Megalakult az új Parlament - élőben az Origón

Események

Az új Országgyűlés alakuló ülése, házelnök
Vágólapra másolva!
Az április 3-i országgyűlési választások eredményei alapján május 2-án ül össze az új parlament, ahol a jobboldal történelmi győzelmének köszönhetően a kormánypártok 135 képviselővel kezdik meg a parlamenti munkát, miközben a baloldalon a bukás és az azt követő átrendeződés után Gyurcsány Ferenc pártjának, a Demokratikus Koalíciónak van a legnagyobb frakciója. Az Origo percről percre követi az alakuló ülést. 
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül65 bejegyzés
12:48
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

135 képviselője van a Fidesz-KDNP szövetségnek

Az április 3-i országgyűlési választások eredményei alapján május 2-án ül össze az új parlament, ahol a jobboldal történelmi győzelmének köszönhetően a kormánypártok 135 képviselővel kezdik meg a parlamenti munkát, miközben a baloldalon a bukás és az azt követő átrendeződés után Gyurcsány Ferenc pártjának, a Demokratikus Koalíciónak van a legnagyobb frakciója.

12:54
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

A kilencedik szabadon választott

Ma délelőtt 11 órától tartja az 1990-es rendszerváltás óta a kilencedik szabadon választott Országgyűlés az alakuló ülését, amit Áder János köztársasági elnöknek az alaptörvény szerint az április 3-i országgyűlési választás után harminc napon belüli időpontra kellett összehívnia.

12:56
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté és Simicskó István a két kormánypárti frakció élén

A Fidesz frakciójának 117 képviselője van, a parlamenti csoportot pedig az előző ciklushoz hasonlóan ismét Kocsis Máté fogja vezetni. Az új Országgyűlés második legnagyobb frakciója lesz a kisebbik kormánypárté, a Kereszténydemokrata Néppárté (KDNP), miután 18 fővel lesznek jelen a parlamentben, aminek az élén szintén nem történt változás, mivel azt az eddigi frakcióvezető, Simicskó István fogja irányítani.

13:01
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor a Batthyány-örökmécsesnél koszorúzott

13:02
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Gyűlnek a képviselők az Országgyűlésben

Fotó: Polyák Attila - Origo
13:04
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Áder János és Orbán Viktor is már az ülésteremben van

Áder János köztársasági elnök és Orbán Viktor kormányfő is már az ülésteremben van. 

13:08
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Hamarosan kezdődik

Hamarosan kezdődik az alakuló ülés Fotó: Polyák Attila - Origo
13:09
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Áder János megnyitotta az alakuló ülést

Áder János köztársasági elnök nyitotta meg az alakuló ülést, majd pedig a képviselők elénekelték a Himnuszt. 

13:12
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Turi-Kovács Béla korelnök vette át az ülés vezetését

Áder János a Himnusz eléneklése után arról beszélt, hogy a törvénynek megfelelően mind a 199 országgyűlési képviselő és a 11 nemzetiségi szószóló benyújtotta megbízólevelét neki. Turi-Kovács Béla lett az ülés vezetője, mert ő a korelnök. Turi-Kovács Béla vette át az ülés vezetését. 

13:17
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

"Ma csak két békepárti vezető van Európában: Ferenc pápa és Orbán Viktor"

Turi-Kovács Béla arról beszélt, hogy rendkívüli időszak van, és ezért egy köszöntőn kívül nem is lenne hasznos politikai beszédet tartania. Az országgyűlési választáson a polgárok arra szavaztak, hogy a 12 éve elkezdődött Nemzeti Együttműködési Rendszert folytatni kell, és Magyarország a béke pártján áll. Az utóbbi két gondolat a legfontosabb. A NER továbbépítése biztosítja a családok megerősítését. Hisszük és reméljük, hogy megvan a szándék és akarat, hogy a negatív demográfiai trendeket megfordítsuk - tette hozzá. Ma csak két békepárti vezető van Európában, Ferenc pápa és Orbán Viktor - mondta. Nincs nagyobb ellensége az embernek, mint a háború.  

13:18
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Elfogadták a napirendet

A képviselők többsége elfogadta az alakuló ülés napirendjét.

Megalakul az új Országgyűlés, 2022.05.02. Fotó: Polyák Attila - Origo
13:23
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Kiszámítható jogszabályi környezetben zajlott a választás

Téglási András, a Nemzeti Választási Bizottság elnöke arról beszélt, hogy írásos beszámolót készített a választásról. Kiszámítható jogszabályi környezetben zajlott a választás - mondta. A választás eredményét illetően egyetlen esetben sem kerültek vitatásra az egyéni körzeti eredmények - tette hozzá. A döntéseik 81 százaléka ellen nem kértek jogorvoslatot - mondta Téglási. Köszönetet mondott a választási szervek magas színvonalú munkájáért. 

13:27
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Fennakadások nélkül zajlottak le a választások

Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke arról beszélt, hogy Magyarország történetében először volt egy napon parlamenti választás és népszavazás. A lebonyolítás teljesen zökkenőmentes volt - tette hozzá. A választások hivatalos honlapját teljesen átalakították, és így az internetes tájékoztatás fennakadás nélkül működött. 

A választási bizottságok 90 ezer fővel működtek, és közel ezer külföldi megfigyelő volt. A részükről megjelentett beszámolók alapján ki lehet jelenteni, hogy a választások fennakadások nélkül, a jogszabályok alapján történtek meg - mondta az NVI elnöke. 

13:29
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Választókerületi átalakítás jöhet

Nagy Attila arról is beszélt, hogy a jövőben több jogszabály-módosítással él majd a választási eljárást illetően. 7 választókerületben 20 százalékkal magasabb a népesség, mint az átlag, ezért át kell rajzolni a határokat - tette hozzá. 

13:30
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Az alakuló ülés

Megalakult az új Országgyűlés Fotó: Polyák Attila - Origo
13:31
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Mandátumvizsgálat és 20 perc szünet jön

A képviselői mandátumvizsgálat következik. Most 20 perc szünet kezdődik. 

13:42
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Így néz ki az új Országgyűlés

13:56
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Még tart a szünet

Még tart a mandátumvizsgálati szünet. 

13:57
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Áder János nyitotta meg a kilencedik szabadon választott Országgyűlés ülését

Áder János köztársasági elnök nyitotta meg az Országgyűlés alakuló ülését Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
14:04
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Igazolták az országgyűlési képviselők mandátumát

Az Országgyűlés igazolta az országgyűlési képviselők és a nemzetiségi szószólók mandátumát 196 igen szavazattal. 3 képviselő nem volt jelen és nem szavazott. 

14:05
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Névsorolvasás

Most felolvassák az igazolt képviselők és nemzetiségi szószolók nevét. 

14:09
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Következik az eskütétel

Most a képviselők ünnepélyes eskütétele következik. 

14:11
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

A képviselők letették a hivatalos esküjüket

Az eskütétel során a történelmi zászlókat behozták az ülésterembe. Turi-Kovács Béla olvasta elő az eskü szövegét. 

14:12
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Megalakult a kilencedik szabadon választott Országgyűlés

Az Országgyűlés a képviselői esküvel megalakult.

Megalakult az új Országgyűlés Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
14:13
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

A Gyurcsány-párt és a Momentum kivonult

A Momentum és a Gyurcsány-párt kivonult az ülésteremből az eskütétel után. 

14:16
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Áder János: Az új Országgyűlés és kormány legitimációja minden vitán felül áll

Áder János köztársasági elnök az ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a magyar választók április 3-án döntöttek arról, mely pártokat juttatnak mandátumhoz, és kikre bízzák az ország ügyeinek intézését. Először fordult elő Magyarország történetében, hogy két pártszövetség mérkőzött meg egymással - tette hozzá. Az emberek döntése teljesen egyértelmű, és nem lehet kétségbe vonni, 1990 óta soha ilyen sok nemzetközi megfigyelő nem vett részt a választások ellenőrzésében, és soha ilyen kevés jogorvoslat nem volt - mondta a köztársasági elnök. Megkérdőjelezhetetlen a választók döntése, és mindenkinek tiszteletben kell tartani, az új Országgyűlés és kormány legitimációja minden vitán felül áll - mondta az államfő. 

14:18
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

"Az Országgyűlés Orbán Viktort válassza meg Magyarország miniszterelnökének"

Áder közölte, Magyarország alaptörvénye alapján a miniszterelnök személyére az államfő tesz javaslatot. Orbán Viktort kérte fel Áder, és ezt Orbán elfogadta. Azt javasolta, hogy az Országgyűlés Orbán Viktort válassza meg Magyarország miniszterelnökének. 

14:22
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Áder: Csak igenekből lehet országot építeni

Áder János Deák Ferencet idézte, miszerint a véleménykülönbségek által őrlődhetik ki az igazság. Az államfő elmondta, a ránk váró feladatokkal kell foglalkozni, és nem a kampány tanulságaival. Csak igenekből lehet országot építeni. 

Mindehhez nemet kell mondani néhány dologra: a kettős mércére, az idegen érdekek kiszolgálására, az alkotmányellenes szándékokra, a társadalom nyugalmának megzavarására, a hazugságra, a demagógiára, az elvtelenségre, az alpári beszédre. Mindenkit arra biztatott, mondjanak igent a nemzeti érdekek képviseletére, a magyarok biztonságára, a tényekre építő vitákra, közös sikereinkre. 

14:24
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Jelentősen bővült a hazai közvagyon

Áder János arról is beszélt, hogy az elmúlt évek a közvagyon jelentős gyarapításának az évei voltak. Jó lenne, ha mindenki tudna örülni a mások sikerének. Arra biztatta a falvakban élőket, hogy jöjjenek minél gyakrabban a fővárosba. A fővárosban élőket arra biztatta, hogy látogassanak el vidékre és a határon túlra.  

14:28
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Az orosz-ukrán háború mindent megváltoztatott

Áder elmondta, hogy ha visszatekintünk a múltra, akkor hazánk sorsa javult, de nem elég csak a múltra tekinteni. Aggódva nézek a jövőbeli szükséges teendőkre - tette hozzá. Az államfő szerint az orosz-ukrán háború az egész világon mindent megváltoztatott. Mind a kormányok, mind a vállalkozások számára komoly fejtörést okoz, hogy az energia ára a sokszorosára nőtt. Áder elmondta, hogy az eszköz- és készlethiány riasztó méretűvé vált. A magas infláció növekvő társadalmi feszültséget és politikai robbanást okozhat.  

14:32
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Áder János: Soha ne feledjék, a haza minden előtt!

Az államfő külön kitért az esetleges élelmiszerválságra is. Akár 50 százalékkal is csökkenhet az ukrán-orosz gabonatermelés, és ez további súlyos gondokhoz vezethet a fejlődő országokban - tette hozzá. Nehéz évek várnak ránk - mondta az államfő. Az új kormánynak minden tapasztalatra szükség lesz, hogy jó irányba vezesse az országot. A választói felhatalmazás világos, a kihívás pedig emberes - tette hozzá. Soha ne feledjék, a haza minden előtt! - zárta Áder János.   

14:34
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb 20 perces szünet jön

A történelmi zászlók kivonultak az Országgyűlés ülésterméből. Az aláírt képviselői esküokmányok ellenőrzése következik. Újabb 20 perces szünet következik. 

14:36
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Így tették le esküjüket a megválasztott képviselők

Így tették le esküjüket a képviselők Fotó: Polyák Attila - Origo
14:46
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Fekete-Győr vezeti a Momentum kínos kivonulását

Fotó: Polyák Attila - Origo
14:51
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Megalakultunk

15:02
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktort javasolta kormányfőnek Áder János

Orbán Viktort javasolta miniszterelnöknek Áder János Fotó: Polyák Attila - Origo
15:13
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Kövér László lehet ismét a házelnök

Kövér László lehet az Országgyűlés régi-új elnöke Fotó: Polyák Attila - Origo
15:21
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatódik az ülés

Folytatódik az alakuló ülés. 

15:24
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Hadházy Ákos nem tett esküt

Az esküokmányok szabályszerűek voltak - mondta Ágh Péter (Fidesz). Hadházy Ákos nem tett esküt, így nem vehet részt az üléseken és a bizottságok munkájában, és tisztségre sem választható meg, és javadalmazást sem kap. 

15:27
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Elfogadták az NVB és az NVI beszámolóját

Az Országgyűlés 145 igen mellett elfogadta az NVB és az NVI beszámolóját. 

15:29
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Ezek a frakciók alakultak

117 fős Fidesz-frakció alakult Kocsis Máté vezetésével, a KDNP 18 fős frakciót alakított Simicskó István vezetésével. A DK 15 fős frakciót alakított Gyurcsány Ferenc vezetésével, 10 fős Jobbik-frakció alakult Jakab Péter vezetésével, 10 fős frakciót alakított a Momentum és az MSZP is. 6 fős Párbeszéd- és 6 fős Mi Hazánk-frakció alakult, és egy 5 fős LMP-frakció is létrejött.   

15:33
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Titkos szavazáson döntenek Kövér Lászlóról

Kezdődik a házelnök megválasztása. Az egyetlen jelölt Kövér László. Titkos szavazáson döntenek a korábbi házelnök személyéről. Újabb szünet kezdődik.

Titkos szavazáson döntenek Kövér Lászlóról Forrás: MTI/Ujvári Sándor
15:33
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

40 perces szünetben szavaznak a házelnök személyéről

40 perces szünet következik. 

15:47
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté maradt a Fidesz-frakció élén

Kocsis Máté maradt a Fidesz-frakció élén Fotó: Polyák Attila - Origo
16:03
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

A DK, a Momentum és a Párbeszéd kivonult

A Momentum, a DK és a Párbeszéd folytatja a botránypolitizálást Fotó: Polyák Attila - Origo
16:20
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Gyurcsányé a legnagyobb frakció a baloldalon

Az új Országgyűlés alakuló ülése Fotó: Polyák Attila - Origo
16:30
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatódik

Folytatódik az ülés. 

16:32
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Kövér László a házelnök

185-en szavaztak, és ebből 183 érvényes szavazat, és ebből 170 igen szavazat volt. Mindezek alapján Kövér László a házelnök.

Kövér László maradt az Országgyűlés elnöke Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
16:33
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Esküt tett Kövér László

Kövér László ünnepélyes esküt tett a képviselők előtt. A házelnök aláírta az esküokmányokat. 

16:37
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Ők lehetnek az új alelnökök

Kövér László azt kezdeményezte, hogy hat alelnököt és 12 jegyzőt válasszon a Parlament. Kövér azt javasolta, hogy Jakab Istvánt, Lezsák Sándort, Oláh Lajost, Dúró Dórát és Latorcai Jánost válasszák meg alelnöknek, és a törvényalkotási bizottság alelnökének Hende Csabát. Elsőként Jakab Istvánt választották meg.  

16:40
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Megválasztották az Országgyűlés új alelnökeit

Lezsák Sándort 179 igen mellett választotta meg alelnöknek az Országgyűlés. Latorcai János (KDNP) 180 igen szavazatot kapott. Oláh Lajost (DK) 183, Dúró Dórát (Mi Hazánk) 154 igen szavazattal választották meg. Hende Csabát 177 igen szavazattal választották meg törvényalkotási alelnöknek. 

16:48
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Megválasztották a 15 jegyzőt is

Az Országgyűlés megválasztotta a 15 új jegyzőt is. 

16:49
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Kövér László átvette az ülés vezetését

Az ülés vezetését átvette Kövér László újonnan megválasztott házelnök. 

16:55
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

32 éve alakult meg az első szabadon választott Országgyűlés

Kövér László arról beszélt, hogy méltányosan fogja gyakorolni a tevékenységét. Arra is emlékeztetett, hogy az első szabadon választott Országgyűlés is ezen a napon alakult meg 32 évvel ezelőtt. Heten vannak itt, akik 32 évvel ezelőtt is esküt tettek - mondta. Ma sokkal jobbak az egyéni életkilátások, mint 32 éve. Magyarország emelkedő pályán van és tekintélyt sugároz - tette hozzá.  

16:58
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

"A veszélyek korát éljük"

Kövér László arról is beszélt, hogy a veszélyek korát éljük. Pénzügyi-gazdasági válság, világjárvány, migráció és háború veszélyeztet minket - tette hozzá. Erőnk és képességeink minden eddiginél nagyobb latba vetése csak még nagyobb egységben lehet, hogy a viharban helyt álljunk - mondta a házelnök. Ideje lenne, hogy aki nem akar segíteni, az legalább ne ártson - mondta a házelnök az ellenzékről.  

17:00
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Újabb 30 perces szünet

Újabb 30 perces szünet következik. 

17:07
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Kocsis Máté: Az Országgyűlés a megválasztott képviselők munkahelye

Az Országgyűlés a megválasztott képviselők munkahelye, ezért azt komolyan kell venni, mint minden más munkahelyet - reagált Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője arra, hogy az eskütétel után kivonultak a DK és a Momentum képviselői az Országgyűlés hétfői alakuló üléséről.

Kocsis Máté hétfőn közösségi oldalán közzétett bejegyzésében hozzátette: az erre vonatkozó szabályokat az alaptörvény és az országgyűlési törvény határozza meg. A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője úgy fogalmazott: az a képviselő, akinek csak a fizetése fontos, de munkahelyére nem jár be, a szabályokat nem tartja be, az nem méltó arra, hogy az Országgyűlés tisztségviselője legyen.

17:10
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor: Megalakult az új Országgyűlés - videó

17:39
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Még tart a szünet

Még tart a szünet az Országgyűlés alakuló ülésén. 

17:41
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Folytatódik az ülés

Folytatódik az Országgyűlés munkája. 

17:41
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Mátrai Márta lett a háznagy

Mátrai Márta lett az Országgyűlés régi-új háznagya. A fideszes képviselő 145 igen szavazatot kapott.  

17:46
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

A bizottsági tagokról szavaznak

Kövér László javaslatot tett az országgyűlési bizottságok létrehozására, valamint a bizottsági tagok megválasztására. Minden egyes tagról külön-külön szavaznak. 

18:05
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Még tart a bizottsági tagokról a szavazás

Még mindig tart a név szerinti szavazás. 

18:16
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Véget ért az alakuló ülés

Kövér László bezárta az alakuló ülést. A képviselők elénekelték a Szózatot. 

18:18
május 02, 2022
Vágólapra másolva!

Hamarosan összefoglaló

Véget ért az alakuló ülés, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.