Újabb hat migránst állítottak elő a debreceni balhé miatt

Debrecen, 2015. június 29.
A debreceni migrációs tábor lakói nézik a tábor bejáratánál felsorakozó rendőröket 2015. június 29-én. A környékbeliek elmondása szerint a tábor mintegy száz lakója autókat rongált meg és kukákat gyújtott fel. A táborlakók kiabá
Debrecen, 2015. június 29. A debreceni migrációs tábor lakói nézik a tábor bejáratánál felsorakozó rendőröket 2015. június 29-én. A környékbeliek elmondása szerint a tábor mintegy száz lakója autókat rongált meg és kukákat gyújtott fel. A táborlakók kiabáltak a kiérkező rendőrök felé. Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közlése két menedékkérő között vallási indíttatású nézeteltérés alakult ki a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal debreceni befogadóállomásán. A konfliktus elmérgesedett, abba az állomáson tartózkodó menedékkérelmet benyújtók közül több százan kapcsolódtak be. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A debreceni befogadótáborban kialakult hétfői verekedés, illetve garázdaság miatt kedden újabb hat gyanúsítottat állított elő a rendőrség - közölte a hajdú-bihari rendőr-főkapitányság sajtóreferense. 
Vágólapra másolva!

Demeter Erika rendőr hadnagy elmondta: a táborban és környékén kialakult hétfői erőszakos cselekmények miatt felfegyverkezve elkövetett csoportos garázdaság bűntette miatt ismeretlen tettes ellen indítottak vizsgálatot.

A debreceni migrációs tábor lakói nézik a tábor bejáratánál felsorakozó rendőröket Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Ennek során kedden

hat táborlakót állítottak elő garázdaság gyanúja miatt,

az elszámoltatásuk jelenleg is tart - tette hozzá.

Megtaposták a Koránt

Azt a magát török állampolgárnak mondó férfit, aki a Korán megtaposásával elindította az erőszakos megmozdulásokat, őrizetbe vették és kezdeményezik előzetes letartóztatását - jelezte a sajtóreferens.

A készenlétben álló rendőrök egyike a debreceni migrációs tábor bejáratánál Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az összetűzések miatt hétfő este lezárt tábort kedden reggel már ismét szabadon elhagyhatták a migránsok. A táborlakók kisebb-nagyobb csoportokban jönnek-mennek a tábor melletti Sámsoni úton, ahol több üzlet, presszó és pénzváltó is van - tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

Mindenhol rendőrök

A tábor bejáratánál és környékén folyamatos a rendőri jelenét, a Sámsoni úton szinte egymást érik a járőrök és a polgárőrök.

Rendőrök állnak készenlétben a debreceni migrációs tábor bejáratánál Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Hétfő délután a migrációs tábor mintegy száz lakója a tábor melletti 471-es számú úton garázdálkodott.

Botokkal ütötték és megdobálták a leálló személyautókat és autóbuszokat, és felgyújtották az út menti kukákat.

A konfliktusban egy rendőr könnyebben megsérült, kővel dobták meg. Az alapkonfliktus két migráns között alakult ki, amiatt, hogy egyikük megtaposta a Koránt.

DK: Debrecenben nincs helye a befogadótábornak

Közben a Demokratikus Koalíció közölte, hogy Debrecenben nincs helye a befogadótábornak, mert "a Fidesz gyűlöltkampánya oda vezetett", hogy a város lakói már nem fogadják el a migránsok jelenlétét.

Erről Varga Zoltán, a párt debreceni elnöke és helyi önkormányzati képviselője beszélt. A kormányt, a miniszterelnököt és a fideszes városvezetést okolta mindazért, ami az ország déli határán, illetve a túlzsúfolt debreceni táborban kialakult.

Az ultrák is üzentek migránsügyben, erről bővebben itt olvashat.