Itt a legfrissebb felmérés: stabilan vezet a Fidesz

Fidesz logó
Fidesz logó
Vágólapra másolva!
A Jobbik közeli Iránytű Intézet legfrissebb kutatása szerint januárhoz képest növelte az előnyét a Fidesz–KDNP a pártok versenyében. A második helyen a Jobbik áll, míg messze tőle lemaradva az MSZP a harmadik. Az Együtt és a PM nem jutna be a parlamentbe.
Vágólapra másolva!

A teljes választókorú népesség körében a kormánypártok vezetnek 24 százalékos támogatottsággal, a Jobbik stabilan a második legtámogatottabb erő 18 százalékkal, míg az előző általános országgyűlési választáson közös listát állító baloldali pártok együttes támogatottsága 16 százalékot tesz ki (8 százalék az MSZP, 5 százalék a DK, 2 százalék az Együtt támogatottsága, a PM-et a választók további 1 százaléka támogatja) – derült ki az Iránytű Intézet legfrissebb felméréséből.

Összefonódások

Az Iránytű Intézet önmagát nemzeti konzervatívként határozza meg. A céget jelenleg is Forrai Richárd vezeti, aki a Jobbik lapjának tartott Barikád kiadójának is a vezetője.

Az LMP a teljes választókorú népesség 5 százalékának támogatását élvezi. A pártpreferenciájukban bizonytalanok aránya 16 százalék, a válaszadást megtagadóké 11 százalék, további 12 százalék pedig – saját bevallása szerint – biztosan nem venne részt egy „jövő vasárnapi" választáson.

Picit erősödött a Fidesz–KDNP

Az Iránytű Intézet legfrissebb mérése azt mutatja, hogy januári közvélemény-kutatásuk eredményeihez képest a Fidesz-KDNP stabilizálta támogatottságát, sőt – hibahatáron belül – növelni tudta azt. A Jobbik támogatottsága szintén növekedett; leglátványosabban (4 százalékponttal) a pártot választani tudó biztos szavazók körében. Az MSZP gyengült januárhoz képest; a biztos szavazó pártválasztók körében épp olyan mértékben, amilyen mértékben a Jobbik erősödni tudott.

Az MSZP érdemben nem tudott erősödni Fotó: Szabó Gábor - Origo

A pártot választani tudók köre annyiban bővebb, mint a pártot választani tudó biztos szavazóké, hogy nemcsak egy hipotetikus jövő vasárnapi választásokon biztosan részt vevőket tartalmazza, hanem azokat is, akik „valószínűleg elmennének", vagy „valószínűleg nem" választani; tehát a biztos szavazóknál bővebb halmazról van szó.

A PM messze van a küszöbtől

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP 40 százalékos támogatottságnak örvend, míg a Jobbikra voksolna a pártot választani tudók 29 százaléka. Az MSZP 12, az LMP 8 százalékon áll. A DK-t támogatná a pártválasztók 7, az Együttet 3, egyéb pártokat 2 százaléka, míg a PM csupán 1 százalékot tudhat maga mögött.

Szigetvári Viktor sem örülhet a számoknak Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A biztos szavazó pártválasztók 42 százaléka támogatja a Fidesz-KDNP-t, 28 százaléka a Jobbikot. Az MSZP a biztos szavazó pártválasztók 11, a DK 8 százalékát tudhatja maga mögött. Az LMP-re 6 százalék, az Együttre 3 százalék, míg a PM-re, illetve „egyéb pártokra" 1-1 százalék voksolna.

A Századvégnél is Fidesz-vezetés

Legutóbb a Századvég közölt friss adatokat a pártok támogatottságáról. Mérésük szerint nőtt a kormánypártok támogatottsága júniusban: a Fidesz-KDNP fölénye stabil, a biztos pártválasztók 40 százaléka szavazna rájuk. Második helyen itt is a Jobbik áll 27 százalékkal, majd az MSZP jön (15 százalék), őket a DK (8 százalék) és az LMP (6 százalék) követi, végül az Együtt zárja a sort 2 százalékos eredménnyel.

Egyelőre bejött Orbán Viktornak az elmúlt hetek kampánya Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna