Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Debrecen Brüsszel ellen: nem kérnek a kvótából

Orbán Viktor, Papp László, Debrecen
Debrecen, 2015. május 18. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Papp László, Debrecen polgármestere együttműködési megállapodást ír alá a debreceni városházán 2015. május 18-án. A kormányfő a Modern városok program keretében látogatott Debrecenbe. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Beleállt Debrecen közgyűlésének kormánypárti többsége a kormány mellett a Brüsszellel vívott csatába: a testület Fidesz-KDNP-s politikusai - jobbikosok támogatásával - határozatot fogadtak el arról, hogy nem kérnek a kötelező betelepítési kvótából, sőt egész Magyarország nevében elutasítják azt.
Vágólapra másolva!

Úttörő, de csupán a politikai szimbolika területén értelmezhető szerepet vállalt Debrecen városa azzal, hogy

határozatban támogatta a magyar kormány jogi csatáját Brüsszellel a betelepítési kvóta ellen.

Emellett Papp László fideszes polgármester javaslatára a közgyűlés kormánypárti tagjai - és jobbikosok - kinyilvánították, hogy Debrecen, sőt egész Magyarország nem kér a menekültekből.

Kéttucatnyian Brüsszel ellen

Huszonöt támogató voksot kapott - szinte kizárólag csak kormánypárti képviselőktől - a debreceni közgyűlésben Papp László fideszes polgármester előterjesztése, amely arról szól, hogy a város támogatja a magyar kormány menekültpolitikáját, és elutasítja a kötelező betelepítési kvótát.

A közgyűlésben elfogadott határozat szövegében és üzenetében sokat merít a betelepítési kvóta ellen a médiában egy ideje Orbán Viktor szavaival futó kormányzati hirdetésből, amely reklámot egyébként az ellenzék közösség elleni uszítás gyanújával feljelentett.

amihez csatlakozik Debrecen közgyűlése" - mondta az ülésen a polgármester. Arra utalhatott, hogy Magyarország megtámadta az Európai Bíróságon a betelepítési kvótákról szóló uniós határozatot.

Papp László polgármester és elődje, Kósa Lajos, aki most a Fidesz-frakció vezetője Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Noha Trócsányi László igazságügyi miniszter több érvet is felsorolt a kvóta ellen, korábban maga ismerte el az Origo kérdésére, hogy első körben nem a kormánypárti nyilatkozatokban hangoztatott szegednyi ember, csupán 2 ezer menekült érkezhet a kvótaszabályok szerint Magyarországra.

Csak szimbolikus lépés

A megyei jogú város közgyűlésének határozata nyilvánvalóan szimbolikus, hiszen Debrecen és Magyarország bármely más településének önkormányzatára egyaránt kötelező lesz egy ilyen uniós döntés betartása, főképpen akkor, ha Magyarország a bírósági eljárásban veszít.

"Zárva" feliratú tábla a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadóállomásánál Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hasonló, leginkább politikai szimbólummal bíró lépésre szánta el magát Debrecen akkor is, amikor decemberben ünnepélyesen

bezárták a menekülttábort, aminek utolsó lakója egyébként már hetekkel korábban elhagyta azt.

Kósa Lajos, a város volt polgármestere, jelenleg a Fidesz frakcióvezetője nemcsak a "ZÁRVA" tábla kifüggesztésén volt jelen, de aktívan szerepet vállal a betelepítési kvóta elleni kormányzati aláírásgyűjtő kampányban is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről