Tizenkét év börtön a gyereküket halálra éheztető szülőknek

A vádlottakat megbilincselik a Fővárosi Ítélőtábla Markó utcai épületében 2017. április 27-én
Vágólapra másolva!
A halálra éheztetett agárdi kisfiú szülei másodfokon enyhébb büntetést kaptak, a kuruzsló természetgyógyász viszont súlyosabbat. A vádirat szerint a gyerek megdöbbentő állapotban volt, amikor 18 hónapos korában, vagyis másfél évesen, 2013 áprilisában Agárdon meghalt.Mindössze 4,5 kilót nyomott a szokásos 10-12 kg helyett. A szakértő azt állította, hogy ha időben kap orvosi ellátást és megfelelő táplálást, életben maradt volna.
Vágólapra másolva!
A vádlottakat megbilincselik a Fővárosi Ítélőtábla Markó utcai épületében 2017. április 27-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

A kisfiú egészségesen született, nem volt fejlődési rendellenessége. Négy hónapos kora körül kezdett kialakulni a vízfejűsége, amelyet kórházban kellett volna kezelni. A szülők viszont inkább egy természetgyógyászhoz fordultak, aki – a bíróság megfogalmazása szerint –

"varázsvesszővel" próbálta a gyermeket gyógyítani

egészen a haláláig. A szülők hiába adtak enni neki, a betegsége miatt semmit sem tudott megemészteni, pedig gyógykezeléssel ezt az állapotot meg lehetett volna szüntetni.

Az apa és az anya is megszállott híve volt az egészséges életmódnak, nem fordultak orvoshoz a gyerekkel Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ha orvoshoz fordulnak, ma is élne az agárdi kisfiú

A vádirat szerint a gyerek megdöbbentő állapotban volt, amikor 18 hónapos korában, vagyis másfél évesen, 2013 áprilisában Agárdon meghalt.

Mindössze 4,5 kilót nyomott a szokásos 10-12 kg helyett.

A szakértő azt állította, hogy ha időben kap orvosi ellátást és megfelelő táplálást, életben maradt volna.

Az igazsági orvosszakértő szerint a gyerek halálát

heveny keringési elégtelenség, súlyos soványság, fehérjehiány és kiszáradás

okozta. A szakértői vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a kisfiúnál vízfejűség, agykamratágulat és agysorvadás lépett fel, veleszületett bél- és emésztőrendszeri betegsége nem volt. Azt, hogy mennyire jó körülmények között éltek, az Origo bemutatta pár évvel ezelőtt. Hatalmas házban laktak, nem voltak szegények.

A szülők mellett az anyai nagyszülők is a vádlottak padjára kerültek Forrás: MTI/Kovács Tamás

Tizenöt évet kaptak

Az első fokon eljáró Székesfehérvári Törvényszék tavaly májusban

tizenöt év börtönre ítélte

a 2013-ban halálra éheztetett, másfél éves agárdi kisfiú anyját, apját és anyjának a szüleit. Az elsőfokú bíróság a szülőket és a nagyszülőket társtettesként, különös kegyetlenséggel, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett gyilkosságban találta bűnösnek.

Az ötödrendű vádlottként megnevezett természetgyógyászra két év, három évre felfüggesztett fogházbüntetést szabtak ki halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt, és öt évre eltiltották a bioenergetikusi foglalkozás gyakorlásától. A hatodrendű vádlott háziorvos pedig foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt egy év fogházat kapott első fokon, két évre felfüggesztve.

Az agárdi kisfiú anyja eltakarja az arcát Forrás: MTI/Kovács Tamás

Enyhébb ítélet született

A másodfokú tárgyalás kezdetén a szülők és nagyszülők csak annyit mondtak, hogy csatlakoznak a védőjük mondataihoz, a természetgyógyász és a doktornő pedig arról beszélt, sem szándékosan, sem gondatlanságból, sem közvetve, sem közvetlenül nem volt közük a gyermek halálához.

A bíró szerint az elsőfokú bíróság helyesen állapította meg a tényállást, hogy az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottnak az orvosi kezelés elmulasztása miatti magatartása és a gyermek halála között ok-okozati összefüggés van. Ezt azzal indokolták, hogy a jó anyagi körülmények között, egy házban élő szülők és anyai nagyszülők a csecsemő gondozásáról, táplálásáról, az egészségügyi szakemberek, így

a természetgyógyász kiválasztásáról is közösen döntöttek.

Ugyanakkor a táblabíróság másodfokon enyhített a büntetésükön. A jogerős ítéletben

az anyának és az apának is 12-12 évig kell börtönben maradnia.

Az indoklásban megjegyezték: a törvényszék a maximális büntetést szabta ki, a másodfok azonban figyelemmel volt a vádlottak "korlátozottságára". Orvosi vélemény szerint ugyanis a szülők az

egészséges étkezés megszállottjai voltak, és emiatt tudatuk beszűkült,

ezért enyhítették a büntetésüket. A másodfok a szülők esetében mellőzte a társtettesi minősítést.

A másodfokú tárgyalás a Fővárosi Ítélőtábla Markó utcai épületében 2017. április 27-én Forrás: MTI/Kovács Tamás

A természetgyógyász viszont többet kapott

A nagyapa büntetését 10, a nagymamáét 9 év börtönre enyhítette az ítélőtábla, és társtettes helyett bűnsegédként ítélte el őket. A szülők és a nagyszülők leghamarabb büntetésük kétharmad részének letöltése után bocsáthatók feltételes szabadságra.

A természetgyógyászt foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetésben találták bűnösnek, és a büntetését három év letöltendő börtönre súlyosbították, és végleg eltiltották az alternatív gyógyászattól. A bíróság szerint ugyanis nem gondatlan volt, hanem

szándékosan szegte meg szakmája szabályait,

és nem hívta fel a szülők figyelmét arra, hogy forduljanak orvoshoz.

Ez már jogerős ítélet Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az ítélőtábla a doktornő büntetését hat hónap – két évre felfüggesztett – fogházra enyhítette az idő múlására és arra hivatkozva, hogy az ő magatartása nem volt oksági kapcsolatban a gyermek halálával – elmulasztotta azonban a kisfiú egyéves állapotfelmérését.