A forgóajtó környezetbarát, mégsem szeretik

forgóajtó, szabadalmi rajz, műszaki rajz, 1888
A forgóajtón át sokkal kevésbé cserélődik a levegő. A szerkezetre 1881-ben kapott szabadalmat H. Bockhauer Németországban, valamint Theophilus Van Kannel az USA-ban. A kép az ő szabadalmi rajza a „viharajtó szerkezetről”, amely „teljesen hangtalanul működik, hatékonyan akadályozza a szél, a hó, az eső és a por behatolását”
Vágólapra másolva!
Hagyományos ajtó nyitásakor nyolcszor annyi levegő szökik ki az épületekből, mint egy forgóajtónál, így nyáron melegítenek, télen pedig hűtenek.
Vágólapra másolva!

A Massachusetts Institute of Technology (MIT) kutatói saját campusukon végeztek átfogó vizsgálatot a forgóajtók energiahatékonyságáról és a nyílászárókat használók szokásairól a massachusettsi Cambridge városában.A megkérdezett diákok szerint a forgóajtókat fárasztó és felesleges stresszel járó dolog használni. Ennek ellenére szívesen változtatnak szokásaikon, amint megtudják, mennyi energiát spórolhatnak.

Kezdőlökés

A kutatás szerint kétszer annyian választják a hagyományos ajtókat a forgókkal szemben, feltehetőleg amiatt, mert sokan nincsenek tisztában vele, hogy az utóbbi típus pontosan mennyire környezetbarát. Ugyan sok tényezőtől függ az energiahatékonyság, de az MIT teljes hűtési-fűtési költségeinek 1,5%-át megspórolhatnák csupán azzal, ha a campus területén mindenki forgóajtókat használna.

A forgóajtón át sokkal kevésbé cserélődik a levegő. A szerkezetre 1881-ben kapott szabadalmat H. Bockhauer Németországban, valamint Theophilus Van Kannel az USA-ban. A kép az ő szabadalmi rajza a „viharajtó szerkezetről”, amely „teljesen hangtalanul működik, hatékonyan akadályozza a szél, a hó, az eső és a por behatolását” Forrás: Wikimedia Commons

Ez elsőre nem tűnik soknak, de azt is kiszámolták, hogy ha valaki hagyományos ajtón halad át forgó helyett, akkor minden egyes belépéssel 36 Wh-nyi energiát pazarol. Ez olyan, mintha minden ajtónyitáskor egy 60 wattos hagyományos égőt bő fél órára felkapcsolnánk.

Úgy tűnik, a csekély forgóajtó-használat nagyrészt abból fakad, hogy az emberek szerint macerás tologatni őket. Túlzottan azért nem ellenzik a használatát: ha a forgó mellé épített hagyományos ajtó nehezebben vehető észre, akkor inkább mégis az előbbit választják. Miután a tanulmány készítői a forgóajtók környezettudatosságára emlékeztető táblákat helyeztek ki az USA legnevesebb műszaki egyetemén, elkezdték kétszer annyian használni őket – vagyis csak egy kis kezdőlökés kellett.