Rátky és Társa: jogalkotás az EU éghajlat-politikai céljaiért (2. rész)

Európai Bizottság épülete, Brüsszel
Német sajtóértesülések szerint szerdán az Európai Bizottság megvátózza a a Siemens és az Alstom vasúti üzletágának egyesülését (a képen az Európai Bizottság épülete Brüsszelben).
Vágólapra másolva!
Az ünnepek alatti EU-s jogalkotási dömping részeként a 2018. december 19-én véglegessé vált szövegű villamosenergia-rendelet a fosszilis tüzelőanyagból előállított villamos energia esetében 550 g CO2/kWh kibocsátási határértéket vezet be – hívta fel az Origó figyelmét a Rátky és Társa Ügyvédi Iroda energetikai szakértője. A kétrészes írás második részét olvashatja, az első rész itt érhető el.
Vágólapra másolva!

Dr. Tóth Máté az írás első részében jelezte, hogy az Európai Unió energetikai szabályozásának két nagy célterülete van: az energiaunió elnevezésű együttműködés, valamint a korábban téli energiacsomagnak nevezett jogszabálytervezet-csomag.

Az ünnepek közeledtével az Európai Unió szervei viharos sebességgel haladtak előre mindkét területen, úgy, hogy még a változásokat figyelő szakembereknek sem könnyű lépést tartani azokkal.

Fosszilis tüzelőanyag és villamos energia

A 2018. december 19-én véglegessé vált szövegű villamosenergia-rendelet továbbá a fosszilis tüzelőanyagból előállított villamos energia esetében 550 g CO2/kWh kibocsátási határértéket vezet be – emelte ki a Rátky és Társa Ügyvédi Iroda energetikai csoportját vezető ügyvéd.

A jövőben nem vehetnek részt a kapacitásmechanizmusokban az olyan új erőművek, amelyek kibocsátása ezt meghaladja, és amelyek a rendelet hatálybalépését követően kezdik meg a kereskedelmi célú termelést.

Az olyan meglévő erőművek, amelyek kibocsátása a fosszilis tüzelőanyagból előállított villamos energia esetében meghaladja az 550 g CO2/kWh-t vagy beüzemelt kW-onként évente átlagosan a 350 kg CO2 kibocsátási határértéket, 2025. július 1-jéig vehetnek részt kapacitásmechanizmusokban.

Az EU éghajlat-politikai céljainak segítése

Az új rendelkezések elő fogják segíteni, hogy az EU elérje éghajlat-politikai céljait, és egyúttal védje a beruházás-biztonságot a kapacitásokra vonatkozóan 2019. december 31. előtt megkötött szerződések tekintetében bevezetett szerzett jogi záradéknak köszönhetően.

2030-ra az EU-nak az energiája 32%-át megújuló energiaforrásokból kell előállítania, és el kell érnie a 32,5%-os kiemelt energiahatékonysági célértéket. Az új célértékeket a Tanács által 2018. december 4-én elfogadott két irányelv, az energiahatékonyságról szóló felülvizsgált irányelv és a megújuló energiáról szóló felülvizsgált irányelv tartalmazza.

Forrás: AFP/Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Az energiaunió koncepciója is haladt előre az elmúlt hetekben. A villamosenergia-ellátási válsághelyzetek megelőzésére, az azokra való felkészülésre és azok kezelésére vonatkozóan szintén új szabályozási keret került elfogadásra az ezen szabályokat rögzítő rendeletről a Tanács és az Európai Parlament között 2018 november 22-én létrejött megállapodással, melyet a Tanács 2018 december 5-én jóváhagyott.

Az új szabályozás szándéka szerint javítja majd a kockázati felkészültséget, és megerősíti az energiaunió energiabiztonsági pillérét – hangsúlyozta végezetül dr. Tóth Máté.