Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel élőben jelentkezik a Kossuth Rádió reggeli műsorában: a kormányfő fél nyolc után ad interjút. Kövesse itt az Origón!
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül15 bejegyzés
09:20
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Kormányfői interjú

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel élőben jelentkezik a Kossuth Rádió reggeli műsorában: a kormányfő fél nyolc után ad interjút. Kövesse itt az Origón!

09:23
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Novemberben közel fél havi nyugdíjjal többet visz a postás - videó

Nyugdíj-kiegészítést fizet a kormány, novemberben átlagosan közel fél havi nyugdíjjal többet visz a postás az időseknek - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök.

09:25
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Átlagosan 217 ezer forintra emelkedik az idősek nyugdíja

A kormány a nyugdíjemeléssel a nagyrabecsülését fejezi ki a nyugdíjasok felé, és abban bízik, hogy ez segítség egy olyan évben, amikor ugyan sikerült féken tartani a rezsiköltségeket a családok számára, de az élelmiszerárak emelkedése jelentős - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A tárcavezető kifejtette: a nyugdíjas fogyasztói kosár figyelembevételével számolt infláció várhatóan 18,5 százalék lesz, ami azt jelenti, hogy a korábbi 15 százalékos nyugdíjemelést ki kell egészíteni 3,5 százalékkal. Ez a matematika sajátosságai miatt a már megemelt 15 százalékos nyugdíjhoz képest 3,1 százalékos emelést jelent - mondta. Egy átlagos öregségi nyugdíj esetén a havi nyugdíjemelés összege 6532 forint. Brüsszel visszaél a hatalmával, az Európai Bizottság (EB) időhúzásra játszik - értékelte a Miniszterelnökséget vezető miniszter az európai uniós források Magyarországnak történő kifizetési helyzetét. Gulyás Gergely azt mondta, az EB húzza az időt annak érdekében, hogy ne jussanak a pedagógusok fizetésemeléshez, hogy ne történjenek egészségügyi fejlesztések, és hogy a magyar hallgatók minél később juthassanak hozzá az őket is megillető ösztöndíjakhoz, elsősorban az Erasmushoz. Mindenféle közösségi jogalap nélküli a Bizottság eljárása, a testület által írásban visszaigazolt jogszabály-módosítást követően tesznek fel újabb kérdéseket - mondta.

09:31
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik a kormányfői interjú. 

09:35
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ezt nem lehet megtenni az idősekkel

Orbán Viktor kormányfő a beszélgetés elején azt mondta, hogy a magyar költségvetésre ránézve világos, hogy mindig hiányra tervezik, mindez egy abszurd dolog. A hiány eltüntetésére hitelt szokott felvenni az ország - tette hozzá. Akkor leszünk boldog ország, ha nem lesz majd hiány, hanem többlet. 

Orbán Viktor rámutatott arra, hogy a baloldal mindig azzal érvel a megszorításoknál, hogy rosszak a költségvetés számai. Mindezek ellenére nem lehet azt megtenni a korábban tisztességesen dolgozó idősekkel, hogy nem kapják meg az emelést. 

09:37
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

A Gyurcsány-korszakban elvettek egyhavi nyugdíjat

A Gyurcsány-korszakban elvettek egyhavi nyugdíjat, míg mi azt odaadtuk a mostani nehéz helyzetekben - mondta Orbán Viktor. Én szeretném, ha az ország érezne némi büszkeséget, hogy a háborús időben a nyugdíjasok megbecsültsége megmarad. Van egy szövetsége a nyugdíjasokkal a kormánynak, és mi vállaltuk, hogy megőrizzük a nyugdíjak értékét.   

A mostani emelés beleépül a következő hónapok nyugdíjába - tette hozzá. 

09:40
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Csak fejszével lehetett fellépni az infláció ellen

Orbán Viktor az inflációval kapcsolatban azt mondta, hogy egy darabig a hagyományos úton haladtak. Egy ideig a jegybank kezelte az inflációt, de be kellett látni, hogy ez nem fog menni. A jegybanknak beletörött a bicskája az inflációba, mivel az infláció hatalmas fává terebélyesedet, és azt csak fejszével lehetséges már korlátozni, az pedig a kormánynál van - mondta a kormányfő. A kabinet különféle lépésekkel fellépett az áremelésekkel szemben, a hagyományos eszközöktől eltérően. 

09:43
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: 2024 a gazdasági növekedés újraépítésének az éve lesz

Sikeres volt az infláció elleni fellépés, mert 2023 az infláció letörésének az éve lesz. Jövőre 4-6 százaléka lehet a drágulás - mondta Orbán Viktor. A kérdés, mikor tudjuk megindítani a bérek növekedését, és a gazdaság növekedését - tette hozzá. Úgy látja, szeptemberben már jobban nőttek a bérek, mint az árak. A gazdasági növekedés a III, negyedévben pozitív tartományban van - hívta fel a figyelmet a kormányfő. Könnyen lehet, hogy 2024-ben nálunk lesz a legnagyobb bővülés, miközben a magyar cégek lényegesen versenyképesebbek lett. Ez így együtt megadja az esélyt, hogy 2024 a gazdasági növekedés újraépítésének az éve lesz.  

09:45
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Nagyon rossz érzések

Orbán Viktor a háború kapcsán azt mondta, Magyarország már az elején másként látta a háborút, mert ez egy szláv testvérháború. Nekünk az az érdekünk, hogy ezt a konfliktust lokalizáljuk - tette hozzá. A nyugati országok globalizálni szerették volna ezt a háborút. Persze be lehet szállni egy háborúba, ha megvannak a célok és az ehhez való eszközök - hívta fel a figyelmet a kormányfő. Ha az utóbbiak nincsenek meg, akkor nem tudunk elszámolni az életekkel. 

A legrosszabb érzéseim vannak a háborúval kapcsolatban - fejtette ki a kormányfő. 

09:48
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Ez egy nagy kérdés Ukrajna esetében

Orbán Viktor szerint a magyaroknak nem igaza van, hanem igazuk lesz, és ez lesz a háború esetében. Ukrajna uniós csatlakozásról azt mondta a kormányfő, hogy ahhoz minden uniós országnak hozzá kell járulnia. A magyar parlamenti képviselőkön egyelőre nem látja, hogy megszavaznák-e két éve múlva Ukrajna uniós tagságát. Orbán szerint nagy kérdés, hogy érdemes-e tárgyalni egy háborúban álló országgal a felvétel kapcsán, miközben még azt sem tudjuk mekkora Ukrajna. 

09:51
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Már Ukrajnában van a magyarok pénze?

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az unió elfogyott az ukránoknak adandó pénz ügyében is. Ha pénzt akarunk adni Ukrajnának, akkor többet kell befizetni, mint amennyit kapunk - tette hozzá. A kevésbé fejlett országok jóval kevesebbet kapnak, ha az ukránok pénzt kapnak. 

Egyesek szerint az unió vegyen fel hitelt, de ez nem egy járható út. Orbán Viktor szerint lehet már Ukrajnában vannak a Magyarországnak járó pénzek, Brüsszel ebben az ügyben nem beszél világosan. Mi befizetjük, amit be kell fizetni, így Brüsszel több mint 3 milliárd euróval tartozik nekünk.  

09:53
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Fordulatot hozhat a lengyel választás

Orbán Viktor rámutatott arra is, hogy Brüsszel húzza az időt, és az egész vita abszurd, mert minden vállalást teljesítettünk. A brüsszeli bürokraták a lengyel választások eredményére várnak, és meg akarják buktatni az ottani kormányt. Brüsszelben abban reménykednek, hogyha baloldali kormány lesz, akkor Magyarország egyedül marad. 

A választás kimenetele az uniós pénzeket is befolyásolja - tette hozzá. 

09:56
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Hiba, hogy emberi jogi kérdésnek tekinti Brüsszel a migrációt

Orbán Viktor a migrációs paktumról azt mondta, hogy az egy hátralépés. A migráció egy jövőt nagyban befolyásoló döntés, és nem tud ezzel a kihívással mit kezdeni az Unió.  

Hiba, hogy emberi jogi kérdésnek tekinti Brüsszel ezt az ügyet, mert a migráció veszélyes és súlyos összeütközéseket okoz - mondta a kormányfő. Bűnözés, erőszak, konfliktusok - ezt jelenti a migráció. Eddig meg tudtuk védeni magunkat a migrációtól, és ebben politikai egység van itthon - mondta a kormányfő. A baloldal migrációpárti, mert Brüsszelben minden migrációpárti javaslatot megszavaztak. 

09:59
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Csak így lehet megállítani a migrációt

Orbán Viktor szerint csak szigorú ellenőrzéssel lehet fellépni a migráció ellen. Azt kell mondani, hogy nem, és akkor nincsenek emberi tragédiák. Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kéne odavinni - tette hozzá. Mi megakarjuk oldani a migrációs problémát, de nem úgy, hogy idehozzuk az embereket. A meglepő, hogy Szlovákia is kihátrált az eddigi migrációellenes álláspontból, és ez baj. 

09:59
szeptember 29, 2023
Vágólapra másolva!

Vége a kormányfői interjúnak

Véget ért a kormányfői interjú, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.