Egyre többen szeretik az MSZP-t

Vágólapra másolva!
Jelentősen növekedett az MSZP népszerűsége a választások óta - derül ki a Marketing Centrum közvélrmény-kutatásából. Most többen állítják azt is, hogy szavaztak a második fordulóban, mint amennyien valóban elmentek. A felmérés szerint ha mindenki úgy szavazott volna, ahogy utólag állítja, akkor az MSZP 51 százalékot kapott volna az első fordulóban, és a koalíció kétharmados többséggel alakíthatna kormányt.
Vágólapra másolva!

A választási eredmények általában erősen hatnak a pártok támogatottságára, ezt mutatja a Marketing Centrum közvéleménykutató friss felmérése. Az MSZP lakossági támogatottsága eszerint a kampánycsend előtt mért 34 százalékról 42 százalékra növekedett, miközben más pártok támogatottsága alig változott. A győzteshez húzás visszafelé is hatott: ha mindenki úgy szavazott volna, ahogy utólag állítja, akkor az MSZP 51 százalékot kapott volna az első fordulóban, és az egyéni mandátumok döntő többségének a besöprésével akár 2/3-os többségre tehetett volna szert a koalíció - olvasható a Marketing Centrum közleményében.

Március közepén a megkérdezettek 62 százaléka állította azt, hogy biztosan el fog menni szavazni április 9-én az első fordulóban. A második fordulóban a megkérdezettek 71 százaléka ígérte biztosra a részvételét. A mostani felmérésben ugyanakkor a megkérdezettek 79 százaléka azt állította, hogy elment szavazni az első fordulóban, miközben valójában csak 68 százalék volt a részvételi arány. Utólag lényegesen többen állítják azt is, hogy a győztesre szavaztak, mint ahányan valóban az MSZP listájára voksoltak. Ha tényleg a mostani válaszoknak megfelelő lett volna a választás eredménye, akkor akár kétharmados többsége is lehetne a koalíciónak.

A relatív többség a második Gyurcsány-kormány megalakulásától Magyarország nemzetközi megítélésének a javulását várja (38 százalék bízik ebben). Az állami költségvetés egyensúlyára, illetve az életszínvonal alakulására gondolva viszont többen pesszimisták, mint optimisták: a költségvetés egyensúlyának javulása tekintetében csak 29 százalékuk, a saját életszínvonal várható alakulásában pedig csak 18 százalékuk optimista.

A válaszok mérlege erősen függ a pártállástól - derül ki a Marketing Centrum adataiból. A Fidesz támogatóinak nagy többsége mindhárom, a jövőre vonatkozó kérdés kapcsán pesszimista, az MSZP támogatók többsége pedig mindhárom kérdés tekintetében optimistább. Az SZDSZ és az MDF támogatói az ország nemzetközi megítélése szempontjából hajlamosak pozitív fejleménynek tartani a második Gyurcsány-kormány megalakulását. Ők a költségvetés egyensúlyára és a saját életszínvonalukra gondolva viszont inkább borúlátásra hajlanak - derül ki a közvéleménykutatásból.