Vágólapra másolva!
A CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda a Mergermarket céggel együttműködésben, 2015. őszén immár harmadik alkalommal jelentette meg az európai vállalatfelvásárlási (M&A) piacra vonatkozó éves tanulmányát „European M&A Outlook” címmel.
Vágólapra másolva!

A tanulmány egyrészt az elmúlt időszak eseményeit, legfontosabb adatait, ügyleteit elemzi, másrészt számtalan iparági szakértő és üzleti szereplő megkérdezése alapján a jövőre vonatkozó előrejelzéseket, trendeket is tartalmaz.

A tanulmány szerint Európában a 2015-ös év első felében a tranzakciók összértéke 17 százalékkal növekedett – hangsúlyozták a CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda szakértői.

Dr. Kircsi Anikó és dr. Gelencsér Gábor rámutatott: az emelkedés oka elsősorban néhány mega-ügylet volt, így például a Royal Dutch Shell 74,5 milliárd euró értékű akvizíciója, melynek során az Egyesült Királyságban lévő székhellyel működő és szintén az energiaiparban érdekelt BG Group-ot szerezte meg.

A tranzakciók száma ugyanakkor 14 százalékkal csökkent 2015 első felében. Az előző év első hat hónapjában 3.300 ügyletet regisztráltak, idén viszont csak 2.800-at.

Befolyásolja az Egyesült Királyság lehetséges kilépése

A szakértők várakozása szerint az elkövetkezendő időszak M&A aktivitását nagymértékben befolyásolja a lehetséges „Brexit”. Ez alatt az Egyesült Királyság esetleges EU-ból történő kilépésére gondolnak, amely a megkérdezettek kétharmada szerint kedvezőtlenül befolyásolná az M&A piacot.

Ugyanakkor a szakértők, illetve az üzleti életben aktív válaszadók körülbelül 70 százaléka úgy gondolja, hogy a „Brexit” ’valószínűtlen’ vagy ’nagyon valószínűtlen’. Minden esetre a megkérdezettek óriási többsége szerint üzleti szempontból az Egyesült Királyságnak megérné az EU-ban maradni, és arra számítanak, hogy ez így fog történni.

2015 vizsgált időszakában a telekommunikációs szektorban történt a legtöbb vállalatfelvásárlás. Az ügyletek száma ebben a szektorban 15 százalékkal nőtt 2014-hez képest, és ezzel megelőzte a gyár- és vegyipari szektort az M&A aktivitás terén.

Változatlanul Németország a legaktívabb piac

Továbbra is Németország a legaktívabb piac M&A szempontból és a válaszadók várakozása szerint ez jövőre is így marad. Rendkívül élénk még a vállalatfelvásárlási kedv az Egyesült Királyságban (amely szokásosan központi szereplője az európai M&A piacnak), továbbá a skandináv régióban.

A kelet-közép európai régióban 2015 első felében a vállalatfelvásárlási ügyletek száma 32 százalékkal csökkent az előző évhez képest és így 2015-ben 237 ügyletet jegyeztek fel. Ráadásul az ügyletek összértéke is jelentősebb zuhanást mutat, 49 százalékos csökkenéssel 14,5 milliárd euró volt az ügyletek összértéke ebben az időszakban (a már említett Shell ügylet egymaga ennek az értéknek körülbelül az ötszöröse).

A kelet-közép európai régió gyengébb összeredményének legfőbb oka Oroszország. A Krím-félszigettel és Ukrajnával kapcsolatos konfliktus miatt Oroszország viszonya jelentősen romlott az EU-val és az USA-val, és ez az M&A aktivitás drasztikus csökkenésével járt – mutatott rá dr. Kircsi Anikó és dr. Gelencsér Gábor.

A CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda belülről Forrás: CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda

A régió más országai ugyanakkor kedvező jeleket mutatnak, például Lengyelországban az ügyletek száma 7 százalékkal nőtt, az ügyletek értéke pedig csaknem megduplázódott. Több megkérdezett is arra számít, hogy az Oroszországtól történő részleges elfordulás kedvező lehet a kelet-közép európai régió számára azzal, hogy az ide irányuló befektetések száma növekszik.

A magyar helyzet

Magyarországon 2015 első felében a vállalatfelvásárlási tranzakciók száma jelentős emelkedést mutatott. Évek óta nem közelítette meg a tranzakciók száma a 2015-ös első félévi adatokat, ugyanakkor a tranzakciók összértéke csak kisebb mértékű növekedést mutatott.

A vezető szektor az IT és távközlés volt valamint az energiaipar. Érdekes fejlemény, hogy az ügyletek többségében az eladó és a vevő is magyar társaság, ami részben az állami szektor kiemelkedő szintű M&A aktivitásának volt köszönhető

A fentiek alapján nem rajzolódik ki egyértelmű kép a 2015-ös európai M&A piac tekintetében. Úgy tűnik, vannak földrajzi területek (például: Németország, Egyesült Királyság) és iparági szektorok (IT, vegyipar, energiaipar) ahol fellendülés tapasztalható, ugyanakkor más területeken, például Kelet-Közép-Európában, vagy Franciaországban jelentősen romlottak az adatok.

A CMS Cameron McKenna LLP Ügyvédi Iroda szakértői szerint számunkra jó hír, hogy Magyarországon az élénkülés jelei mutatkoznak, azt azonban még nehéz megítélni, hogy vajon fennmarad-e ez a lendület, ha az állami szektor piaci aktivitása csökken.