Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Kínai-magyar embercsempész-bandát füleltek le

Vágólapra másolva!
Összesen 155, zömében kíni és arab menekültet szöktetett át vagy kísérelt meg átszöktetni a magyar-osztrák határon egy 27 tagú embercsempész banda. A magyar és kínai állampolgárokból álló bűnszövetkezet három tagját még keresik. Az ügyben a napokban fejeződött be a nyomozás.
Vágólapra másolva!

Vádemelési javaslattal a határőrség átadta az ügyészségnek egy 27 fős, embercsempészetre szakosodott banda ügyét - közölte keddi soproni sajtótájékoztatóján Lénárt Lajos határőr alezredes. A Győri Határőr Igazgatóság Soproni Bűnügyi és Felderítő Szolgálatának vezetője szerint a most befejezett nyomozás kiderítette, a 24 magyar és 3 kínai állampolgárból álló embercsempész szervezet összesen 155 külföldit - főleg kínaiakat és különböző arab országok állampolgárait - juttatott át, illetve kísérelt meg átszöktetni Ausztriába.

A soproni felderítőszolgálat tavaly novemberben egy akcióban Budapesten és Sopronban elfogta az embercsempész banda 16 tagját. A gyanúsítottak lakásán tartott házkutatás során jelentős mennyiségű bizonyíték került elő. Ugyanekkor a Budapesti Határőr Igazgatóság szintén felgöngyölített egy kínai csoportot, amelynek tagjai a soproniakat is "ellátták" átszökni szándékozó kínaiakkal.

A Nyugat-Európába tartó, a magyar-ukrán, illetve a magyar-jugoszláv határon átcsempészett emberek Magyarországra juttatását, ellátását, a nyugati határra szállítását két, Budapesten élő kínai és egy arab származású magyar állampolgár szervezte. A menekülteket a magyar-osztrák határon átjuttató személyek Sopron 20 kilométeres térségében várakoztak. Ők derítették fel a tervezett útvonalat és kísérték a határra a külföldieket.

A bűnbanda hat tagja jelenleg előzetes letartóztatásban van, egy gyanúsított pedig - korábbi embercsempészés miatt - börtönbüntetését tölti. További három gyanúsított ellen elfogatóparancsot adtak ki, a többi szabadlábon védekezik - mondta Lénárt Lajos. A nyomozás során a soproni határőrség felderítő szolgálata együttműködött az osztrák szervekkel, amelynek tagjai további hat embercsempészt - két kínait, egy románt és három magyart - fogtak el.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről