Az Európai Bizottságnál tiltakozik a Fidesz

nk20141127
Szavaznak a képviselők az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban
Vágólapra másolva!
A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja írásbeli kérdést intézett az Európai Bizottsághoz az Altus Zrt.-nek az Európai Unió 2014 és 2020 közötti fejlesztési programjaira vonatkozó megbízása ügyében - közölte szerdán a képviselőcsoport.
Vágólapra másolva!

A magyar néppárti EP-képviselők elfogadhatatlannak tartják, hogy az Európai Bizottság olyan céget bízzon meg ezzel a feladattal, amely köztudottan egy párt vezetőjéhez - jelen esetben Gyurcsány Ferenchez - köthető. Szerintük az Európai Bizottság ezzel megsérti a pártpolitikai függetlenség elvét. A Fidesz-KDNP képviselői minden lehetőséget meg fognak ragadni, hogy a megbízás részleteire fény derüljön, illetve megvédje a magyar érdekeket a fejlesztési programok tervezése és végrehajtása kapcsán - olvasható a közleményben.

Ki, miért és mikor?

A képviselőcsoport egyfelől azt kérdezte az Európai Bizottságtól, hogy ki, miért és mikor döntött arról, hogy az uniós javaslattevő-végrehajtó intézmény által korábban önállóan készített tanulmányok készítését "kiszervezzék", valamint hogy pontosan mekkora összegért, kik és milyen eljárásban bízták meg a munkával a Altus vezette konzorciumot.

Szavaznak a képviselők az Európai Parlament plenáris ülésén Strasbourgban Forrás: MTI/EPA/Patrick Seeger

Mitől alkalmasak?

Arra is választ várnak a magyar néppárti EP-képviselők, hogy a brüsszeli testület milyen megfontolások alapján tartotta alkalmasnak a feladatra a konzorcium egyes cégeit, közöttük a mindössze négy főt foglalkoztató Altus Zrt.-t, mint konzorciumvezetőt. Végezetül pedig azt kérdezték az Európai Bizottságtól, hogy a döntéshozók ismerték-e az Altus Zrt. pártpolitikai kötődését, valamint - ahogy a közlemény fogalmaz - "korábbi kétes ügyleteit".

Korábban a Civil Összefogás Fórum az Európai Bizottság elnökéhez fordult, hogy elérje az Altus Zrt. megbízásának visszavonását.