Oszlopháború: taktikát váltottak Simicskáék

MAHIR oszlop sikertelen eltávolítása 2016 január 6-án a Bartók Béla úton MAHIR oszlop sikertelen eltávolítása 2016 január 6-án a Bartók Béla úton
MAHIR oszlop sikertelen eltávolítása 2016 január 6-án a Bartók Béla úton
Vágólapra másolva!
Folytatódik az oszlopháború a Fővárosi Önkormányzat és a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó hirdetőcég, a Mahir Cityposter között. A taktikát váltott őrző-védők mellett civilek is védik Simicska oszlopait, sőt Facebook-csoport is alakult. Oszlopölelgetéssel amúgy kétszer annyit kereshet, mint hólapátolással.
Vágólapra másolva!

Sikeres volt az Orbán Viktorral háborúzó Simicska Lajos hirdetőcégének toborzókampánya. Sokan jelentkeztek a Mahir Cityposter Kft. felhívására, hogy

őrző-védőként csatasorba álljanak a milliárdos vállalkozó oldalán a napok óta tartó fővárosi plakátháborúban.

Jelentős volt az érdeklődés a kedden feladott álláshirdetésre - mondta az Origo kérdésére Puskár Anett, az ugyancsak Simicska-érdekeltség Közgép Zrt. szóvivője. Így egyetlen éjszaka alatt meg tudták duplázni a Mahir őrző-védőinek létszámát. Pontos számot azonban nem kívánt mondani.

Már mennek is védeni

A több emberre nagy szükség van, szerda reggel már riasztották is néhányukat, ugyanis a keddi belvárosi akciók után - amikor a Mahir emberei testükkel védték a hirdetőoszlopokat - ezúttal Budán, a XI. kerületben kell megvédeni a Mahir felületeit.

A Bazilikánál és az Andrássy úton alakult ki utcai harc kedden a bontók és a védők között Fotó: Polyák Attila - Origo

Puskár Anett éppen egy Bartók Béla úti helyszínen van, ahol a főváros megbízásából a BKK Közút Zrt. emberei újabb hirdetőoszlopokat bontanának.

A Bartók Béla úton egyelőre patthelyzet van: farkasszemet néznek egymással a Mahiros őrző-védők és a bontóbrigád, és bár lökdösődés is volt, a helyszínre szintén kivonult rendőrök egyelőre nem intézkedtek.

Nincs ellenszer

Az Origo helyszíni tudósítója a Bartók Béla úton azt tapasztalta, hogy

a bontóbrigádoknak láthatóan nincs ellenszere a Mahiros őrző-védőkkel szemben.

Ezt erősítette meg az Origónak Puskár Anett Közgép-szóvivő is, aki azt mondta, "több oszlopot is kierült megvédenünk, nem csak itt a Bartók Béla úton, de a Frankel Leó utcában is".

A BKK Közút Zrt. bontóbrigádjának tagjai és az oszlopvédő biztonságiak kedélyesen társalognak, és béke van köztük.

- tárta szét a kezét az egyik bontóember, miközben leeresztették a darut is.

Tegnap 50 oszlopot bontottak

Közben karácsonyi a hangulat a Bartók Béla úton, mert elkezdett szállingózni a hó. A bontóbrigád egyik tagja azt mondta, "nem maradunk már sokáig, mert nagyon fázunk."

A rendőrök mindenhol ott vannak, de egyelőre sehol nem avatkoztak közbe Fotó: Szabó Gábor - Origo

A BKK Közút Zrt.-nek az Origo információi szerint csak a keddi napon ötven Mahiros hirdetőoszlopot sikerült eltávolítania a főváros különböző részeiről. "Embernek tartom a másik felet is, nem ellenfélnek" - mondta az egyik bontómunkás, mikor egy kék villogós civil autóból kiszálló ember megpróbált békíteni a felek között.

Civilek is beálltak védeni

Újdonság, hogy a plakátháborúba szerdán bekapcsolódtak civilek is - Simicskáék oldalán. A Bartók Béla úti helyszínen megjelent ugyanis

Büki Zoltán és több civil, akik készek a testükkel is megvédeni a hirdetőoszlopokat.

Büki volt az, aki egy éve a Lánchidat foglalta el, és országos blokádot hirdetett tiltakozásul az útdíj ellen.

Munkások, rendőrök, oszlop Fotó: Szabó Gábor - Origo

Büki Zoltán az Origónak azt mondta, nem érdekli az Orbán-Simicska ellentét, neki inkább az a gondja az oszlopok eltüntetésével, hogy kevesebb hirdetési felülete lesz az ellenzéknek. Szerinte ez a szólássazabadság elleni akció, a kormány pedig nem áll ki a szólásszabadság védelmében, nem úgy, mint az Ákos-ügyben.

A szólásszabadság oszlopai

Már Facebook-csoport is alakult Simicska oszlopainak védelmében "A szólásszabadság oszlopai" címen. Az oldalon azt írják, Védjük meg Budapest hirdetőoszlopait!, mert

Arra buzdítanak, "Álljon ki mindenki egy oszlop mellett!"

Oszlopvédő Facebook-csoport alakult Forrás: Facebook

A csoport szerint az oszlopok ledöntése azért történik, hogy azokon más pártok politikai hirdetései ne jelenhessenek meg. "Céljuk, hogy 2018-ra sem órásplakátok, sem hirdetőoszlopok nem maradhatnak Budapesten,így a politikai üzeneteket sem lehet eljuttatni majd a választókhoz, csak a méregdrága televízión keresztül, amit csak a FIDESZ fog tudni megfizetni." - írták.

Helyzet van a Váci úton

A Mahiros Őrző-védők vezetője profin intézkedik, hiszen nem csak a Bartók Béla úton van helyzet, hanem a város más pontjain is.

- mondja a telefonba. Egy másik helyszínen a jelek szerint elveszítettek egy oszlopot, hiszen amikor újra csörög a telefonja, már azt mondja: "Oda már ne menjetek, ott már felpakolták a daruval az oszlopot." Az Origo úgy tudja, a Szentendrei úton is bontanak, ráadásul egyre jobban hull a hó.

Az oszlopháború újabb állomása a Váci úton Forrás: Origo

Az Origo tudósítója már a Váci úton van: ott még egyelőre nem bontanak oszlopot, de készülnek rá. Ott vannak az őrző-védők is, és egy daruskocsi, aminek a platóján már van egy oszlop, amit valahol felszedtek.

Taktikát váltottak Simicskáék

Látva, hogy a hirdetőoszlopok körülállása nem vezet mindig eredményre, a Simicska-cég őrző-védői taktikát váltottak. Míg kedden még a 2007-es utcai tüntetésekről ismert rendőri alakzatba, sünbe tömörülve, testükkel védték a hirdetőoszlopokat, hátukat az oszlopnak vetve, szerdán már mást próbáltak ki.

A Bartók Béla úton nem tudták elvinni Simicska hirdetőoszlopát Fotó: Szabó Gábor - Origo

Az oszlopvédők mindenhol felhívják a bontóbrigádok figyelmét arra, hogy nem lehet használni a darut, ha a hatósugarában áll valaki. "Ez mindenhol bejön" - mondta az egyik őrző-védő. Amíg a daru alatt állnak, addig nem emelhetik meg és vihetik el az oszlopot. Egy, a Bartók Béla úton lakó nő a plakátháborúra csak annyit mondott: "Jobb lenne, ha ez a hat rendőr inkább a betörőket üldözné."

Ezer forint óránként

Kiemelt bérezést ígért az örző-védőket toborzó hirdetésében a Mahir Cityposter. Kíváncsiak voltunk, hogy ez mégis mennyi pénzt jelent, úgyhogy felhívtuk a megadott számot. Az ügyintéző érdeklődésünkre azt mondta, alkalmi munkáról van szó, napi jelleggel és azonnali kezdéssel.

Csak biztonsági szolgálata érvényes vagyonőri igazolvánnyal rendelkező

személy- és vagyonőröket keresnek, bruttó 1100 forintos órabérrel, ami körülbelül nettó ezer forintot jelent.

Ez körülbelül a duplája annak, amit a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) kínált a minap a hólapátolásra jelentkezőknek: ott nettó 4200 forintot fizetnek egy nyolcórás műszakért.

Sok helyütt közelharc volt kedden a Simicska-oszlopoknál Fotó: Polyák Attila - Origo

A Simicska-cégnél a munka jellegéről az érdeklődőknek azt mondják, "ha követi az eseményeket, a híreket, tudja milyen munkáról van szó". Azt is hozzátették, hogy szabadtéri munkavégzésre keresik az embereket, és nem feltétlenül napi 8 órába, mert kedden este is 9 óráig tartott a "műszak".

Százmilliós kártérítés

A napok óta tartó álláháború ellenére a Mahir Cityposter állítja, nem az utcai háború a célja. Mint arról az Origo beszámolt, a társaság jogi képviselője szerint azonban az sem járja, hogy egy még folyamatban lévő jogvitát a főváros önbíráskodással és rongálással próbáljon rendezni.

Magyar György ügyvéd szerint a bíróságon kell rendezni a vitát Forrás: Polyak Attila

Magyar György arról is beszámolt, hogy hétfőn keresetet nyújtottak be a bíróságra, amelyben

a fővárostól 600 millió forint kárbiztosítékot követelnek

- ennyi kárt okoznának, ha mind a 761 hirdetőoszlopot eltávolítanák. Ezt az összeget letétbe kérik helyezni, hogy a most is folytatódó károkozásnak legyen fedezete - magyarázta.