Március 15 – Mutatjuk a nemzeti ünnep programjait

Augusztus  20,  ünnepélyes tisztavatás, és zászlófelvonás a Kossuth téren, 2022. augusztus 20. Szent István Nap
Augusztus 20 ünnepélyes tisztavatás és zászlófelvonás a Kossuth téren 2022 augusztus 20-án
Vágólapra másolva!
A hagyományoknak megfelelően március 15-én, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján reggel zászlófelvonással kezdődik a nap, így díszelegve a nemzeti ünnep előtt. Orbán Viktor miniszterelnök délután, Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülővárosában mond ünnepi beszédet.
Vágólapra másolva!

A nemzeti ünnep reggelén, 9 órakor a hagyományoknak Magyarország Lobogójának ünnepélyes felvonásával kezdődik a programsorozat a Parlamentnél a Kossuth téren.

Innen ünnepi huszármenet indul az Alkotmány utca - Bajcsy Zsilinszky út - Károly körút - Múzeum körút útvonalon a Nemzeti Múzeumhoz.

A Múzeumkertben fél 11-től kezdődik a díszünnepség, ahol Csák János kulturális és innovációs miniszter mond beszédet.

A Múzeumkertben egész nap családi programok várják a látogatókat, társasjátékokkal, műkincsvadászattal, kézműveskedéssel.

De felnőtteknek szóló programokkal is készülnek, különleges, tematikus tárlatvezetésekkel, épülettörténeti sétával.

Este fél hattól pedig ünnepi fényfestésben gyönyörködhetnek a látogatók a Magyar Nemzeti Múzeum homlokzatán.

A szokásokhoz híven

egész nap ingyenesen látogatható lesz a Parlament, ahol az érdeklődők megtekinthetik a Díszlépcsőházat, a Kupolacsarnokot, valamint a Szent Koronát.

Az előző évek tapasztalatai szerint rengetegen szoktak élni a lehetőséggel, így érdemes időjárásnak megfelelő ruházattal felkészülni a sorban állásra.

A Budai Várkapitányság is számos programmal készül a Budavári Palotanegyedben.

Előadások, kiállítások, zene, tánc és irodalom, történelmi séták és ingyenes családi programok, fegyverbemutató és lovas huszárok töltik meg a nemzeti ünnepen a megújuló Budavári Palotanegyed helyszíneit.

A programok térképét itt tekintheti meg:

A legtöbb esemény ingyenes, de a népszerűbb programoknál előzetes regisztráció szükséges a részvételhez, hívják fel rá a figyelmet a szervezők.

Orbán Viktor Kiskőrösön mond ünnepi beszédet

Az ünnepi programsorozat Kiskőrösön is folytatódik, hiszen Petőfi Sándor születésének 200. évfordulóján itt, a költő szülővárosában is ünnepségeket tartanak.

Orbán Viktor miniszterelnök délután három órakor itt mondja el ünnepi beszédét Petőfi Sándor szülőházánál.

„Talpra magyar! Ünnepeljünk együtt március 15-én Kiskőrösön, Petőfi Sándor szülőházánál!” – írta közösségi oldalán kedden Orbán Viktor. A miniszterelnök egy képet is közzétett az oldalán.

A Petőfi 200 Emlékév alkalmából Kiskőrös négynapos programsorozattal készült, kiállítások, táncház, ünnepi műsorok várják az érdeklődőket. Március 15-én pedig Rúzsa Magdi-koncert zárja a napot.