Quaestor-ügy: besülhet a Fidesz csodafegyvere

Parlament Orbán Viktor Fidesz
Parlamenti ülésnap 2015 március 30.-án
Vágólapra másolva!
Nem valószínű, hogy sikerül áttolni a brókerbotrányokat a baloldalra, mert a Külügyminisztérium és Tarsoly Csaba kapcsolata ennél egyértelműbbnek tűnik a közvélemény előtt – vélik az Origónak név nélkül nyilatkozó fideszes politikusok.
Vágólapra másolva!

Veszélyesnek, de kezelhetőnek nevezték az Origónak nyilatkozó fideszes parlamenti képviselők a Quaestor-ügyben kialakult helyzetet. Úgy látják, sok esetben nem volt megfelelő a párt kommunikációja, de a helyzet a bonyolultsága miatt jóval kevesebb kárt okoz a pártnak, mint például a teljesen átgondolatlanul bedobott netadó, amelyet mindenki le tudott fordítani a maga szintjére.

Tarsoly Csaba miatt fájhat a fideszesek feje Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Homály

A kommunikációt elemezve ugyanakkor úgy látják, nem biztos, hogy az ügyek áttolása a szocialistákra sikeres lesz, mert az MSZP már öt éve nincs hatalmon, így a választók nehezen hiszik el, hogy az ellenzéki pártnak érdemi beleszólása lett volna az elmúlt években történtekre. Ennek ellenére a Fidesz irányvonala egyértelmű: ha a Quaestorról van szó, akkor a Gyurcsány-kormány által fedezet nélkül nyújtott 17,5 milliárd forintos hitelről kell beszélni.

Kormánypárti politikusok szerint az egész ügy leghomályosabb része a Külügyminisztérium és Tarsoly Csaba kapcsolata. Itt hagyta a legnagyobb támadási felületet a kormánypárt, és az ellenzék is erre fókuszál. Bár a Külügyminisztérium próbálja elhárítani magától az ügyet, nem sikerült eloszlatni minden kétséget.

Quaestor-károsultak demonstráltak Debrecenben Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Személyi konzekvenciák

A brókerügyek hatását egyelőre nem lehet felmérni, annyi bizonyosnak tűnik, hogy a Buda-Cash-botrány károsultjai hozzájuthatnak a pénzükhöz. A fő kérdés az, hogy a Quaestor kárvallottjainak helyzetét sikerül-e rendezni, mert ha ők politikailag aktivizálódnak, az érzékenyen érintheti a Fidesz–KDNP-t.

Egyes kormánypárti politikusok szerint a botrány eszkalálódásával a személyi felelősség kérdése is nagyobb hangsúlyt kaphat, és ez már a miniszterelnök hatáskörébe tartozik. Itt elsősorban Szijjártó Péter neve merülhet fel, hiszen a Külügyminisztérium kötődött szorosabban a jelenleg előzetes letartóztatásban lévő Tarsoly Csabához.

A Quaestor-ügy többek szerint komoly károkat is okozhat a kormánypártoknak Fotó: Polyák Attila - Origo

Lefoglalás

A vagyon-visszaszerzési eljárásban a győri ETO Parkot és a stadiont is lefoglalta a nyomozó hatóság – mondta Ibolya Tibor fővárosi főügyész az M1 hírcsatornának hétfő este. A gyanúsítás után megkezdődött a vagyonvisszaszerzés, gépkocsikat, üzletrészeket, készpénzt, ingatlanokat foglaltak le. A brókerbotrány után az Origo riportere a Parlamentben kért pénzügyi tanácsot a képviselőktől. Arra várt választ, hol érzik biztonságban a megtakarításukat.

A győri szurkolók hűségesek maradtak Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Nem lesz felelősségre vonás

A Quaestort megbízható cégnek tartotta mindenki, ezért Szijjártó Péter szerint elődje sem követett el hibát, amikor a brókercégre bízta a minisztérium pénzét. Mint mondta, utólag emiatt senkit sem fognak felelősségre vonni a külügyi tárcánál, és ő maga sem érzi úgy, hogy a történtek miatt le kellene mondania. Az MSZP és a Jobbik politikustársaik nyilatkozatát várják a Quaestor-botrányban való érintettségükről, civil szervezetek pedig a legfőbb ügyészhez és a kormányfőhöz intéztek kérdéseket az ügyben.