Mit tegyünk, ha nyaralás alatt hív a főnök?

pihenés nyaralás öltöny
Businessman pulling suitcase on beach, walking towards half-open door
Vágólapra másolva!
Jogszerűen felhívhatja, illetve visszahívhatja-e a munkáltató munkavállalóját annak szabadságáról? A D.A.S. JogSzerviz szakértője szerint a kérdés megítélése korántsem egyszerű, ugyanis a Munka törvénykönyve nem fejti ki konkrétan, hogy meddig terjed a munkavállaló tűrési kötelezettsége, azonban a jogszabály általános jellegű normáiból kikövetkeztethetjük a választ.
Vágólapra másolva!

A legtöbb munkavállaló egész évben a nyaralását várja, s tervezi, annak érdekében, hogy pár napot a pihenéssel, regenerálódással és feltöltődéssel töltsön. A munka törvénykönyve minden munkavállaló számára biztosítja ezt a jogot, mely azt a célt szolgálja, hogy később újult erővel tudjunk belevágni napi feladatainkba – fejtette ki elöljáróban dr. Albert Enikő.

De vajon előírja-e a törvény, hogy a szabadság alatt teljes mértékben nélkülözze a munkáltató a munkavállalót? Jogszerűen felhívhatja, illetve visszahívhatja-e a munkáltató munkavállalóját annak szabadságáról.

Nem egyszerű a kérdés megítélése

A kérdés megítélése korántsem egyszerű, ugyanis a munka törvénykönyve nem fejti ki konkrétan, hogy meddig terjed a munkavállaló tűrési kötelezettsége, azonban a jogszabály általános jellegű normáiból kikövetkeztethetjük a választ – emelte ki a D.A.S. JogSzerviz szakértője.

A munkajogi szabályok értelmezésekor figyelemmel kell lenni számos alapelvre, melyek közül kiemelt jelentőséggel bír a feleket terhelő együttműködési kötelezettség, az elvárhatóság, valamint az úgynevezett méltányos mérlegelés elve.

Ez utóbbi elv alapján a munkáltató köteles tiszteletben tartani azt, hogy a munkavállaló szabadságát tölti, viszont az elv értelmezése nem jelenti, hogy például a munkavállalónak ne kellene eleget tennie munkáltatója utasításának.

Kivételesen fontos gazdasági érdek, súlyos ok esetén

A törvényi szabályozás alapján ugyanis a munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek, vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén megszakíthatja a munkavállaló már megkezdett szabadságát.

Az, hogy milyen szituációk adhatnak okot a fenti lépés megtételére, mindig az eset összes körülménye alapján dönthető el – hangsúlyozta dr. Albert Enikő.

Így, ha a munkavállaló valamilyen speciális és egyedi tudás birtokában van, vagy esetleg a munkáltató előre jelezte, hogy valószínűleg szükség lesz a szaktudására, köteles a munkáltató rendelkezésére állni.

Példának okáért a munkáltató ’sos’, vagy ’fontos’ jelzéssel ellátott üzenetére, - ha ennek elolvasására lehetősége van a munkavállalónak - köteles válaszolni. Ezen túl azonban, általános jellegű kérdéssel, például technikai, informatikai megkereséssel nem keresheti meg a munkáltató beosztottját.

Forrás: PhotoAlto/Milena Boniek

A problémák elkerülése érdekében javasolt előzetesen egyeztetni arról, hogy milyen helyen nyaral a munkavállaló, lesz-e térerő, vagy internetkapcsolat a hotelben, vagy nyaralóban.

Megszakítható, de jár a kár- és költségtérítés

Amennyiben a fenti esetkör alapján a munkáltató megszakítja a munkavállaló szabadságát, köteles az ezzel kapcsolatban felmerült kárát és költségeit megtéríteni.

Ezen túl természetesen visszarendelés esetén a szabadság alatti tartózkodási helyről a munkahelyre utazással és a visszautazással eltelt idő, valamint a tényleges munkavégzés ideje sem számít bele a szabadságba.

Fontos tudni, hogy amennyiben szabadsága alatt önként tölti munkavégzéssel idejét a munkavállaló, sajnos a fenti szabályok nem érvényesülnek, így – bár elérhető közelségben –, de mégis pihenéssel töltse mindenki a nyaralását – javasolta végezetül a D.A.S. JogSzerviz szakértője.