Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Többet várnak Gyurcsánytól a szavazók

Vágólapra másolva!
A 15 különböző terület - például egészségügy, oktatás, gazdaság - közül, csupán kettőben nem volt egyértelmű Gyurcsány Ferenc fölénye Orbán Viktorral szemben a két választási forduló között készült, a Népszabadság által most közölt közvélemény-kutatás szerint.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferencről többen feltételezték, hogy beindítja a szükséges reformokat, mint fideszes vetélytársáról - derül ki a Medián két forduló közötti felméréséből, amelyet a Népszabadság pénteki számában ismertetett.

A közvélemény-kutatás szerint Gyurcsány másfél éves miniszterelnöksége alatt kétszeresére (28-ról 55 százalékra) nőtt azok aránya, akik szerint az ő kormányzásától várható, hogy felgyorsul az egészségügy és az oktatás modernizációja, és másfélszeresére azoké, akik úgy gondolják, hogy nőhet az esélyegyenlőség, nagyobb szociális érzékenység érvényesülhet, illetve jobban érvényesülhet a társadalomban az igazságosság.

A felmérés szerint az emberek kétharmada másfél éve is úgy vélte, hogy az új szocialista kormány megszorításokra készül majd, ezen az arányon azonban nem változtatott a Fidesz ezt sulykoló kampánya sem.

A jelenlegi kormányfő másfél éves hivatali ideje alatt, a Fidesz támogatóit kivéve az összes választói csoportban jelentősen nőtt azok aránya, akik az egészségügy és az oktatás modernizációját várják Gyurcsánytól. A szocialista politikus ebben Orbán Viktor Fidesz-elnökre is rávert, 55 százalék tőle várta, hogy győzelme esetén felgyorsul a jelzett két terület rendbetétele, Orbántól a megkérdezettek 35 százaléka várta ugyanezt. Abban a kérdésben, hogy kitől várható lendületesebb kormányzás, 20 százalékot vert az MSZP-s politikus Fideszes ellenfelére - a felmérés szerint.

Az összesen 15 téma - többek között nyugdíjemelés, a gazdaság javulása, takarékosabb állam, szavahihetőség - közül csak kettő esetében nem volt egyértelmű Gyurcsány fölénye: a munkanélküliség csökkentése ügyében holtverseny alakult ki, a fiatalok könnyebb lakáshoz jutását pedig többen várták Orbántól.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről