Jelentős adótartozást halmozott fel, majd eltiltották a cégvezetéstől a baloldali párt vezető politikusát

Vágólapra másolva!
A bíróság két alkalommal is eltiltotta a cégvezetéstől Tetlák Örsöt, az LMP elnökségi tagját, aki mindkét vállalkozásánál jelentős adótartozást halmozott fel - vette észre az Origo a céges adatbázisban. Információnk szerint a baloldali párt vezető politikusának komoly politikai tervei vannak a jövőre nézve,  szívesen lenne a baloldali összefogás érdi jelöltje 2022-ben. Kérdés, hogy zűrös múltjának nyilvánosságra kerülése után szövetségesei mennyire támogatnák céljaiban. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban felívelő pályára került az LMP-s Tetlák Örs karrierje: miután tavaly októberben a baloldali összefogás színeiben megnyerte érdi körzetét, a koalíciós megállapodás eredményeképpen alpolgármester lett, majd pár hónappal később, augusztus végén bekerült pártjának országos elnökségébe is. Az összkép akár szép is lehetne, csakhogy a politikus mindezidáig gondosan eltitkolta zűrös múltját.

Milliós adótartozást hozott össze

A céges dokumentumok ugyanis azt mutatják, hogy a bíróság két alkalommal is eltiltotta a cégvezetéstől.

Az Optenben az látszik, hogy az LMP vezető politikusa ügyvezetője és testvérével tulajdonosa volt a Gasztrostand Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-nek, amikor 2017 elején a NAV kezdeményezésére kényszertörlési eljárás alá került a cég. A bíróság gyorsan lefolytatta az eljárást, szeptemberben már ki is mondta a vállalkozás kényszertörlését, egyúttal Tetlákot öt évre eltiltotta a cégvezetéstől. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a politikus 2022 végéig nem szerezhet kizárólagos vagy többségi befolyást gazdasági társaságban, nem válhat gazdasági társaság korlátlanul felelős tagjává, illetve ezekben nem viselhet vezető tisztséget.

A cégbírósági papírokból kiderült az is, miért büntették meg szokatlanul durván a baloldali politikust. Az üggyel kapcsolatos végzésben ugyanis az olvasható, hogy a NAV a kényszertörlési eljárás során 1 891 842 forint követelést jelentett be vállalkozásával szemben. Magyarán,

Tetlák közel kétmillió forintos adótartozást hozott össze cégével.

Az eljárás idején a cégnek nem volt fellelhető vagyona, így az összeg akkor egész biztosan nem került rendezésre.

Közel kétmillió forintos adótartozást halmozott fel cégével Tetlák Örs, az LMP elnökségi tagja, a bíróság öt évre eltiltotta a cégvezetéstől Forrás: Facebook

Nem ez volt az egyetlen céges ügye az LMP elnökségi tagjának: a Tavara Bt.-vel kapcsolatban hasonló problémák merültek fel. Az általa vezetett és beltagként tulajdonolt céggel szemben szintén kényszertörlési eljárás indult, aminek következtében a bíróság 2018 decemberében elrendelte a vállalkozás kényszertörlését, és Tetlákot öt évre eltiltotta a cégvezetéstől. Mivel a végzés később született, mint a Gasztrostand esetében, így az ötéves eltiltás hatálya kitolódott 2023 decemberére. Ez azért lényeges, mert információink szerint

az LMP-s politikus elindulna baloldali előválasztáson az érdi körzetben.

Kérdés, hogy ilyen céges múlttal mekkora esélye lenne a győzelemre, és a baloldali pártok mennyire szívesen támogatnák őt közös egyéni jelöltként 2022-ben.

A cégbírósági papírok szerint a Tavara a fővárosi hivatalnak 221 299 forinttal, az adóhatóságnak 436 211 forinttal tartozott.

Kulturálatlan viselkedés

Tetlákot pártján belül az összefogáspárti politikusokhoz sorolják, amit jól mutat, hogy közösségi oldala tele van a kormányt erősen bíráló tartalmakkal.

Mind közül a legerősebb az volt, amikor a járvány első hulláma idején a védekezést sikeresen levezénylő, köztiszteletben álló országos tisztifőorvost "Müller Nyunyóka Cecíliának" nevezte.

Az LMP-s politikus legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy alpolgármesterként trágár szavakkal szidta politikai ellenfeleit az érdi közgyűlésben. Egész pontosan azt mondta az egyik helyi fideszes képviselőnek, hogy"ti hoztátok szóba, ba...meg!"