Orbán Viktor az Origónak: A menekülttáborokat bezárjuk

Orbán: A teljes menekültügyi rendszer felül kell vizsgálni
Vágólapra másolva!
Ha mindenki betartaná a dublini rendeletet, nem kellene tőlünk senkit elvinni – mondta Orbán Viktor az Origo kérdésére Brüsszelben. A kormányfő szerint új népvándorás kezdődött, a helyzetet pedig az unió határain kell kezelni. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy megállapodás született a segítségre szoruló menekültek és a gazdasági bevándorlók szétválasztásáról.
Vágólapra másolva!

"A mi álláspontunk az, hogy ha mindenki betartaná a dublini egyezményt, tőlünk senkit nem kellene elvinni – mondta az Origo azon kérdésére Orbán Viktor, miszerint Magyarország kérte-e, hogy adott esetben tőlünk is vigyenek-e el menekülteket. A miniszterelnök közölte,

Magyarország álláspontja továbbra is az, hogy a menekülttáborokat be kell zárni.

"Aki nem joggal jön hozzánk, azt haza kell küldeni" – tette hozzá.

Percről percre

Orbán Viktor miniszterelnök brüsszeli sajtótájékoztatóját az Origo percről percre közvetítette.

Orbán: Rendes emberek vagyunk

Természetesen ezek nehéz erkölcsi kérdések, hiszen egy ugandai, egy csádi, egy szudáni, vagy akár egy líbiai család bevétele és életszínvonala számunkra teljesen értelmezhetetlen. Mindannyian egyetértünk abban, hogy nem cserélnénk velünk. Mi rendes emberek vagyunk, keresztényi mivoltunkból fakadóan is megmozdul ilyenkor a szívünk, és értjük, hogy segítenünk kell – fogalmazott a miniszterelnök.

Orbán szerint ugyanakkor

nem az a megoldás, hogy beengedünk ezret, aztán beengedünk tízezret, százezret, egymilliót,

mert akkor sosem lesz vége. Most ugyanis népvándorlás van. Szívembereknek kell lennünk, de az agyunkat is használni kell.

Orbán: Most népvándorlás van Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

Fel kell építeni a határzárat

A kormányfő azt mondta, hogy Magyarország erkölcsi kioktatást nem fogad el, mert ha valaki pontosan tudja, milyen az, amikor százezrek kopogtatnak a határon, azok a magyarok. "Most is voltak, akik szóvá tették, hogy kerítést építünk. Ha azonban nem építjük fel a határzárat, Magyarország olyan útvonallá válik, amit képtelenek leszünk ellenőrizni."

Frontországok

Megfelelnek Magyarország és a magyar emberek érdekeinek azok a döntések, amelyek Brüsszelben az unió kétnapos csúcsértekezletén a migráció kérdésével kapcsolatban születtek – mondta Orbán Viktor. Megállapodás született a segítségre szoruló menekültek és a gazdasági bevándorlók szétválasztásáról.

Orbán: A teljes menekültügyi rendszert felül kell vizsgálni Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Egyetértés volt abban is, hogy ennek a szétválasztásnak lehetőség szerint az EU határain kívül vagy legalábbis a frontországok területén kell megtörténnie. A két frontország Olaszország és Görögország. Magyarország úgy döntött, hogy nem kér frontországi minősítést, az országba ugyanis a menekültek nagy része más uniós tagállamból érkezik.

Távoltartás

Az Európai Unió vezetői belátták, hogy földrajzilag átfogó megközelítésre van szükség menekültügyben – hangsúlyozta Orbán Viktor. A figyelem mindeddig Görögországra és Olaszországra, vagyis az odaérkező tengeri határsértőkre irányult,

a balkáni, szárazföldi útvonal alig kapott figyelmet, ez azonban mostantól megváltozik.

Az Európai Unió kétnapos csúcsértekezletén a kormány- és államfők megállapodtak abban, hogy távol kell tartani a közösség területétől a menedékjog elnyerésére nem jogosultakat, ennek érdekében együttműködést kell kialakítani a kibocsátó és a tranzitországokkal.

Orbán: Meg fogjuk védeni a déli határainkat Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Megvédjük a határokat

Orbán Viktor azt mondta, mindenkinek saját kötelezettsége a határok védelme, és Magyarország meg fogja védeni déli határait. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az ideiglenes határzár nem irányul Szerbia ellen.

Miután nem menekültáradatról, hanem népvándorlásról van szó,

a jelenlegi európai menekültügyi rendszer nem működőképes,

felül kell vizsgálni – mondta Orbán Viktor. A kormányfő szerint amikor az úgynevezett dublini rendszert kialakították, még nem a jelenlegi feltételek álltak fenn, vagyis nem volt szó sokmilliós népvándorlási nyomásról.

Nincs felfüggesztés

Ugyanakkor Magyarország alkalmazni fogja a dublini előírásokat, nem függeszti fel a rendelkezéseket – mondta Orbán Viktor, és hozzátette, Magyarország egyúttal elvárja, hogy a többi ország is alkalmazza ezeket a szabályokat. Úgy vélte, ha a menekültügyi előírásokat mindenki alkalmazná, akkor

a Magyarországra érkező bevándorlók száma jelentősen alacsonyabb lenne.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy az EU belátta, Magyarország és Bulgária a menekülteknek az európai közösségen belüli elosztásakor speciális bánásmódot igényel.

„Magyarország és Bulgária speciális elbánást igényel” Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

Orbán: Nem lesz megszorítás

Orbán Viktor megerősítette, a közmunkarendszert érő brüsszeli kritikát, hogy közmunka helyett a rászorulók segélyt kapjanak, Magyarország nem fogadja el, mint ahogyan a bizottság által javasolt költségvetési megszorítást sem. Ennek Magyarország nem látja okát – hangsúlyozta.