"Elk.rtuk" - Gyurcsány készül az őszödi beszéd évfordulójára

Gyurcsány Ferenc
Gyurcsany Ferenc
Vágólapra másolva!
"Nagy dobással készül" a 2006 őszi utcai zavargásokhoz vezető őszödi beszédet elmondó Gyurcsány Ferenc a 10. évfordulóra. A volt kormányfő hétfő este hozta nyilvánosságra Facebookján az első videót, amellyel akcióját beharangozza, most itt a második rész és minden nap lesz egy újabb.
Vágólapra másolva!

"Bánom-e, hogy csúnyán beszéltem? Hát legfeljebb azt" - mondja Gyurcsány Ferenc abban a második, kedden délután a Facebook oldalára kikerült videofilmben, amellyel az őszödi beszéd elhangzásának 10. évfordulójára készül.

A hétfőn felkerült első videóban egy kismadár szerepelt, a végén pedig Gyurcsány talányosan csak annyit mondott: "Mi volt tíz éve? Ajjaj..."

Politikai válságot okozott

Az őszödi beszéd 2006. szeptember 17-én szivárgott ki, és a rendszerváltás utáni évek egyik legsúlyosabb politikai válságát okozta. Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök 2006 májusában, az MSZP frakció alakuló ülésén Balatonőszödön az előző másfél év kormányzásáról azt mondta:

"Hazudtunk reggel, éjjel, meg este. (...) Nem csináltunk semmit négy évig (...) Elkúrtuk, nem kicsit, nagyon!"

A politikai felelősséget Gyurcsány Ferenc a beszéd kiszivárgása után azonnal elhárította, mondván: büszke a beszéd nyíltságára, a hazugságról szóló rész pedig a teljes politikai elit hazugságaira vonatkozik, és nem kíván lemondani.

Bocsánatot csak később, és csak a beszéd stílusa miatt kért.

A miniszterelnök mögé szinte azonnal felsorakoztak a kormánypártok, amit október 6-án, a parlamenti bizalmi szavazáson erősítettek meg, majd 2007 február végén az MSZP kongresszusa nagy többséggel pártelnökké választotta Gyurcsányt.

A beszéd kiszivárgása után tüntetők kezdtek gyülekezni a Parlament előtt, másnap megostromolták az MTV székházát,

és ezután még napokig tartottak az éjszakai utcai harcok, majd a tiltakozók bázisa a Kossuth tér lett. Október 23-án ismét kiújultak a zavargások.

Buktattak volna az évfordulón

A kiszivárgás első évfordulóján még a kormány megbuktatását és rendszerváltást tűztek ki a felvonulást tartó szervezetek. Úgy tervezték, hogy blokád alá veszik a főváros 13 stratégiai pontját - köztük minisztériumokat és a Parlamentet - , hogy így kényszerítsék ki a kormány lemondását, de a rendőrök felszólítására végül a legtöbb tüntető távozott. A blokád így elmaradt, de a többezer tüntető felvonulása jelentős fennakadást okozott a közlekedésben.