Quaestor-ügy: A telefonbeszélgetések adhatnak választ

parlament 2015. március 30.
Vágólapra másolva!
Az MSZP és a Jobbik politikustársaik nyilatkozatát várják a Quaestor-botrányban való érintettségükről, civil szervezetek pedig a legfőbb ügyészhez és a kormányfőhöz intéztek követeléseket az ügyben.
Vágólapra másolva!

A parlamenti képviselők nyilatkozatát várja az MSZP arról, érintettek-e a brókerbotrányban.

Az MSZP-s Lukács Zoltán magyarázza az akciót - mindenki előtt nyilatkozat Fotó: Polyák Attila - Origo

A szocialisták a hétfői parlamenti ülés kezdetén minden képviselőtársuk asztalára letettek egy nyilatkozatot, és kérték őket, hogy töltsék ki. Ebben arról kell nyilatkozni, hogy az illetőnek volt-e bármely brókercégnél megtakarítása, ha igen mennyi, és kivette-e onnan.

Egymástól várják a nyilatkozatot

A Jobbik frakciója gyorsan nyilatkoztatta tagjait, és kiderült, hogy senkinek nem volt sem a Buda-Cashnél, sem a Quaestornál, sem pedig más brókercégnél befektetése, megtakarítása.

A Jobbik képviselői - köztük Vona Gábor pártelnök - is kitöltötte a szórólapot Fotó: Polyák Attila - Origo

A Jobbik egyúttal sürgette a többi párt képviselőit és a kormánytagokat, hogy tegyenek közzé hasonló nyilatkozatot. Az már korábban kiderült, hogy például Szijjártó Péter nem brókerekkel kamatoztatta befektetéseit.

A KDNP politikusai - Harrach Péter és Rubovszky György - is kaptak az ívből Fotó: Polyák Attila - Origo

A nyilatkozattételt kezdeményező MSZP egyébként már a múlt héten eljuttatta a kormánytagoknak, illetve a képviselőknek a nyilatkozatot, amelynek aláírásával az érintettek tisztázhatják, hogy nem volt bennfentes információjuk a Buda-Cash- és a Quaestor-ügyben, illetve nem végeztek ezen vállalkozások segítségével pénzügyi tranzakciót. Az Origo úgy tudja, az MSZP-frakció minden tagja "tiszta" az ügyben.

A civilek is követelésekkel álltak elő

A civilek is követelésekkel álltak elő a brókerügyben. A korrupcióellenes Transparency Magyarország Polt Péterhez fordult, és azt kérdezték a legfőbb ügyésztől, vajon a kormány vagy a minisztériumok, állami felügyeleti szervek illetékesei esetében a most folyamatban lévő nyomozás kiterjed-e annak vizsgálatára, hogy az ő mulasztásuk bűnös kötelességszegést valósított-e meg.

Polt Péter legfőbb ügyész és Orbán Viktor miniszterelnök egy focimeccsen Forrás: MTI/Beliczay László

A jogvédő Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) pedig adatigénylést nyújt be Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külügyminiszter és a Quaestor-vezér Tarsoly Csaba közötti bármilyen megkísérelt vagy létrejött kapcsolatfelvétel listájára, időpontjára, formájára és tartalmára is idén február elseje és március vége közötti időtartamra.

Orbán Viktor telefonbeszélgetéseit kérte ki a TASZ Forrás: MTI/Máthé Zoltán