányból.
A tudósok szerint a globális változások mértékének felmérése után a természeti hatásaik vizsgálatával kell folytatni a kutatást.