Kétéves mélypontra zuhant a Fidesz

Fidesz logó
Vágólapra másolva!
A Tárki kutatása szerint januárban folytatódott a Fidesz-KDNP népszerűségvesztése, vagyis az elmúlt negyedév csökkenő trendje stabilizálódni látszik, és ennek következményeként a kormánypártok támogatottsága a két évvel ezelőtti szintre esett. Az ellenzéki pártok közül a Demokratikus Koalíció erősödött jelentősen, de a második hely a Jobbiké.
Vágólapra másolva!

Tavaly ősz óta tovább folytatódik a kormánypártok népszerűségvesztése: bár a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népesség körében nem változott jelentősen, hiszen a novemberi 25 százalék után januárban 24 százalékon áll, a pártválasztók között 45 százalékról 41 százalékra csökkent.

Összességében október óta 14 százalékponttal esett a kormányzó pártok támogatottsága a pártválasztók körében, azaz négy hónap alatt elvesztették táboruk negyedét. Mindkét választói körben lényegében két évvel ezelőtt, 2013 elején állt hasonlóan alacsony szinten a Fidesz-KDNP népszerűsége.

Jobbik–MSZP-verseny

A legerősebb ellenzéki párt pozíciójáért továbbra is szoros küzdelem folyik az MSZP és a Jobbik között, és az elmúlt negyedévhez hasonlóan kismértékben továbbra is a Jobbik vezet. Januárban a teljes népesség 12 százaléka a Jobbikra, 11 százaléka az MSZP-re szavazott volna egy „most vasárnapi” parlamenti választáson (azaz ugyanannyian, mint a legutóbbi méréskor, novemberben), míg a pártválasztók körében a Jobbik 21 százalékon, az MSZP 19 százalékon áll (novemberhez képest szintén lényegében változatlan eredménnyel).

Az MSZP jelenleg harmadik a pártok versenyében Forrás: Facebook/Tóbiás József

Nagyot erősödött a DK

A kisebb pártok eddig inkább sűrűnek tűnő mezőnyéből a Demokratikus Koalíció elszakadni látszik, legalábbis a januári eredményeik alapján. A párt novemberben még csak a teljes népesség 3 százalékának, januárban azonban már 6 százalékának a bizalmát élvezte, és a pártválasztók körében is hasonló arányban, 5 százalékról 10 százalékra nőtt a tábora.

Ez azonban friss fejlemény, csak a januári adatok mutatnak ilyen mértékű növekedést, így az, hogy egy tartós növekedés első jeleit vagy csak egy egyszeri fellángolást látunk-e, a következő hónapok eredményei tükrében dönthetjük csak el.

Gyurcsány Ferenc pártja megduplázta a támogatottságát Fotó: Szabó Gábor - Origo

Küszöbön az LMP

A többi kis párt maradt a korábbi szinten: az LMP a teljes népességben 3 százalékon, a pártválasztók között 5 százalékon áll, november óta változatlan eredménnyel. Az Együtt, illetve a PM támogatottsága is változatlan az elmúlt két hónapban, a teljes népesség 2 százaléka és a pártválasztók 4 százaléka szavazna rájuk.

Nagyon sok a bizonytalan

A pártot választani nem tudó vagy pártpreferenciáját eltitkoló szavazók összesített aránya nagyjából változatlan szinten áll novemberhez viszonyítva, januárban a szavazópolgárok összesen 42 százaléka sorolható ide.

Nagyon sokan nem tudják, kire voksoljanak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Ugyanakkor figyelemre méltó, hogy az elmúlt hónapokban folyamatosan nő a ténylegesen bizonytalanok aránya, azaz akik nem tudnak a jelenlegi pártkínálatból választani: novemberben 24 százaléka, januárban 28 százalék az arányuk, ezalatt azonban a választott pártjukat titkolók aránya 19 százalékról 14 százalékra csökkent.

Az Ipsos is visszaesést mért

Kismértékben tovább csökkent a Fidesz támogatottsága a teljes népességen belül az idei év elején, az ellenzéki pártoké nem változott, a politikától távolságot tartók csoportja valamelyest megint bővült – közölte az Ipsos a január elején, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatása alapján.