Semmibe veszik az európai jogszabályokat a szocialisták

Monty Python, jogvédelem, MSZP
Vágólapra másolva!
Jogsértő módon használja fel fizetett Facebook-hirdetéseiben a Brian élete című film egyik jelenetét a Magyar Szocialista Párt. A világhírű brit Monty Python-csoport tagjai ugyanis kifejezetten megtiltják szellemi termékeik nem magáncélú felhasználását, ráadásul az EU új szerzői jogi irányelve éppen az ilyen mémek készítőivel szemben nyújt nagyobb védelmet a jogtulajdonosoknak. A Facebook mégsem tiltotta le a hirdetést – írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Jelentős sérelemdíjat követelhet a brit Monty Python-csoport a Magyar Szocialista Párttól, mivel

a párt jogi felhatalmazás nélkül használja fel a világhírű komikusok filmjének jelenetét legújabb kampányvideójában,

amelyet fizetett Facebook-hirdetésben is terjesztenek.

A Brian élete című film eredetileg rendkívül humoros jelenetének az MSZP agytrösztjei teljesen új, kínosan gyenge poénokkal teletűzdelt szöveget írtak, majd a videó végén Horváth Csaba, a párt többszörösen elbukott főpolgármester-jelöltje buzdít szavazásra.

Forrás: Origo

Mindezzel azonban az a probléma, hogy

az Európai Unió éppen a közelmúltban fogadta el azt az európai szerzői jogi irányelvet, amelynek meghatározásai az eddiginél is nagyobb védelmet biztosítanak az eredeti jogtulajdonosoknak

a mémgyártókkal szemben.

Sőt, a Monty Python-csoport honlapján olvasható az a szerzői jognyilatkozat, amely kizárólag magáncélra engedélyezi a művészek szellemi termékeinek bárminemű felhasználását, a szerzők pedig azt is kikötik, hogy fenntartják maguknak a jogot arra, hogy a jeleneteket megváltoztassák.

Forrás: Origo

Ilyen szerzői jogsértések esetén az eredeti jogtulajdonos peres úton kötelezheti a jogsértőt a kifogásolt tartalom eltávolíttatására, ezzel párhuzamosan pedig sérelemdíj megfizetésére is felszólíthatja a jogosulatlan felhasználót.

– magyarázta a V4NA kérdésére válaszolva Kamarás Péter ügyvéd.

Nem idézhetjük a videót, mert azzal mi magunk is megsértenénk a szerzők jogait. A Facebook cenzorait azonban ez nem zavarja.

A V4NA elküldte kérdéseit az MSZP-nek és a Facebooknak, de nem kaptak válaszokat.