Bivalyerős sokkolókat kapnak Kövér őrei

Vágólapra másolva!
Bivalyerős, negyedik generációs elektromos sokkolókat szerzett be az Országgyűlési Őrség. 
Vágólapra másolva!

Összesen 10,1 millió forint értékben vásároltak úgynevezett Taser X26-os sokkolókat, de pontos darabszámot biztonsági okokra hivatkozva nem árultak el. A Blikkel annyit közöltek, hogy a beszerzési árban benne voltak a cserélhető fejek és a kiképzés költsége is.

Egy bikát is földre rogyaszt

A lap megtudta, hogy a hamarosan indul az állomány kiképzése, és rendszerbe állítják az eredetileg a felfegyverzett bűnözők és garázdák ellen kifejlesztett fegyvereket. Mint írják, a Taser X26-os elnevezésű sokkolótól bárki tehetetlenül összecsuklik.

A fegyver 5-6 méter távolságig hatásos. Két kis tű alakú lövedéket mélyeszt be az áldozat bőre alá, ami dróton keresztül 50 ezer voltos feszültségű áramot vezet a testbe.

Alapesetben öt másodpercig tart a sokkhatás. És, hogy hogyan működik? Az alábbi videóban megnézheti!

A kísérletek szerint nemcsak egy embert, hanem egy dühöngő bikát is földre rogyaszt.

Szükség van a sokkolókra

A Kövér László házelnök felügyelte Országgyűlés Hivatala a nemzetközi trendekkel magyarázta a lapnak a beszerzést. Mint írták: "A Taser típusú elektromos sokkolók beszerzésével azt a nemzetközi téren egyre erősödő trendet követjük, amely a rendészeti felhasználású kényszerítő eszközök között előtérbe helyezi a nem halálos fegyvereket".