Szélsőségesek lőgyakorlatáról is tud Szilvásy

Vágólapra másolva!
A titkosszolgálatoknak konkrét információi vannak a szélsőséges csoportok szövetkezéséről, fegyverkezéséről és erőszakos cselekmények előkészítéséről - áll Szilvásy György kancelláriaminiszter beszámolójában. A nemzetbiztonsági hivatal információi szerint a szélsőségesek különböző ütő- és vágóeszközöket, baseballütőket, boxereket, tőröket, "viperákat", valamint gyújtópalackok összeállítására alkalmas eszközöket szereznek be, és lőgyakorlatokat is tartanak.
Vágólapra másolva!

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) értékelése szerint a szélsőséges csoportok jelenlegi legfontosabb célkitűzése a Kossuth téri kordon lebontása, de kulcsfontosságúnak tekintik a rendőri erők megosztását is - áll a Miniszterelnöki Hivatal Nemzetbiztonsági Irodájának közleményében.

Az NBH értékelése szerint - amit Szilvásy György, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti, valamint nemzetbiztonsági bizottságának pénteki együttes ülésén is ismertetett - a szélsőséges szervezetek igyekeznek túllépni korábbi megosztottságukon, és közösen terveznek olyan akciókat, amelyek alkalmasak a hazai és a külföldi média figyelmének felkeltésére.

Szilvásy György beszámolója szerint a Nemzetbiztonsági Hivatal mintegy 1500 információs jelentést készített az alkotmányellenes tevékenységek ellenőrzésével kapcsolatban tavaly ősz óta, ezek közül pedig több tíz információ kapcsolódik fegyverek és támadóeszközök beszerzéséhez, valamint erőszakos cselekmények előkészítéséhez, a rendőri erők megosztásához és a szélsőséges szervezetek közti kapcsolatteremtéshez is.

A szélsőséges szervezetek "új rendszerváltásra" irányuló, gyakran hangoztatott politikai jelszavaikat összekapcsolják az utcai összeütközésre való felkészüléssel - írja a Nemzetbiztonsági Iroda közleménye. Az NBH információi szerint a szélsőségesek ennek érdekében különböző ütő- és vágóeszközöket, baseballütőket, boxereket, tőröket, "viperákat", valamint gyújtópalackok összeállítására alkalmas eszközöket szereznek be, és lőgyakorlatokat is tartanak.

Az érintettek az összeütközésre való felkészülés kulcsfontosságú elemének tekintik a rendőri erők megosztását, ezt bizonyos vidéki rendezvényekkel, például egész pályás útlezárásokkal próbálnák elérni - írja a közlemény. Az NBH úgy értékelte a jelenlegi helyzetet, hogy amennyiben ezek a csoportok birtokba vennék a Kossuth teret, ott újra sátortábor alakulna ki, és nehezebbé válna a rendfenntartó erők kontrollja. Egy esetleges jogellenes élőlánc, amelynek terveit ősz óta napirenden tartják, a közlemény szerint az Országgyűlés munkáját is veszélyeztetné.

A nemzetbiztonsági információk kapcsán február elején egyszer már felvetődött a kérdés, hogy amennyiben ennyit tud a titkosszolgálat az alkotmányellenes csoportokról, akkor miért nem számolják fel azokat. Erre akkor Szilvásy György azt válaszolta, hogy "megteszik a szükséges intézkedéseket".

[origo]/MTI