Medgyessy Péter egyetért a keleti nyitással

Politikusok öltözködése Medgyessy
Hungarian Prime Minister Peter Medgyessy meets with an AFP journalist in his office in the Parliament building in Budapest 19 February. AFP PHOTO ATTILA KISBENEDEK
Vágólapra másolva!
Medgyessy Péter szerinte nem baj, ha keleten üzletel a kabinet.
Vágólapra másolva!

Medgyessy Péter szerint a kormánynak – annak ellenére, hogy keleti országokkal üzletel – nincs szándékában ezek politikai berendezkedését meghonosítani Magyarországon - mondta a volt szolcialista miniszterelnök a Hír TV-ben nyilatkova.

Medgyessy Péter egyetért a keleti nyitással Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Kereskedni mindenkivel kell

„Nem is hiszem, hogy ilyen kísérlet volt az, hogy példaként állít egy politika mondjuk Magyarország elé olyan irányzatokat, amit a világ nem fogad el, vagy ellenez, akkor az egyfajta figyelmeztetés, amire oda kell figyelni. Én azt hiszem, hogy nekünk értékrend szerint a Nyugathoz kell tartozni, és oda is tartozunk, és kereskedni pedig Oroszországtól kezdve Kínán és Indián át Indonéziáig mindenkivel kell" – fogalmazott a volt miniszterelnök.

Nem sikeres a keleti nyitás

Épp a napokban adtunk hírt arról, hogy kevés eredménye volt a magyar keleti nyitásnak az Eurostat adatai szerint: Magyarország jelenleg is egyoldalúan az EU-n belüli kereskedelemtől függ. Ezen belül egészen nyomasztó Németország túlsúlya, nálunk csak Szlovákia gazdasága függ erősebben a német vásárlóktól. A legfontosabb kereskedelmi partnereink listájára csak Oroszország tudott felkerülni.

Medgyessy Péterrel készült korábbi interjúnkat pedig itt olvashatja el.