Vasajtó és rács emlékeztet a kecskeméti gyermekotthon állítólagos dühöngőjére

Vágólapra másolva!
Fényképekkel próbálják bizonyítani az egyik kecskeméti gyermekotthon korábbi dolgozói, hogy az intézményben éveken keresztül létezett dühöngőszoba, amelybe a kezelhetetlen gyerekeket zárták büntetésül. Az ügyben a kecskeméti önkormányzat vizsgálatot indított, az otthon igazgatója szerint azonban az egész ügy egy ellene indított lejárató kampány.
Vágólapra másolva!

Mégis volt dühöngőszoba a kecskeméti gyermekotthonban - állítják az intézmény volt dolgozói, akik fényképeket juttattak el a vasajtóval és rácsos ablakkal rendelkező teremről a Független Hírügynökségnek. A fotókon látszik a bekamerázott helyiség, amit néhány hete iskolapadokkal rendeztek be, de a volt dolgozók szerint több mint két évig büntetőszobaként használtak.

A héten a baon.hu hírportál számolt be arról szülőkre és dolgozókra hivatkozva, hogy a kecskeméti Juhar utcai gyermekotthonban ok nélkül megpofozzák és több órára bezárják a gyerekeket egy szobába. A Független Hírügynökség tudósítója kedden járt az intézményben, ahol az igazgató azt mondta: néha a sérült gyerekeket külön kell választani társaiktól, de nem hagyják magukra őket, és nincs "dühöngőszoba" sem az intézményben. Szerdán azonban volt dolgozók keresték meg a hírügynökséget, akik ennek az ellenkezőjét állították.

"Sajnos ez a dühöngőszoba létezik, 2007 őszén készült" - mondta Sümeghi Lászlóné, az intézmény volt igazgatóhelyettese. Szerinte a szoba eredetileg a gyerekotthonhoz tartozó hálóterem volt, de berácsozták, kamerákkal szerelték fel, és így vált dühöngővé. A volt dolgozók fényképeket is eljuttattak a Független Hírügynökséghez, amelyen látható a berácsozott ablak, a sarkokba felszerelt kamerák és a helyiség vasajtaja.

Az egyik volt ápoló - Balogh Jánosné - azt állította, hogy szemtanúja volt, amikor az egyik állami gondozott fiút az egyik kolléganője bezárta a dühöngőbe, és egy napig otthagya. A volt dolgozók szerint körülbelül 10 gyerek volt, akiket rendszeresen bezártak ide. Sávolt Ágnesnek, az otthon volt gyógypedagógusának is felajánlották: ha van olyan gyereke, akivel nem bír, bezárhatja a dühöngőbe - mondta.

A törvény pontosan szabályozza, hogy hol, milyen intézményben lehet dühöngőszobát kialakítani, és hogyan lehet használni az ilyen termeket, a kecskeméti gyermekotthonnak azonban nincs engedélye erre. Az ügyben a fenntartó Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat belső vizsgálatot indított. A vizsgálat vezetője, Bagó Zoltán alelnök azt állítja: a helyiséget az előző igazgató idején használták dühöngőként, most tanteremként funkcionál.

Forrás: Független Hírügynökség
Vasrács védi az ablakokat

Az iskola jelenlegi igazgatója továbbra is azt állítja, hogy nincs dühöngő szoba az intézményben, és tagadja, hogy elhallgatott volna olyan esetet, amikor gyereket vertek volna meg az otthonban. Azt mondja: ez az egész ügy a személyét érintő lejárató kampány része.