Költségvetés: kinek szemfényvesztés, kinek előrelépés

Varga Mihály; Hiller István
Budapest, 2016. május 11. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j2) beszél a 2017. évi költségvetési törvényjavaslatról szóló általános vitában, az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. május 11-én. Mögötte Hiller István, az Országgyűlés szocialista alelnöke. MTI Fotó: Bruzák Noémi
Vágólapra másolva!
Nem meglepő módon merőben másképp értékelik a jövő évi költségvetést a kormánypártok és az ellenzék. Az MSZP a "szemfényvesztés" , a Jobbik a "kiszáradt gazdaság"  jelzőt találta a legalkalmasabbnak, ezzel ellentétben a Fidesz úgy látja, jövőre mindenki léphet előre, a KDNP szerint pedig a családok járnak majd a legjobban. Az LMP a leszakadás és a magánérdekek költségvetésének nevezte a tervezetet, az Együtt szerint legalább ezer milliárd forintot feleslegesen akar elkölteni a kormány. 
Vágólapra másolva!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint kiszámíthatóság és biztonság jellemzi a jövő évi költségvetést, fő hozadékának azt nevezte, hogy csökken majd a legfontosabb élelmiszerek áfakulcsa; több pénz lesz oktatásra és egészségügyre is.

MSZP: A gazdagoknak jobb lesz

Másképp látják a szocialisták: Tóbiás József pártelnök a szemfényvesztés költségvetésének nevezte a jövő évit, ami a gazdagokat még jobban támogatja, az emberek többségének azonban semmilyen reményt nem ad helyzete megváltozásához.

Alapjaiban elhibázottnak nevezte a büdzsét, ami

a társadalom kettészakítottságát és az ország régiótól való lemaradását erősíti.

Tóbiás József a nemzetgazdasági miniszterrel ellentétben nem lát több pénzt jövőre az oktatásban, a nyugdíjemelés mértékét pedig megalázónak nevezte. Azt is mondta, hogy az MSZP a szociális területre, az oktatásra és az egészségügyre szán több forrást és ezt kezdeményezve nyújt be átfogó költségvetési módosítócsomagot.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszél a 2017. évi költségvetési törvényjavaslatról szóló általános vitában Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Fidesz: A lakásépítések éve jön

Szűcs Lajos, a Fidesz vezérszónoka szerint a 2017-es költségvetés

garantálja, hogy mindenki egy újabb lépést tehessen előre.

Az intézkedések közül kiemelte, hogy csökken a tej, a tojás és a baromfihús, továbbá az éttermi és az internetszolgáltatások áfája.

Azt is mondta, hogy 2017 a lakásépítés éve lesz Magyarországon, mert a költségvetés több mint 200 milliárd forintot fordít az otthonteremtés támogatására.

KDNP: Ez a legcsaládbarátabb költségvetés

A kereszténydemokraták nevében Hargitai János beszélt, aki szerint

a jövő évi az eddigi legcsaládbarátabb költségvetés.

Hargitai szintén az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését emelte ki, amivel szerinte egy átlagos család évente mintegy 35-40 ezer forintot takaríthat meg.

Növekszik a kétgyermekesek adókedvezménye, az otthonteremtési lehetőségekre pedig összesen 211 milliárd forintot szán a kormány - dicsérte a költségvetést.

Jobbik: Biankó csekket kér a kormány

"Szakmai blődlik" szerepelnek az előterjesztésben, mondta Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka. A képviselő szerint újra biankó csekket kérnek, mint az elmúlt hat évben sokszor, aki azt is kérdezte:

ez már a polgári Magyarország vagy lesz még rosszabb?

Szóvá tette, hogy még a 2015-ös büdzsével sem számoltak el, és így, zárszámadás nélkül adta be kormány a jövő évi költségvetésre vonatkozó javaslatot, ráadásul április végén szerinte a megfelelő pénzügyi adatok sem álltak rendelkezésre.

Kitért arra is, hogy az áfacsökkentés egy átlagos család fogyasztói kosarának 6-7 százalékát érinti csupán.

LMP: Ez a leszakadás és a magánérdekek költségvetése

A további leszakadás és a magánérdekek költségvetésének nevezte a 2017-es büdzsét Schmuck Erzsébet, az LMP vezérszónoka.

Azt mondta, ez a költségvetés a ma rendelkezésre álló alternatívák között a legrosszabb választás, rossz döntéseket tartalmaz rosszul kitűzött célok érdekében,

nem old meg sürgető problémákat és nem segít az országon.

"Ez a további leszakadás és szétszakadás költségvetése, nem jó másra, mint növelni a szakadékot a kormány kedvezményezettjei és mindenki más között. Ez a költségvetés a magánérdekek költségvetése, a kormány írta, de a szerzők kezét oligarchák fogták és irányították" - bírálta a tervezetet.

Együtt: Milyen jövő vár az emberekre?

Az Együtt - a Korszakváltók Pártja a költségvetésben nagyobb összegeket fordítana a jövőben hasznosuló területekre, például az oktatásra, az egészségügyre, a korai fejlesztésre, az egészségmegőrzésre és az innovációra.

Szelényi Zsuzsanna sajtótájékoztatót tartott a témában, azt mondta, az ország legfontosabb problémája, hogy a lakosság nem látja maga előtt, hogy milyen jövő vár rá, szerinte a jövő évi költségvetés a jelennek szól, nem mutatja be, hogy hogyan segíti elő a stabil, megbízható holnapot.

A kormány nem gondolkozik felelősen a költségvetésről, a büdzsében

legalább ezer milliárd forintot nem a megfelelő célokra fordítanak

- bírált a független képviselő. A presztízsberuházások közé sorolta a kormányzat Várba költözését, a Liget-projektet vagy a Magyarország érdekét "egyáltalán nem szolgáló" paksi bővítést.