Már a tarkóján érezheti Gyurcsány leheletét az MSZP

Gyurcsány Ferenc Budapest, 2015. június 11.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pártja Megélhetést! Biztonságot! elnevezésű országjáró körútjának utcafórumán a XIII. kerületi Szent István parkban 2015. június 11-én.
MTI Fotó: Kallos Bea
Budapest, 2015. június 11. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pártja Megélhetést! Biztonságot! elnevezésű országjáró körútjának utcafórumán a XIII. kerületi Szent István parkban 2015. június 11-én. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
Továbbra is magabiztosan vezeti a pártok versenyét a Fidesz–KDNP, ráadásul az utóbbi hetekben a felmérések szerint egy picit erősödtek is a súlyos veszteségek után. A Jobbik erősödése megállt, míg a Gyurcsány-párt lassan utoléri az MSZP-t. Ha most tartanák a választásokat, még egy baloldali összefogás esetén sem lenne kormányváltás.
Vágólapra másolva!

Talán a bevándorlásellenes kampánynak köszönhetően május végén-június elején a kormánypártok támogatottságának minimális növekedéséről számoltak be a közvélemény-kutató intézetek. A legfőbb tendencia, hogy megállt a Jobbik táborának a bővülése, az MSZP szavazóbázisának egy része a Demokratikus Koalíció felé áramlik, valamint a radikális párt tábora minimálisan nagyobb, mint a teljes baloldal együttvéve.

Egy picit erősödött a Fidesz az elmúlt hetekben Fotó: Origo

A Fideszt mérik másként

A Medián, a Nézőpont Intézet és az Ipsos eredményei szerint a Fidesz-KDNP továbbra is biztosan vezet a pártok versenyében. A Medián és a Nézőpont Intézet statisztikai értelemben azonosan 27, illetve 28 százalékra méri a Fidesz-KDNP népszerűségét. Ettől eltérően az Ipsos csak 20 százalékos támogatottságot mér a kormánypártoknak a teljes népességen belül.

A többi párt esetében a közvélemény-kutatók mérése megegyezik, mindössze 1-2 százalékponttal tér el. A második legerősebb párt a Jobbik 15-16 százalékos táborral, őket követi a támogatottságából veszítő MSZP, amelynek jelenleg 7-9 százalékos a szimpatizánsi köre. A DK és az LMP továbbra is fej fej mellett, 4-6 százalék közti sávban mozog, míg tőlük egy nagyságrenddel lemarad az Együtt és a csak néhol mérhető támogatottságú PM – olvasható a kozvelemenykutatok.hu oldalán.

Zsugorodott az MSZP tábora Fotó: Pályi Zsófia - Origo

Nincsenek nagy eltérések

A biztos szavazó pártválasztók (Medián, Ipsos), illetve a potenciális szavazók (Nézőpont) körében is a Fidesz-KDNP vezető pozícióját mutatta mindegyik kutatás. A választási eredményhez legközelebb eső mérési adatok közül a Mediánnál a legmagasabb a kormánypártiak aránya (44 százalék), de nem sokkal marad el ettől a Nézőpont és az Ipsos adata sem (39, illetve 38 százalék).

A Jobbik a kutatások szerint a 24-28 százalékos sávban mozog, őket ezen a bázison is az MSZP követi 12-15 százalékos támogatottsági aránnyal. A Fidesz előnye a Jobbikkal szemben a Mediánnál a legnagyobb (20 százalék), míg az Ipsosnál a legkisebb (10 százalék).

Megállt a Jobbik táborának a bővülése Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A DK szavazói kifejezetten aktívnak tekinthetők, mivel ebben a kategóriában jóval közelebb vannak a szocialistákhoz, és megelőzik az LMP-t, jelen állás szerint 9-10 százalékot érnének el a választáson. Az LMP valószínűleg most is meghaladná a bejutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt, viszont az Együtt és a PM biztosan nem érné azt el.

Összesítés

Az Origo kiszámította a teljes népesség és a biztos szavazók körében a három intézet által közölt eredmények átlagát. Ennek alapján a Fidesz 25, a Jobbik 15,6, az MSZP 8, az LMP 5,3, a DK 5, az Együtt 1,6, a PM 0,6, míg a bizonytalanok és nem szavazók aránya 39,3 százalék volt a teljes népességben.

A biztos szavazók körében a Fidesz-KDNP 40,33, a Jobbik 25,66, az MSZP 13, a DK 9,33, az LMP 5,66, az Együtt 2,33, a PM 0,33, míg a többi párt 3,33 százalékon állt.

Ez volt áprilisban

Áprilisban a Tárki, a Nézőpont Intézet és az Ipsos összesített adatai alapján a biztos szavazók körében a Fidesz-KDNP 37,3, a Jobbik 26,3, az MSZP 15,6, a DK 8,3, az LMP 6,3, az Együtt 2, míg a PM 0,3 százalékos támogatottságnak örvendett.

Blokkosítva a szavazatokat hosszú hónapok után most először fordult elő, hogy a biztos szavazók körében a Jobbik megelőzte a baloldali erőket. A radikálisok támogatottsága 25,66, míg a baloldalé 25 százalékos.

Vándorlás

Az elmúlt hónapok egyik legérdekesebb fejleménye, hogy a Demokratikus Koalíció lépésről lépésre egyre közelebb kerül a szocialistákhoz. A 2014-es EP-választáson a Gyurcsány-párt már majdnem megelőzte az MSZP-t, de akkor a szocialisták futottak be a harmadik helyre. A DK akkor Budapesten és több vidéki nagyvárosban előzte meg az MSZP-t. Az őszi önkormányzati választáson azonban a megyékben az MSZP jelentősen növelte az előnyét a DK-val szemben.

Most úgy tűnik, a két párt között ismét záródik az olló, mert az MSZP táborából egyre többen állnak át a volt miniszterelnök alakulatához. Ez abból a szempontból lehet fontos, hogy a 2018-as választások előtti pártok közötti egyeztetések során a DK lényegesen erősebb pozícióból tárgyalhat, mint 2014-ben, amikor a támogatottságuk a parlamenti bejutás környékén volt.

Gyurcsány Ferenc Demokratikus Koalíciója egyre népszerűbb Forrás: MTI/Komka Péter

Sima többség

Azt is kiszámoltuk, hogy a három intézet összesített eredménye alapján hogyan nézne ki a parlament. A baloldali pártokat együtt számoltuk, mivel biztosra vehető, hogy nem fognak külön-külön nekivágni a három év múlva esedékes választásnak. Ha az elmúlt napokban közölt eredmények lennének egy parlamenti voksoláson, akkor a Fidesz-KDNP-nek 121, a Jobbiknak 37, a baloldalnak 35, míg az LMP-nek 6 mandátuma lenne az Országgyűlésben.