Nagy machinátornak tűnik Gyurcsány az őszödi jelentésben

Vágólapra másolva!
Bombasztikus elmélet olvasható az őszödi beszéd nyilvánosságra kerüléséről abban a két dokumentumban, amelyet pénteken hozott nyilvánosságra az Alkotmányvédelmi Hivatal. A jelentések szerint nem hallgatták le Gyurcsány Ferencet, aki maga is benne volt a kiszivárogtatásban, amit nagyon bonyolultan szerveztek meg, hogy végül a Fideszen keresztül juttassanak el a nyilvánossághoz. A jelentésekből sok fontos részt és nevet kitakartak, a történetet bizonytalanná teszi, hogy egyetlen forrásra, a 2009-ben meggyilkolt Rózsa-Flores Eduardo elmondására alapozzák.
Vágólapra másolva!

"Az Alkotmányvédelmi Hivatal a minősített adat védelméről szóló 2009. évi CLV. törvény alapján elvégezte a Nemzetbiztonsági Hivatal „őszödi beszéddel” kapcsolatos tevékenysége kapcsán készített jelentések minősítésének felülvizsgálatát, amelynek eredményeként azok minősítését megszüntette és azok anonimizált példányait nyilvánosságra hozza" – jelent meg péntek éjjel az Alkotmányvédelmi Hivatal honlapján.

Gyümölcsöskert - Nem volt lehallgatás

Az első, anonimizált jelentés címe Gyümölcsöskert, 2007-ben íródott, eredetileg 2017-ig titkosították, aztán 2040-ig. A jelentés szerint a felvétel nem lehallgatással készült, nem tudták volna se kintről, se bentről így rögzíteni a hangot, és nem is az MSZP számára készült felvétel másolata. A felvételt egyszerűen a beszédet az MSZP megrendelésére amúgy is rögzítő cég készíthette, jóhiszeműen, felkérésre.

Azonosítottak valakit, akinél ott volt a felvétel egy nappal a nyilvánosságra hozatala előtt. A jelentés azt írja a meg nem nevezett emberről, hogy "erősen jobboldali beállítottságú", [...] a médiában érdekeltségekkel bíró közéleti személyiség, aki egy barátjától kapta az anyagot, aki viszont nem politikus.

A jelentés megjegyzi, hogy a felvétel kikerülésének körülményei nem állapíthatók meg, mivel nincsenek dokumentálva, sok idő telt el a rögzítés és a nyilvánosságra kerülés között. Ezért se a megrendelőről, se a rögzítés céljáról, se arról nem tudtak megállapítani semmit, hogy milyen utat járt be a felvétel, mielőtt megjelent.

Gerilla - Rózsa-Flores Eduardo mindenkit ismert

A másik dokumentum a Gerilla fedőnevű akcióról szól, eredetileg 2042-ig titkosították, ebből is törölték a neveket és néhány érzékeny információt. Ez hosszabb és szövevényesebb, a Guevara fedőnevű ember és a hozzá köthető Támfa és Exponens fedőnevű emberek elleni akcióról szól. Az akciót azért indították, mert Guevarával kapcsolatban felmerült, hogy külföldi terrorszervezethez kötődik.

Bár a dokumentum nem nevezi meg, a dokumentumból kikövetkeztethető, hogy Guevara a Bolíviában agyonlőtt Rózsa-Flores Eduardo volt, akit már korábban is összefüggésbe hoztak az őszödi beszéd kiszivárgásával. A jelentés szerint Guevara ismerte az embert, aki felelőssé tehető a beszéd kiszivárogtatásáért. Guevara azt állította a titkosszolgáknak, hogy MSZP-s politikus szivárogtatta ki az őszödi beszédet, de előtte egyeztetett erről Gyurcsány Ferenccel és egy másik MSZP-s politikussal.

Hogy pontosan ki volt az említett MSZP-s politikus, az a jelentés szerint találgatás tárgya, a felvételt valakin keresztül juttatta el a JobbikNet-hez, majd elküldte több külföldi ismerősének is. Itt egy kicsit hiányos a szöveg, mindenesetre Guevarával egyeztetve végül úgy döntöttek a kiszivárogtató és a felvételt már megismerők, hogy megkeresik a Fideszt. Erre azért volt szükség, mert úgy ítélték meg, hogy a JobbikNet nem elég befolyásos.

Az őszödi beszéd szeptember 17-én került nyilvánosságra, a jelentés szerint előző nap jutott egy pásztói fideszes személyhez. (Ez az elmélet sem új: Szabó Bálint, aki 2013 nyarán állt elő azzal, hogy mindent tud az őszödi kiszivárogtatársól, hasonlókat állított.) Hogy ennek a személynek pontosan milyen kapcsolata volt a párttal, az a jelentésből nem derül ki, az viszont igen, hogy ismerte a párt valamelyik igazgatóját. Ezután 17-én reggel többen összeültek egy budapesti fideszes irodában, itt sokszorosították a felvételt, és itt döntötték el azt is - hosszas vita után -, hogy elküldik hét médiumnak (köztük az Origónak).

Figyelemelterelés

Guevara a jelentés szerint úgy magyarázta a történteket, hogy az MSZP azért szivárogtatta ki a felvételt, hogy elterelje a figyelmet a költségvetési vitáról és a rossz gazdasági helyzetről. Guevara azt állította, hogy a megjelenés előtt egy nappal több sürgető hívást kapott a felvételt kijátszó MSZP-stől.

Hogy ki volt ez az MSZP-s kiszivárogtató, azt a jelentés is csak találgatja, elég hosszan. Arra jut, hogy cége valószínűleg részt vehetett MSZP-rendezvények szervezésében, de nem volt titkosszolga.

A jelentésben egy ponton felbukkan feltehetően Orbán Viktor is. Egy dőlt betűs megjegyzés szerint: ... "nem tudott részt venni" [a fideszes irodában tartott, a felvétel sorsáról szóló egyeztetésen], "mert Brüsszelben tartózkodott. Indulása előtt, a Ferihegyi repülőtéren értesült a hangfelvétel meglétéről. Az orbanviktor.hu egyik archív anyaga szerint Orbán akkor az Európai Néppárt brüsszeli ülésén tartózkodott.

Reakciók

A jelentésre Szigetvári Viktor reagált a Twitteren, mint írta: "Nagyon tréfás ez az államilag hamisított őszödi jelentés. Persze szégyen is, hogy így járatják le a hazát szolgaló tisztek hivatását."

Az Együtt-PM sajtóközleményt adott ki, benne Bajnai Gordon reakciójával:

"Miniszterelnökként az ügyben keletkezett jelentéseket ismertem, ezért állíthatom: a közvélemény elé tárt, megcsonkított szövegek nem azonosak az ügyben készült végső összefoglaló jelentéssel, annak következtetéseivel ellentétes megállapításokra próbálják rávezetni a nyilvánosságot" - írja. Bajnai szerint kormányzat még a közzétett dokumentumokból is törölt politikailag érzékeny, a jelenlegi kormánypárti politikusokra nézve kedvezőtlen részeket, és felismerhetetlenné tették az ő értelmezésüknek ellentmondó információkat. "Az Alkotmányvédelmi Hivatal ezzel a lépésével a választási kampányt kívánja manipulálni, amit törvénytelennek és elfogadhatatlannak tartok."