Egy újabb népszavazásról is megkérdezzük Lázár Jánost

Események

Lázár János
Budapest, 2017. július 6. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. július 6-án. MTI Fotó: Soós Lajos
Vágólapra másolva!
A 95. Kormányinfó a nyári szünet előtti utolsó tájékoztató lesz. Biztosan szóba kerül a kereskedelmi dolgozók helyzete, az egészségügy, a vizes világbajnokság és többek között egy népszavazási kezdeményezés.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül50 bejegyzés
15:22
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Nyugdíjas munkavállalók

A kormány támogatja-e, hogy 65 év felett más szabályok vonatkozzanak a nyugdíjas munkavállalókra, mint az aktív korosztály tagjaira? - többek között ezt is megkérdezzük a Miniszterelnökség vezetőjétől.

15:24
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Mi lesz ezzel a népszavazással?

Megkérdezzük azt is, hogy mit szól a kormány ahhoz, hogy az állami vezetők bérplafonjáról lehet népszavazást tartani, ha megfelelő mennyiségű aláírás összegyűlik.

15:28
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Lesz-e Magna-gyár Magyarországon?

Tárgyal-e a kormány a Magna autógyártóval, mivel meghiúsult a cég maribori gyárának a megépítése, és a cég azt tervezi, hogy Magyarországon épít gyárat? - többek között ezt is megkérdezzük.

15:29
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár János és egy levél

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete is csatlakozott annak a levélnek az aláíróihoz, amelyben azt kérték Lázár Jánostól, hogy a kormány piacszabályozó intézkedéssel segítsen a kiskereskedelem foglalkoztatási válságának megoldásában. Megkérdezzük a minisztert, hogy válaszolt-e erre a levélre?

15:33
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Most is késés

A mostani Kormányinfó is késéssel kezdődik.

15:40
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Tíz perces késés

Tíz percés késés a Kormányinfón.

15:48
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Lassan húsz perc

Lassan húsz perces késés van.

15:54
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

25 perces csúszás

Már 25 perce el kellett volna kezdődnie a 95. Kormányinfónak.

15:55
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Kezdődik

Kezdődik a Kormányinfó.

15:56
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Augusztus 24-én lesz a következő

Lázár János arról beszélt, hogy augusztus 24-én lesz a következő Kormányinfó.

15:59
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Kezdődik a vizes világbajnokság

Soha nem rendezett akkor versenyt Magyarország, mint a holnap kezdődő vizes világbajnokság - mondta Lázár. Hazánk beugróként rendezi most a világbajnokságot - tette hozzá. A sikerhez segítse hozzá mindenki a világbajnokságot. Lázár kiemelte, hogy mindenki szurkoljon a rajthoz álló több mint 100 magyar versenyzőnek. Több mint 80 milliárd forintért történtek fejlesztések a világbajnokság előtt - mondta a miniszter, aki szerint az új létesítmények új lehetőséget is jelenthetnek - tette hozzá.

16:02
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Vége egy kincsvadászatnak

Egy kincsvadászat végére tehettünk pontot a héten - mondta a miniszter. A 14 Seuso-kincs mostmár a magyar állam tulajdonában van, és nagy eredmény, hogy a kincsek visszakerültek Magyarországra. Lázár megköszönte Baán László munkáját, aki elhitte, hogy van esély a tárgyak visszaszerzésére. 43,5 millió euróba került a kincsek hazahozatala - tette hozzá. Valószínűleg folytatódik a kincsvadászat, mivel vannak olyan források, akik szerint vannak még Seuso-leletek.

16:04
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Vidéken is láthatóak lesznek a Seuso-kincsek

Nemcsak Budapesten, hanem vidéken is kiállítják a kincseket - mondta a miniszter. Mindez pedig összekapcsolódik majd a római kor kutatásával is.

16:05
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

20 pontos akcióterv

Maryland államával megegyezett a magyar kormány, így az állam egyeteme folytathatja a munkáját Magyarországon - jelentette be Lázár. New York államával is folynak a tárgyalások - tette hozzá. A kormány foglalkozott a magyar élelmiszerek helyzetével is. Egy húszpontos akciótervet fogadott el a kabinet ezen a területen.

16:07
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Tovább javítanák a minőséget

Az akcióterv francia minta alapján készült, így a magyar származású termékeket még népszerűbbé tennék. Míg 2010-ben a megvásárolt termékek 30 százaléka volt magyar, addig mostanra ez 60 százalék közelébe emelkedett - mondta a miniszter. Lázár elmondta, hogy egy nagyon komoly ellenőrző munka indul el, hogy a minőség tovább javuljon.

16:12
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

300 milliárd turizmusfejlesztésre

2700 milliárd forintot fizettek ki eddig a mostani ciklus uniós pályázataira - mondta a miniszter. Még az idén további százmilliárdokat fizetnek ki. Lázár János beszámolt arról is, hogy a turizmus fejlesztésére további forrásokat biztosítanak. Az egyik fő fejlesztési régió továbbra is a Balaton. A Fertő-tó vidéke egy új lehetőség a fejlesztésekben, és Sopron felújítása is folytatódik. A Tokaj-hegyvidéken további jelentős fejlesztésekre van szükség, így a következő tíz évben egy 300 milliárdos fejlesztési kasszához juthat hozzá. Kiemelt fejlesztési régió lesz a Dunakanyar és Debrecen és annak vidéke.

16:14
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Bővülhet a háziorvosok sora

Lázár János beszámolt arról is, hogy a kabinet döntött az új dél-budai szuperkórház megépítéséről. A háziorvosokat is szeretnék bekapcsolni a sportorvosi rendszerbe, és a háziorvosok is megfelelő képzés esetén adhatnának ki sportigazolást.

16:19
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Nem vették figyelembe a magyar álláspontot

Most "termelési adatokat" ismertett Lázár a kormány 2017 első féléves munkájáról. Az Európai Bizottsággal való vitákat illetően a miniszter azt mondta, hogy 20-25 olyan nagyobb ügy van most, ami kapcsán viták vannak. Az újabb kötelezettségi eljárásról azt mondta, hogy a felősoktatási törvány esetében az EB nem vette figyelembe a magyar álláspontot. Nálunk kisebb országoknak is hasonló nagyságú vitája van az EB-nek Kétségtelenül igaz, hogy ezek az ügyek több évtizedre meghatározzák Magyarország jövőjét - mondta a miniszter.

16:21
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

700 milliárd

Lázár János arról is beszélt, hogy a kormány tárgyalt az egészséges Budapest-programról. 700 milliárd forintot költenek majd a következő években a budapesti egészségügyre, idén 20 milliárdot költenek a géppark fejlesztésére - tette hozzá.

16:34
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Felsőoktatási törvény: messze vannak az álláspontok

Lázár János egy másik kérdésre közölte, hogy a kötelezettségszegési eljárásokban mindig válaszolnak az EB-nek. A felősoktatási törvény esetében az álláspontok messze vannak. A civil törvény esetében augusztus elejéig kell a kormánynak válaszolna - tette hozzá. Vagy kompromisszummal, vagy bírósági döntéssel végződik a kötelezettségszegési eljárás. 2016-ban az uniós bíróság 23 esetben a bizottságnak adott igazat - ismertette a miniszter.

16:36
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Ez nem lenne jó ötlet

Nem tartaná jó döntésnek Lázár, ha Soros György díszpolgári címét visszavonnák. A kormány nem tesz javaslatot arra, hogy december 24-e munkaszüneti nap legyen - mondta egy másik kérdésre a miniszter.

16:36
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Dolgozhatnak a 65 év felettiek?

Az Origo arról kérdezte legelőször Lázár minisztert, hogy a kormány támogatja-e, hogy a 65 éven felüliek - ha akarnak - visszatérhessenek a munkaerőpiacra. A miniszter úgy reagált, hogy a kormány arra készül, hogy könnyíteni fog ezen, az első lépés pedig a nyugdíjasszövetkezetek létrehozása volt. "Jelenleg a nemzetgazdasági tárca jogi akadálymentesítést végez, ez alatt adószabályozást kell érteni, segíteni kell, hogy minél több nyugdíjas tudjon élni a munkába állás lehetőségével" - fogalmazott. Lázár hozzátette, hogy hogy amennyiben a magánpiacon lazítanak a mostani előírásokon, akkor a közszférában is bátrabbak lehetnek, jelenleg ugyanis az egészségügy és az oktatás területén kívül nem lehet nyugdíjkorhatár fölött dolgozni.

16:40
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Optimális helyen lesz a szuperkórház

Lázár János egy másik kérdésre közölte, a dél-budai kórház telke a legoptimálisabb helyen fekszik, és teljesen véletlen, hogy annak egy része egy korábbi fideszes önkormányzati képviselő tulajdonában volt.

16:44
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Középpontban a makói elbocsátás

Pákh Imre elfogadta, hogy védett kategóriába kerültek a képei, a tárgyalások zajlanak a megvételről. A makói eltávolított iskolaigazgató kapcsán Lázár elmondta, a magyar állam mindig a színvonal emelését szeretné elérni. A régi igazgató azt álíltotta, politikai nézetei miatt távolították el. A régi igazgató 22 éve vezette az intézményt, miközben a színvonal egyre rosszabb lett, ráadásul az igazgató 7 évig volt a jelenlegi kormány alatt igazgató - mondta Lázár. A magyar állam a színvonal javítása érdekében új igazgatót keres.

16:46
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Hogyan tovább bérplafon?

Másodjára azt kérdeztük, hogy tervezi-e a kormány, hogy az alkotmánybírósághoz fordul, miután a Kúria a napokban jóváhagyta azt a népszavazási kezdeményezést, amely az állami vezetők bérplafonjáról szólna. Lázár közölte, hogy a kormány nem tervez ilyen lépést, tudomásul veszik a Kúria határozatát. "Ugyanakkor értem a tiltakozásokat, mégha pártpolitikai is felsejlik benne" - tette hozzá. Kifejtette, hogy az, hogy állami vagyon rábízzák valakire, az egyben komoly felelősséggel is jár, ez pedig látszik talán abból is, hogy az utóbbi időben milyen bírósági ítéletek születtek az egykori szocialista vezetők kel szemben. állami vezetők bérplafonja. "Ha Jó szakembereket akarunk a közművek, vagy az állami bankok élére, akkor nem engedhetjük meg magunknak, hogy kevesebbet fizessünk nekik, mint a piacon. Hogyan találhatnánk megfelelő menedzsert, ha az utca túloldalán ugyanilyen munkért tízszer többet keres?" - tette fel a kérdést. 

Lázár szerint ezen a területen egyensúlyi állapotot kell elérni, és jelezte, hogy az állam csak akkor oldotta fel a fizetési moratóriumot (2010-2014 között volt érvényben a 2 milliós felső küszöb), amikor az ország gazdasági helyzete azt már megengedte. "Ez csak így működik, az a modell, amely a szocialisták alatt és a kommunizmusban volt, hogy fizessünk keveset, a többit majd összelopják, nem működik" - jelentette ki. Azt is mondta, hogy az, hogy egy állami vagy önkormányzati vállalat jól működik-e, annak a kulcsa vezető személye. Szerinte az állami vagyon védelmének érdeke az, hogy tanult, megfelelően képzett versenyképes menedzsereket találjanak a kulcspozíciókba, akikaet anyagilag is meg kell becsülni. "Ez a logika nem csak a kormányé, hiszen alapvetően mindezt az Állami Számvevőszék javasolta egy jelentésében, amelyben az állami vagyon elmúlt 20 évét vizsgálta. Ezt vettük figyelembe, amikor eltöröltük a plafont, még akkor is, hogy tudjuk, ez vitát teremt" - húzta alá.

16:48
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Mit tudunk a Magnáról?

Az Origo harmadik kérdése a Magna tervezett autógyárára vonatkozott, a hírek szerint egy meghiúsult szlovén beruházás nyomán a cég Magyarországon köthet ki. "Ezzel kapcsolatban nincs olyan információm, amelyet a nyilvánossággal megoszthatnék. Ha lesz, szólok" - reagált sejtelmesen a miniszter.

16:50
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Ennyiből újulhatnak meg a balatoni kerékpárutak

Egy másik kérdésre Lázár azt mondta, a Balatonnál a kis-és közepes szálláshelyek számíthatnak támogatásra. A kerékpárutakra nagyjából 80 milliárd forint juthat, ebből 26 milliárd forint juthat a balatoni kerékpárkörgyűrű felújítására.

16:52
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

32 tanuszodát adnak át jövőre

A veszprémi uszodáról elmondta, hogy jóvágyták a beruházást. Három tanuszoda készült el eddig országosan a tanuszodákból, míg jövőre 32-öt fognak jövőre átadni. 

16:52
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár és a kiskereskedelem

A miniszter levelet kapott a Kereskedelemi Alkalmazottak Szakszervezetétől az ügyben, hogy hasson oda a kiskereskedelemben dolgozók válságának feloldására. Azt kérdeztük tőle, hogy válaszolt-e a levélre? Lázár elmondta, hogy a kormány elé fogja vinni az ügyet, egyúttal azt is jelezte, hogy a kormány alapállása, hogy nem szól bele a munkavállalók és a munkáltatók közötti megállapodásokba. "Ez viszont nem jelenti azt, hogy a foglalkoztatók kizsákmányolhatnák a dolgozókat, én személy szerint is elkötelezett vagyok a iskereskedelemben élők iránt" - szögezte le. Ezért is támogatta a vasárnapi boltzárról szóló, végül eltörölt szabályozást, amely 30 ezer embernek jelentett könnyebbséget. "Szerintem az általános szabályozás megalkotásakor figyelembe kell venni a munkavállalói érdekeket is" - tette hozzá a miniszter.

16:56
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Így lehet béremelés ebben a szektorban

Lázár János egy másik kérdésre közölte, hogy az önkormányzati szektor béremelése csak a strukturális reformokkal együtt lehetséges. 

16:59
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Én mindig Gyurta Dánielnek drukkolok

Lázár szerint a magyar vizes sport nem kapott ilyen infrastrukturális beruházásokat, mint a mostani vébé előtt. Én mindig Gyurta Dánielnek drukkolok, remélem jó erdményt ér el - tette hozzá.

17:04
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Zéró tolerancia az antiszemitizmussal szemben

Lázár János arról is beszélt, hogy jövő héten az izraeli miniszterelnök Budapestre látogat, ami nagyon fontos az ország számára. A magyar kormány 2010 óta minden zsidó honfitársunkkal jó kapcsolatra törekszik - mondta a miniszter. A hazai zsidóság számíthat a kormány segítségére, és a kabinet zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmus ellen. Meggyőződése szerint ez egy sikeres látogatás lesz, és Soros ügyében tisztázódott minden - mondta Lázár. 

17:06
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

"Ebben nincs kompromisszum"

A kormány biztonsági kérdésekben, így a bevándorlás ügyében senkivel nem köt kompromisszumot - mondta Lázár. A miniszter szerint van egy ügy, az ország biztonsága, ami mindenek fölött áll. A kabinet tiszteletben tartja a hazai zsidó szervezetek álláspontját. 

17:08
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

2025-re lehet kész a szuperkórház

Lázár János arról is beszélt, hogy 2025-re készül el az újbudai szuperkórház.

17:12
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Civil törvény: válaszolni fog a kormány

A Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy a civil törvény esetében folytatódik az egyeztetés a bizottsággal, és a kabinet válaszolni fog a felvetésekre.

17:15
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Gyutai a helyén marad

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy Gyutai Csaba a helyén marad, mert jól végzik a munkáját a várgondnokság élén.

17:20
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Megduplázták a CT és MR készülékek számát

Lázár János egy másik kérdésre közölte, hogy 2010 óta megduplázták a kórházban a CT és MR készülékek számát. Aki a magyar egészségügyre azt mondja, hogy minden rendben van, az vak - tette hzzá. 20 milliárdért vásárolnak eszközöket Budapestre - mondta Lázár. 

17:22
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Minden európai országban hasonló a helyzet

Lázár János elmondta, hogy azért építettek egészségügyi centrumokat, hogy minél jobb körülmények között javítsák a betegségek diagnosztizálását. Olyan nem lesz, hogy minden extra felszerelés jelen legyen az összes kórházban - tette hozzá. Minden európai országban így működnek a dolgok.

17:27
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Nőhet az diákösztöndíj

A súlyosan értelmi fogyatékos gyermekek oktatásáról azt mondta, hogy a kormány foglalkozik az ombudsman negatív jelentésével. Ezen a területen évtizedes lemaradások vannak - mondta a miniszter. A hallgatói ösztöndíjak emeléséről azt mondta, hogy tárgyaltak erről, de nincs kizárva az emelés. 

17:32
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Mérlegen a műkincsek

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, Magyarország célja, hogy azokat a műkincseket, amikről nem tudják bizonyítani a magyar állam tulajdonjogát, azokat visszajuttassák az eredeti tulajdonosoknak, de ezt a tulajdonosoknak bizonyítania kell. Ezek a folyamatok most is zajlanak, 5-10 ügy van most folyamatban - tette hozzá.

17:35
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Nem lesz központi emlékezés a kiegyezésre

A Miniszterenökség vezetője szerint sem szélsőbaloldali, sem szélsőjobboldai szervezetekre nincsen szükség. Mindent meg kell tenni azért, hogy ezek ne tudjanak működni - tette hozzá. Központi kormányzati esemény nem lesz a Kiegyezésre való emlékezés esetében - mondta Lázár.

17:37
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: A bevándorlás csak a káoszt növeli

A bevándorlókat Líbiában, vagy környéki országokban meg kell állítani, mivel a határok megnyitása csak a káoszt növeli - mondta Lázár. A miniszter élesen elvetette a tervezett európai bevándorlásügyi hivatal felállítását.

17:42
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Stabil volt a kislány állapota

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, hogy készült egy írásos jelentés a nyitott mellkassal átszállított kislány ügyéről. Egy ilyen esemény nem hagyja nyugodni azt az embert, aki az egészségügyi eláátásért felel, ebben nem tud közömbös lenni senki - mondta a miniszter. A vizsgálat előtt és után is stabil volt a kislány állapota.

17:45
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Soros-plakátok: Ennek nincsen semmi köze egymáshoz

Lázár János egy másik kérdésre közölte, semmiféle köze nincsen a Soros Györgyöt ábrázoló plakát leszedése és Benjamin Netanjahu jövő heti látogatása között.

17:50
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Véget ért a konzultáció

Lázár János egy másik kérdésre azt mondta, július 15-én véget ér a nemzeti konzuktációt lezáró kampány zárószakasza. A kormány nem tesz föl és nem vesz le plakátokat - mondta Kovács Zoltán, aki szerint mindez az adott ügynökség feladata. 

17:52
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Lázár: Nem támogatom Soros kitüntetésének a visszavonását

Nem támogatom, hogy visszavonják Soros György korábbi állami kintüntetését - mondta Lázár.

17:54
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Tudomásul veszik a népszavazás eredményét

A kormány tudomásul veszi, ha a berettyóújfalisiak népszavazáson elutasítják a börtönkórház felépítését.

17:58
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Nincs veszélyben a budaepesti egészségügyi ellátás

Lázár János a közös uniós bevándorlási ügynökségről azt mondta, nem fogják támogatni azt. A Miniszterelnökség vezetője egy másik kérdésre at mondta, hogy a vizes vb alatt nem lesz veszélyben a budapesti egészségügyi ellátás.

18:02
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Itt kell megállítani a migrációt

Lázár János elmondta, hogy Afrika északi partjainál kell megállítani a migrációt.

18:05
július 13, 2017
Vágólapra másolva!

Vége

Véget ért a 95. Kormányinfó.