Nemzetközi embercsempészet a Murán

Vágólapra másolva!
A határőrség nagykanizsai és balassagyarmati igazgatóságának határőrei a zalai Tótszerdahelyen öt magyar, a Nógrád megyei Nagyút községben egy egyiptomi állampolgárt vettek őrizetbe hétfőn, bűnszervezetben elkövetett embercsempészet alapos gyanújával.
Vágólapra másolva!

Füredi Gábor határőr alezredes, a nagykanizsai igazgatóság sajtóreferense tájékoztatása szerint bűnügyi felderítő szolgálatuk még április közepén három magyar állampolgárt - köztük egy budapesti magántaxist - és négy egyiptomit fogott el Balatonkeresztúr közelében. Ezt követően a horvát és a szlovén társszervekkel együttműködve s a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat segítségével indítottak nyomozást, majd egy időpontban, rajtaütésszerűen hajtották végre a május 19-i akciót a zalai és a nógrádi községben.

Az eddigi vizsgálat megállapította: a két esetnél őrizetbe vett személyek Magyarországra legálisan, de fiktív megbízólevelekkel érkező egyiptomiakat segítettek csónakon átjutni a Mura folyó magyar-horvát szakaszán. A jelentős pénzösszeg ellenében átcsempészett embereket a túloldalon a bűnszervezet horvát és szlovén tagjai juttatták tovább, Olaszországba. A folyamatban lévő nyomozás hivatott megállapítani, hogy hány alkalommal, hány személynek segítettek az illegális határátlépésben a bűnszervezet tagjai.

Az áprilisi akcióban elfogott 3 magyar állampolgár előzetes letartóztatásba helyezését már korábban elrendelte a nagykanizsai bíróság.