Nem sikerült a keleti nyitás a külgazdasági adatok szerint

eurostat export
Vágólapra másolva!
Nem látszik a statisztikákban a keleti nyitás, még mindig leginkább a németekkel kereskedünk. Igaz, ez az EU-tagállamok többségére igaz.
Vágólapra másolva!

Kevés eredménye volt a magyar keleti nyitásnak az Eurostat adatai szerint: Magyarország jelenleg is egyoldalúan az EU-n belüli kereskedelemtől függ. Ezen belül egészen nyomasztó Németország túlsúlya, nálunk csak Szlovákia gazdasága függ erősebben a német vásárlóktól. A legfontosabb kereskedelmi partnereink listájára csak Oroszország tudott felkerülni.

Német fölény

Az adatok szerint szinte minden EU-tagállamnak más EU-tagállamok a legfontosabb kereskedelmi partnerei – az országok többségének Németország a fő gazdasági partnere. A kevés kivétel között van Görögország, akik a legtöbbet Törökországgal kereskednek, illetve Nagy-Britannia, akiknek az Egyesült Államok a legfontosabb partner.

A sor végén vagyunk EU-n kívüli export szempontjából Forrás: Eurostat

Nem mi vagyunk a kelet kapuja

További érdekesség, hogy a keleti nyitás ellenére Magyarország azok között az államok között van, amelyek a legjobban függnek az EU-n belüli kereskedelemtől. A magyar exportcikkek 80 százaléka más EU-tagállamokba érkezik. Ezzel az EU-s kereskedelmi toplistán a negyedikek vagyunk: nálunk csak Szlovákia (84 százalék), Luxemburg (83 százalék) és Csehország (82 százalék) külgazdasága épül erősebben az uniós partnerekre.

Az EU-s átlagtól így bőven le vagyunk maradva: a tagországok átlagosan exportjuk csak 63 százalékát szállítják EU-s országokba. Az átlagon nemcsak olyan perifériális országok javítnak, mint Görögország vagy a balti államok: Svédország, Franciaország, Németország és Olaszország mind-mind a kivitelük kevesebb, mint 60 százalékát az EU-n kívülre szállítják.

Az egyik legzártabb gazdaság

A magyar export többsége, ahogy az EU legtöbb országáé, Németországban kerül. Őket követi Ausztria és Románia. Németországhoz képest azonban a két szomszédos állam szinte jelentéktelen kereskedelmi partnerünk. Németországba a magyar export 28 százaléka vándorol, Ausztriába és Romániába csak 6-6 százaléka. Nálunk az egész EU-ban csak Szlovákia külgazdasága függ jobban a németektől, a szlovák export 32 százaléka irányul Németországba.

Az EU országai import szempontjából Forrás: Eurostat

Oroszország az első háromban

Németország túlsúlya az EU-n belül az importban is érvényesül: az EU országainak több mint felébe, 28-ból 15 államba Németország szállítja a legtöbb exportcikket. Köztük van Magyarország is, hazánk a németek után osztrák és orosz exportcikkeket hoz be a legnagyobb értékben.

A behozatalunk ugyan nem annyira egyoldalú, mint a kivitelünk, azért ebből a szempontból is a kevésbé nyitott gazdaságok közé tartozunk: importcikkeink 75 százaléka származik az EU-ból a kilencedikek vagyunk a listán. A legkevésbé Hollandia függ az EU-s importtól (csak 46 százalékban), míg az uniós átlag itt is 63 százalék.

Húzóágazat a gépipar

Az import- és exportcikkek típusai alapján viszonylag kiegyenlített az EU kereskedelmi mérlege. Amiből sokkal többet hozunk be, mint amennyit kiviszünk, azok a különböző energiahordozók, kenőanyagok és kapcsolódó termékek (6 százalék export, 26 százalék import). Élelmiszerből ezzel szemben szinte ugyanannyi értékben viszünk ki, mint amennyiben behozunk, míg gépekből és szállítóeszközökből a kiviteli mérlegünk pozitív – ezek egyébként az EU legfontosabb exportcikkeinek számítanak, a kivitelünk 47 százalékát teszik ki.