Beszámolt a Századvég megrendeléseiről a Miniszterelnökség

Vágólapra másolva!
Írásbeli kérdésben tudakolta a miniszterelnöktől a - Demokratikus Koalícióhoz tartozó - független Baracskai József, hogy a tavaly kötött 3,1 milliárdos tanácsadói szerződés keretében melyik tárca milyen megbízásokat adott a Századvég-csoportnak. A válaszként küldött összesítésből ugyanaz derült ki, mint korábbi cikkünkből, vagyis, hogy 95 százalékban a Miniszterelnökség dolgoztatja a cégeket.
Vágólapra másolva!

A képviselő írásbeli kérdésére a független - a Demokratikus Koalícióhoz tartozó - Baracskai Józsefnek is kiadta a Miniszterelnökség azokat az a Századvég-csoport tanácsadói szerződésével kapcsolatos táblázatokat, amelyeket az ügyben indított közérdekű adatigénylésére az [origo] is megkapott.

Lapunk a 3,1 milliárdos keretszerződést megkötő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Századvég többszöri elutasítása után a teljesítések igazolásáért felelős Miniszterelnökségtől várt választ arra, hogy a szerződés, illetve annak februári kiegészítése keretében melyik tárca milyen értékben, milyen megbízásokat adott a Századvég Politikai Iskola Alapítvány, a Századvég Gazdaságkutató és a Strategopolis konzorciumának, illetve, hogy a megbízásokból milyen értékben mely feladatokat teljesített a cégcsoport. A Miniszterelnökség válasza, ahogy arról hétfői cikkünkben beszámoltunk a teljesítési értékek meghatározása nélkül négy táblázatban összegezte, hogy a szerződés 2011 végi megkötése óta milyen feladatokat végzett eddig a cégcsoport. Az összegzésből pedig kiderült, hogy bár a megbízás összegét túlzónak tartó bírálatokat tavasszal rendre azzal utasította vissza a nemzeti fejlesztési miniszter, hogy a tanácsadói szerződés valamennyi tárca igényeit kiszolgálja majd, 95 százalékban csak a Miniszterelnökség adott megbízásokat a Századvégnek.

Az elszámolás valóságtartalmáról ráadásul nem győződhettünk meg: az elkészült tanulmányokba ugyanis nem engedett betekintést a Miniszterelnökség, arra hivatkozva, hogy a döntés-előkészítő anyagok közzététele sértené "a Miniszterelnökség feladat- és hatáskörének illetéktelen befolyástól mentes ellátását, illetve az ezekhez fűződő köz-, nemzetbiztonsági, valamint nemzetgazdasági érdeket".

Az elutasítás után szerettük volna legalább azt megtudni a Miniszterelnökségtől, hogy milyen formában könyvelik el az információink szerint szóban zajló szakpolitikai tanácsadás teljesítését, erre azonban nem kaptunk választ, ahogy arra sem, hogy a szervezetnél, illetve az egyes tárcáknál jellemzően kik kapják a tanácsokat, és mi - munkaórák, oldalak vagy egyéb szempontok - alapján számol el a teljesítésekkel a cég, illetve az NFM felé a Miniszterelnökség.

Baracskai József miniszterelnöknek címzett kérdését egyébként Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes válaszolta meg, de annak ellenére is csak a Századvégre vonatkozóan, hogy a képviselő az Nézőpont Intézet megrendeléseire is kíváncsi volt.