Tarlós a könnyekig meghatódott Lázáron

Tarlós István Főpolgármester, Budapest, BKK, BKV, autóbusz, busztender, költségvetés, Fidesz
Vágólapra másolva!
Lázár János ne bújjon a Fidesz és a kormány háta mögé - reagált Tarlós István a Miniszterelnökséget vezető miniszterre, aki szerint a főpolgármester lehülyézte őt, és nem is érti, miért vannak rosszban. A főpolgármester szerint azért, mert Lázár nem mindig akart segíteni Budapesten.
Vágólapra másolva!

Szokatlan dolog történt Lázár Jánossal: zavarba hozta egy kérdés. Az, hogy miért ilyen rossz a viszonyuk Tarlós Istvánnal. Erre a miniszter nem tudott válaszolni, és mint az Origo Tarlós Istvántól megtudta, már ő se nagyon érti a dolgot.

Egészen zavarba jött

Kezdem már én sem érteni ezt az egész dolgot - mondta az Origónak Tarlós István, akit arra kértünk, magyarázza meg, miért romlott meg szerinte a viszonya Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel, aki ugyanerre a kérdésre viszont a mai, szokásos Kormányinfó sajtótájékoztatón nem tudott válaszolni.

Egyetlen kérdés tudta zavarba hozni Lázár Jánost Fotó: Bielik István - Origo

"Zavarba hoz a kérdés, mert nem tudom, mi lehet az oka Tarlós főpolgármester úr megjegyzéseinek" - mondta a miniszter a Lázár–Tarlós-háborúról. Korábban jól együttműködtek, aztán

- utalt Lázár arra, hogy az Origónak adott interjúban a főpolgármester a miniszter szellemi képességeit is szóba hozta.

Most rajta volt a sor

Hogy miért engem illet a főpolgármester úr kitüntető figyelme, nem tudom, lehet, hogy tényleg a szellemi képességeimmel van a baj - mondta Lázár, majd hozzátette, hogy Tarlóstól ez nem ritka, ő rendszeresen hülyéz le politikusokat, "én is ebbe a sorba kerültem most bele".

Lázár szerint többen vannak azok, akiket lehülyézett, mint akiket nem

a főpolgármester, aki szerinte le is szokta nézni a politikusokat. "Úgy tűnik, én már úgy fogom leélni az életemet, hogy nem érem el az ő szellemi képességeit" - mondta a főpolgármesterről Lázár.

Talán már sose lesz olyan okos, mint Tarlós István - morfondírozott a miniszter Fotó: Bielik István - Origo

Arra pedig, hogy karrierjére utalva Tarlós a Rapcsák András esernyőjén a parlamentbe berepülő Mary Poppinshoz hasonlította Lázárt, a miniszter úgy reagált: le lehet nézni a választóit, de ez nem helyes egy fővárosi főpolgármestertől.

A csudálatos Mary Poppins

Mary Poppins a főszereplője az 1964-ben bemutatott amerikai musical-vígjátéknak, a Disney stúdió filmje P. L. Travers A csudálatos Mary című regénye alapján készült. Az 1900-as évek elején, Londonban játszódó történet főhőse a család két gyermeke mellé érkező nevelőnő, Mary Poppins, aki papagájfejes ernyőjével, a keleti széllel közlekedik.

Már-már megsajnálta

Tarlós István az Origo kérdésére önkritikusan elismerte, hogy "igazán beszólós", de nem hülyézte le Lázárt, "és ha valaki nem panaszkodhat ilyenre nekem, az ő". Hozzátette: ezt muszáj megjegyeznie, mielőtt

A főpolgármester arra kérte Lázárt, hogy "ne bújjon a kormány és a Fidesz mögé", mert ő sosem a kormányt bírálta, hanem őt, a BKV-ról szóló "nyegle" nyilatkozatai miatt. Azt is mondta, hogy ne jöjjön neki a Fidesz-alelnök Lázár a Fidesszel, mert

Tarlós már akkor a Fidesz szövetségese volt, amikor Lázár még a gimnáziumi padot koptatta.

Tarlós István és Orbán Viktor a Fidesz választási kampánynyitó nagygyűlésén 2010-ben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Arra, hogy a Kormányinfón Lázár már nem is válaszolt a Tarlós és a miniszterelnök közötti, a BKV finanszírozásáról zajló egyeztetésekre, mondván, ő Tarlós szerint ehhez a témához nem ért, a főpolgármester azt mondta: "helyes, de akkor minek avatkozott bele eddig is?"

Nem is propagandista

Csütörtökön, még a Kormányinfó előtt már lezajlott a két politikus között egy szócsata. Tarlós István ugyanis visszautasította, hogy Fidesz-ellenes propagandista lenne, amint arra az Origónak nyilatkozó Lázár János utalt. Tarlós válaszából az derül ki, hogy a miniszterre vonatkozó kijelentéseit fenntartja, de azt állítja, hogy ezzel sem a kormányt, sem pedig a Fideszt nem bírálta.

Tarlós István Lázár válaszcsapása után is fenntartotta kijelentéseit a miniszterről Fotó: Szabó Gábor - Origo

Előzőleg Lázár azzal összefüggésben beszélt Fidesz- és kormányellenes propagandáról, hogy a főpolgármester az Origónak adott interjúban élesen bírálta őt, amikor azt mondta, hogy "az utóbbi egy évben eléggé

próbára teszi a képességeit az a feladattömeg, amit a nálánál jóval nagyobb szellemi kapacitású miniszterelnök kiszignált rá."

Kifejezetten sérelmezte

Az Origó kérdésére Lázár János erre úgy reagált, hogy Budapest modern, nyitott és fiatalos város, ami óriási érték és lehetőség, ő pedig a kormány tagjaként a jövőben is minden támogatást megad Budapestnek és polgárainak, ám "a személyeskedés csak árthat a közös munkának".

A miniszter Fidesz-alelnökként is kifejezetten sérelmezte a főpolgármester kijelentéseit Fotó: Bielik István - Origo

Majd a miniszter úgy folyatatta, "Fidesz-alelnökként kifejezetten sérelmezem, hogy bárki, aki a Fidesz támogatásával bármilyen pozíciót is tölt be, az nyílt Fidesz- és kormányellenes propagandával kíván politikai tőkét kovácsolni a maga számára, vagy a teljesítmény hiányáról elterelni a figyelmet."

Vérnyomásról egymás közt

Tarlós amiatt utalt egyébként a BKV-ra Lázárral összefüggésben, és azért bírálta élesen, mert amikor a miniszter korábban egy Kormányinfón bejelentette, hogy a következő években egyre csökkenő állami támogatást ad a kormány a fővárosi közösségi közlekedéshez, "Tarlós István vérnyomása" érdekében hozzátette, hogy a főpolgármester ebben állapodott meg Varga Mihállyal.

Forrás: Bielik István - Origo

Erre is kitért egyébként az interjúban Tarlós István, aki elmondta, hogy ő másképp emlékszik a tárgyalásokra, Lázár sajtótájékoztatóján pedig "keveredtek a fogalmak", ám ezt ő a múlt pénteki találkozóján "tisztázta" Orbán Viktor kormányfővel, és ez alapján lát esélyt arra, hogy szeptember végéig racionális megoldás születik a BKV finanszírozására.

Ami Lázárnak a vérnyomásos megjegyzését illeti, Tarlós István korábban reagált rá. Az Origónak a főpolgármester azzal riposztozott, hogy

Az interjúban elárulta, hogy ez 116/68. Megjegyezte: "Őszintén kívánom Lázár Jánosnak, ha megéri ezt a kort, nagyon fog örülni, ha ennyi lesz a vérnyomása."