Karikó Katalin Magyarországon - élőben közvetítjük a Nobel-díjas tudós tájékoztatóját

WEISSMAN, Drew; KARIKÓ Katalin
Budapest, 2023. október 2. Karikó Katalin Széchenyi-díjas magyar biokémikus (képünkön) és Drew Weissman amerikai mikrobiológus kapja az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért, jelentették be ezen a napon, 2023. október 2-án a stockholmi Karolinska Intézetben. A felvétel Karikó Katalinról Budapesten készült 2021. május 27-én. MTI/Cseke Csilla
Vágólapra másolva!
Múlt héten kapta meg Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért. A magyar tudós most a Magyar Tudományos Akadémián tart sajtótájékoztatót, amit az Origo élően közvetít. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül17 bejegyzés
15:44
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Karikó Katalin Nobel-díjas

Múlt héten kapta meg Karikó Katalin magyar biokémikus és Drew Weissman amerikai mikrobiológus az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért. A magyar tudós most a Magyar Tudományos Akadémián tart sajtótájékoztatót, amit az Origo élőben közvetít.

15:46
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Karikó Katalin: Legfontosabb, hogy örömmel végezzük a munkánkat

A legfontosabb, hogy örömmel végezzük a munkánkat - mondta Karikó Katalin újságíróknak, azt követően, hogy bejelentették, Drew Weissmannal megosztva nekik ítélték oda az idei orvosi-élettani Nobel-díjat az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztését megalapozó felfedezéseikért. A biokémikus újságíróknak és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) vezetőinek a bejelentést követően azt mondta, a fiatal diákoknak azt üzeni, fontos, hogy megőrizzék a fizikális és mentális egészségüket, tanulják meg a stresszt kezelni. Az SZTE kutatóprofesszora azt tanácsolta a fiataloknak, élvezzék azt a munkát, amit végeznek, mert ha így tesznek, egyre jobbak lesznek benne. A stressz kutatójaként ismerté vált Selye Jánost idézve hangsúlyozta, arra kell koncentrálni, amin tudunk változtatni.

15:50
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Karikó Katalin megmutatta régi családi házát, amit a két kezével épített - videó

Karikó Katalin a Nobel-díj elnyerése után minden szempontból a figyelem középpontjába került. A világhírű kutatóbiológusnak már nemcsak a tudományos eredményei tartják lázban az embereket, hanem lényegében minden apróság, ami az Alföldön nevelkedett tudósnőről tudni lehet. Most a köztelevízió Szerelmes földrajz című műsorából tudhattunk meg többet a friss Nobel-díjas asszonyról, akinek rögtön egy dupla adást szenteltek a szerkesztők.

Az én Szerelmes földrajzomhoz két város tartozik. Kisújszállás, amely az Alföld közepén van, itt nőttem föl, itt jártam iskolába, itt laktak a szüleim, itt éltem 18 éven át. A másik város pedig Szeged, ahol az egyetemen tanultam, ahol a férjemmel megismerkedtem, ahol a kislányom született. Ott tanultam, dolgoztam, és ez a másik város, amelyik a szívemhez oly közel áll

– meséli Karikó Katalin a kisújszállási szülői ház verandáján ülve, amit a család együtt épített. 

16:01
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kezdődik a sajtótájékoztató Karikó Katalin Nobel-díjas tudós részvételével. 

16:02
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Karikó Katalin: Jó lenne, ha a kutatókra irányulna a figyelem

Karikó Katalin nagy eredménynek nevezte, hogy végre a tudományra ennyire nagy figyelemmel fókuszálnak. Bízik benne, hogy a jövőben mindez a kutatókra irányul majd.  

16:03
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

"Nem akarok ünnepelt sztár lenni"

Soha nem álmodoztam arról, hogy így ünnepeljenek. A jövőben szeretnék visszatérni a kutatáshoz és a szakmámhoz. Nem akarok ünnepelt sztár lenni - mondta Karikó Katalin. 

16:06
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Nagyszerű egy-egy problémát megoldani

A fiataloknak azt üzente, hogy jó dolog kutatónak lenni és jó a kutatói pálya. Nagyszerű dolog egy-egy problémát megoldani - tette hozzá. Amikor az ember elsőként rájön egy-egy megoldásra, akkor az egy nagyszerű dolog - mondta Karikó. Az én munkám nagyrészt mások munkájára is épül. 

Maga a munka a hobbim - tette hozzá. 

16:10
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ezért ismerjék meg jobban az emberek a tudományt

Karikó Katalin elmondta, fontos lenne a tudományos oktatás elősegítése. Ennek egyik oka, hogy nagyon gyorsan fejlődik a tudomány és az ismeretek. Mindnyájunknak segíteni kell, hogy az emberek minél jobban megismerjék a tudományos eredményeket. 

Szólt arról is, hogy nőként továbbra is az különbözteti meg a férfiaktól, hogy az előbbiek tudnak szülni, és emiatt természetesen valamilyen szinten hátrányban volt, de ez természetes dolog. Aki segített, az mindig férfi volt a pályája során, míg egy nő fokozta le. 

16:13
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Egyszerű nyelvezet kell

A tudományos álhírek terjedésének egyik oka az volt szerinte, hogy a valós tudósok rengeteget dolgoztak a pandémia alatt, és azok terjesztették az álhíreket, akiknek volt ideje stúdiókba járni. Amikor az emberek nem értettek meg valamit, akkor mindig volt félelem a társadalomban - hangsúlyozta Karikó Katalin. Úgy látja, hogy minél egyszerűbb nyelvezettel kell az emberekkel beszélni ezekről a tudományos tényekről. 

16:19
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Karikó Katalin: Ezzel nem foglalkozom napi szinten

1985-ben elhagytam az országot, ezért pontosan nem tudom, mi történik itt. A kísérletekkel és a tudományos munkával foglalkozom - mondta Karikó Katalin. Beszélt arról is, hogy az oktatási rendszert igazából Amerikában ismeri csak. Természetesen fontos az iskola és a tanárok, de ugyanilyen fontos a szülői minta is a fiatalok előtt - tette hozzá.  

16:24
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

"Azzal törődtem, amivel mások nem"

Karikó Katalin arról is beszélt, hogy az RNS-t több mint 60 éve fedezték fel, és 1984-ben fedezték fel a másolás lehetőségét. Akkor nagyon sokan elkezdtek ezzel foglalkozni, de nagy áttörés nem történt, és sokan elhagyták a területet - mondta a tudós. Ennek ellenére ezen a területen maradt Karikó Katalin, és egyre több eredményt tudott felmutatni a fehérjék szaporítása során. Lépésről lépésre haladtam előre - mondta Karikó Katalin. Azzal törődtem, amivel mások nem - tette hozzá. 

16:28
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Több betegségre egy vakcina

Karikó Katalin az orvostudományban problémának nevezte, hogy egy-egy területről egyre többet tudnak, miközben a teljes képet sokan nem látják. Nagyon nehéz megmondani, mi lesz a jövőben az orvostudományban - tette hozzá. Maga az RNS is egy új platform, és ma is sok lehetőség van még ebben. 

Beszélt arról is, hogy egyre többen különféle betegségekre egyfajta vakcinát készítenek. 

16:32
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Karikó Katalin: Arra koncentrálj, amin tudsz változtatni

Karikó Katalin elmondta, hogy gyerekként egyáltalán nem volt jó tanuló. Selye János könyvét 16 évesen olvasta, és ez sokat segített neki a stressz kezelésében. Arra koncentrálj, amin tudsz változtatni - fogalmazott a tudós. Ha mindenki így élne, akkor sokkal előrébb tartana mindenki - tette hozzá. Nem mérgelődni kell a negatív dolgokon, hanem a pozitív fejleményekre kell figyelni. 

16:37
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Ez az amerikai sikeresség oka

Egy kritikus szürkeállomány-tömegre van szükség, hogy valaki előre tudjon lépni és egy tudományos eredményt elérjen - mondta a Nobel-díjas tudós. Azért sikeresek Amerikában, mert az oktatást ott azok végzik, akik kutatnak is egyben - tette hozzá. 

16:41
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Columbo is szóba került

Karikó Katalin a tudományos munka kapcsán példaként élt a Columbo című sorozattal, amikor a főszereplő mindig a kilógó és nem egyező dolgokra koncentrált a nyomozás során. Nagyon fontosnak nevezte, hogy az évek során megszerzett ismereteket felhasználja a munkája során, és csak így lehet megérteni a nagyobb folyamatokat. 

16:45
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Szegedre látogat Karikó Katalin

Karikó Katalin elmondta, hogy 50 évvel ezelőtt nyílt meg a szegedi biológiai központ, és ezért is látogat oda. Ott előadást fog majd tartani. A volt csoporttársaival is találkozni fog. 

16:46
október 11, 2023
Vágólapra másolva!

Vége a tájékoztatónak

Véget ért a sajtótájékoztató, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.