Csütörtökön kezdődik a parndorfi halálkamion ügyének újratárgyalása

Parndorf, Ausztria, halálkamion, embercsempészet, A4-es autópálya Foglalkozás FOTÓ ÁLTALÁNOS helyszínelés illegális bevándorlás KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ rendőr SZEMÉLY teherautó Parndorf, 2015. augusztus 27.
Parndorf, 2015. augusztus 27. Védőruhába öltözött rendőrök egy teherautó mögött az A4-es autópályán Pandorf közelében 2015. augusztus 27-én. A teherautóban menekültek holttestére bukkantak. Egyes sajtóértesülések szerint akár az ötvenet is elérheti a halottak száma. (MTI/EPA/Roland Schlager)
Vágólapra másolva!
A Szegedi Ítélőtábla sajtóközleménye szerint a törvényszék csütörtökön, június 6-án kezdi meg az úgynevezett „Parndorfi halálkamion-ügy" másodfokú tárgyalását. A Kecskeméti Törvényszék első fokon a vádlottakat emberölés, embercsempészés, valamint életveszélyt okozó testi sértés miatt ítélte el. Büntetésük 3 évtől 25 évig terjedő fegyház lett. A tragikus eset még 2015 nyarán történt, amikor 71 migráns holttestét találták meg az osztrák A4-es autópályán egy furgonban. A jármű emberek szállítására alkalmatlan volt. A Kecskemétről Ausztria felé tartó hűtőkocsiban 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek még magyar területen, gyötrelmes körülmények között megfulladt.
Vágólapra másolva!

Az elsőfokú ítélet

A Kecskeméti Törvényszék még tavaly júniusban ítélte el a külföldi állampolgárokat, akik között volt afgán, bolgár és libanoni állampolgár is.

A négy legfőbb vádlottat 25 év fegyházbüntetésre ítélték,

és mind a négy vádlottal szemben vagyonelkobzást rendeltek el: az elsőrendű vádlottal szemben 94,1 millió forint értékben, a többiek ennél alacsonyabb büntetést kaptak.

Az elsőfokú ítélet szerint 10 év közügyektől való eltiltás is az ítélet része volt, továbbá 10 év Magyarország területéről történő kiutasítás büntetést is kaptak.

Ez alól kivétel az afgán állampolgárságú elsőrendű vádlott, akit végleges kiutasításra ítélt a törvényszék.

A többi főbb vádlott mind bolgár állampolgárságú.

A bíróság kimondta azt is, hogy a vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók.

Védőruhába öltözött rendőrök a teherautó mögött az A4-es autópályán Parndorf közelében 2015. augusztus 27-én Forrás: MTI/EPA/Roland Schlager

Más vádlottak is vannak

Az ügy többi vádlottja, akik a 71 halálos áldozattal járó bűncselekményben nem vettek részt, és akik többsége bolgár állampolgár, de van köztük libanoni és afgán állampolgár is, társtettesként elkövetett embercsempészés bűntettéért különböző mértékű –

3-tól 12 évig terjedő szabadságvesztés, közügyektől eltiltás és Magyarországról történő kiutasítás büntetést kaptak.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetések súlyosítása, míg a vádlottak és védőik a büntetések enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Ki az elsőrendű vádlott?

Az elsőfokú ítélet szerint az elsőrendű afgán vádlott hazájából Európába

szintén embercsempészek segítségével jutott el,

a magyar-szerb határt 2013 márciusában tiltott módon lépte át,

és hamarosan bekapcsolódott az embercsempészetbe.

2015 tavaszán felkérésre segített be esetenként konkrét embercsempészésbe, de nem sokkal később már részben önálló szervezetet irányított Magyarországon.

Egy szerbiai csempészcsoporthoz kapcsolódott, és megszervezte, részben megszerveztette az emberek szállítását, és részt vett a Magyarországról Nyugat-Európába történő embercsempész szállításokban.

Ezzel a tevékenységgel legalább 300 ezer euróval gazdagodott.

Mi történt azon az estén?

Az elsőrendű vádlottat 2015. augusztus 25-én késő este szerbiai bűntársai értesítették, hogy 100 illegális határátlépőt juttatnak át a szerb-magyar határon, és gondoskodjon azok továbbszállításáról.

A főbb vádlottak másnap hajnalban elvállalták a szállítást 5 ezer euró ígéretéért. Ezt követően ismeretlenül maradt személyek a kamion hűtőterébe összesen

71 főt – 59 férfit, 8 nőt, 4, 14. életévét még be nem töltött gyermeket, iraki, szíriai, afgán és iráni származású illegális határátlépőket – szállítottak be.

A fagyasztást igénylő áru szállítására kialakított kamion szellőzéssel nem volt ellátva, a kívülről történő levegőcserét nem biztosították, ülőhelyeket és kapaszkodókat nem alakítottak ki.

Mivel ablakai sem voltak, a hűtőkamion emberek szállítására egyáltalán nem volt alkalmas.

A raktér hátsó ajtajának zárját kizárólag kívülről lehetett kinyitni. A beszállást követően a vádlottak járműveikkel, egy kamionnal és három autóval, felhajtottak az M5-ös autópályára. Később az M5-ösről az M0-s és az M1 sztrádára kanyarodva haladtak az osztrák határ felé.

A kamion világítás és szellőzés nélküli rakterébe bezárt 71 személynek a szállítás

  • a hely szűkössége,
  • a zsúfoltság okozta mozgásképtelenség,
  • a levegő hiánya,
  • valamint a hőmérséklet növekedése

miatt már röviddel az indulás után jelentős testi, lelki gyötrelmet okozott.

Segíthettek volna

Az egyik főbb vádlott augusztus 26-án 5 óra 30 perc körül időben észlelte, hogy

a raktérbe bezárt emberek kopogni, dörömbölni és kiabálni kezdtek, és az elindulást követően kb. egy órával már mind a 4 vádlott tisztában volt azzal, hogy a szállított személyeknek nincs levegőjük,

és a hangokból arra is lehetett következtetni, hogy a raktérben gyermekek is vannak.

A vádlottak előbb azon gondolkodtak, hogy vizet adnak be a sértetteknek, de a dörömbölés és a rendőrségtől való félelem miatt

mégsem nyitották ki az ajtót.

Végül az egymással folytatott telefonbeszélgetések során arra jutottak, hogy a visítozás, dörömbölés miatt nem lehet megállni. A magyar-osztrák államhatárt a kocsik reggel 9 óra után lépték át, majd 9 óra 40 perckor, rendőri intézkedéstől tartva, Parndorf közelében az egyik vádlott a kamiont

az A4-es autópályán az egyik leállóöbölben megállította, és az ekkor már halott sértetteket hátrahagyta a lezárt kamionban.

Forrás: MTI/EPA/APA/Roland Schlager

Elmenekültek

A vádlottak a helyszínről személyautókon Szlovákiába mentek, ahonnan augusztus 26-án este tértek vissza Magyarországra. Az osztrák autópálya-rendőrség alkalmazottai augusztus 27-én 10 óra 50 perc körüli időben ellenőrizték az A4-es autópálya leállóöblében magára hagyott kamiont,

amelynek hűtőrakterében megtalálták a 71 halottat.

A sértettek halálát fulladás okozta, haláluk

  • a világítás hiánya,
  • az oxigénhiány,
  • a légszomj,
  • a fejfájás
  • és a hosszan tartó halálfélelem

miatt különösen gyötrelmes volt. Megállapítható, hogy a főbb vádlottak a bezárt emberek halálát nem akarták,

de a halálos következménybe belenyugodva követték el tettüket

– áll az I. fokú bíróság ítéletében.

A rendőrség a Magyarországról menekülni próbáló I., II., III. rendű vádlottat 2015. augusztus 27-én Budapesten fogta el, míg a IV. rendű vádlott őrizetbe vételére 2015. augusztus 29-én szintén Budapesten került sor.