Szabad-e bejönni ide betlehemmel?

Vágólapra másolva!
A karácsonyi zene és a Kaláka sok embernek jelenti ugyanazt: az idén 40 éves zenekar évek óta járja Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című karácsonyi műsorukkal a városokat és iskolákat - pont úgy, ahogy a betlehemesek jártak régen házról házra. December 20-án két koncertet is adnak egymás után a Fővárosi Művelődési Házban.
Vágólapra másolva!

Forrás: [origo]

"Kirje, kirje kisdedecske" "főtt kolbászunk mind elfogyott" - ugye ismerősek ezek a sorok? A karácsonyi dalok nagyon fontosak az ünnepvárás időszakában manapság is, amikor a szövegek már nem ugyanazt jelentik minden családban. A Kaláka nemcsak a verseket hozta hozzánk közelebb a zene segítségével, de sok karácsonyi dalt is kaptunk tőlük. Szabad-e bejönni ide betlehemmel? című lemezük 1987-ben, 22 éve jelent meg, rajta magyar, francia, cseh, spanyol, svéd és más népek karácsonyi dalaival, régi templomi énekekkel, amelyek mind hamisítatlan Kaláka-dalokká váltak a kezükben.

A betlehemezés régi szokás, a gyerekek karácsonykor házról-házra jártak, és azt kérdezték: Szabad-e bejönni ide betlehemmel? Ha azt a választ kapták: igen, rögtön rázendítettek az énekekre, amelyek Jézus születésének misztériumát mesélték el. Ezt a szokást eleveníti fel a Kaláka a lemez címében és felépítésében; márpedig ha ők azt kérdezik, Szabad-e bejönni ide betlehemmel?, csakis az lehet a válasz: iiiiiiiiigen!

Számos várost megjárt ezzel a műsorral már a Kaláka határainkon belül és kívül is. December 20-án 11 órakor és 14.30-kor Budapesten, a a Temi Fővárosi Művelődési Házában (XI. Fehérvári út 47.) ad koncertet. Ajánljuk minden gyereknek és szüleinek: ideális karácsonyváró mulatság.